Két szövetségi kapitánnyal vágnak neki

4 órája

Az Európa-bajnok hollandok ellen kezdi szereplését a női vízilabda-válogatott

Szombaton az Európa-bajnok hollandok elleni csoportmérkőzéssel megkezdi olimpiai szereplését a magyar női vízilabda-válogatott.

MW

Játékosok az olimpiára készülő magyar női vízilabda-válogatott edzésén a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2024. május 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A nemzeti csapat 

története során először két szövetségi kapitánnyal vág neki az ötkarikás játékoknak, Mihók Attila és Cseh Sándor a tavalyi, fukuokai világbajnokság után távozott Bíró Attila helyét vették át közösen.

A két szakemberrel ugyan a januári, eindhoveni Európa-bajnokság még nem sikerült – ötödik lett a válogatott –, néhány héttel később Dohában viszont világbajnoki ezüstéremig menetelt a csapat, amely ezzel megszerezte az ötkarikás indulási jogot is.

A nyári felkészülés során a gárda először a csoportrivális Kanadával készült hazai környezetben, majd magabiztosan le is győzte tengerentúli riválisát egy gödöllői összecsapáson, ezt követően pedig Görögországban a Tetisz Kupán szerepelt, ahol az ausztráloktól kikapott, majd az olimpiai rendező franciák és a házigazda elleni sikerrel második lett.

Ezután az Egyesült Államokban tréningezett a nemzeti együttes, itt kétszer is megmérkőzött a sorozatban negyedik ötkarikás aranyára hajtó hazaiakkal, a második találkozón pedig le is győzte a regnáló világbajnokot.

„Jó lefutása volt a felkészülésnek, Kanada ellen kezdtük a gyakorlást, aztán a görög torna jó szimulációja volt a napi megméretésnek és a versenyhelyzetnek, az Egyesült Államok pedig vitathatatlanul a legmagasabb készültségi fokra emelt minket. Ilyen szempontból így képzeltem el, a végén némi sikerélményünk is volt, ami remélhetőleg épít minket, de azért a helyén kezeljük. Nem beszéljük túl, hogy olimpiára készülünk, minden idegszálunkkal a feladatok ellátására koncentrálunk és készülünk a következő világversenyre”

– idézte a szövetség honlapja Mihók Attilát, aki a meccseken irányít.

Cseh Sándor elmondta, hosszú és kemény volt az edzőtábor, „akadtak sírós és nevetős napok”, összességében pedig szépen haladtak előre, ez pedig az amerikaiak felett aratott siker során csúcsosodott ki.

Ott tudtuk újrakezdeni a munkát, ahol a világbajnokságon abbahagytuk, nem kellett újra megszerezni azokat az élményeket, mert megvoltak. Aztán az elemek folyamatosan épültek be, egészen az amerikai túra végéig, de egy olimpia külső behatásokkal is jár, arra kell vigyázni, hogy ezek ne tudjanak beszivárogni

– tette hozzá Cseh Sándor.

Az olimpia női viadalán két ötcsapatos csoportban zajlanak a küzdelmek, ezekből a legjobb négy-négy válogatott bejut a negyeddöntőbe, ahol keresztbejátszanak majd.

A magyarok a hollandok után sorrendben Kanadával, Kínával és Ausztráliával találkoznak.

A hollandokkal az elmúlt időszakban többször is összecsapott a magyar csapat, az eindhoveni Európa-bajnokságon a házigazdák magabiztos győzelmet arattak, a dohai vb negyeddöntőjében azonban a magyarok ötméteresekkel diadalmaskodtak.

A magyar női vízilabda-válogatott párizsi programja a csoportkörben:
  szombat:
   --------
Hollandia–Magyarország 14.00
hétfő:
   ------
Magyarország–Kanada 20.05
augusztus 2., péntek:
   -----------------
Kína–Magyarország 20.05
 augusztus 4., vasárnap:
   --------------------
Magyarország–Ausztrália 14.00

A magyarok toronymagasan a legeredményesebbek vízilabdában

A magyarok kilenc elsőségükkel toronymagasan vezetik az örökrangsort.

A vízilabda számokban (az olimpia sajtószolgálatának gyűjtése alapján):
1904 – Az egyetlen év, amikor nem európai válogatott nyerte a férfitornát, akkor az Egyesült Államok csapata diadalmaskodott.
1118 – Ennyi meccset játszottak eddig az olimpiákon, 978 férfi és 140 női találkozót. A nők a 2000-es, sydney-i játékok óta szerepelnek a sportág ötkarikás programjában.
 38 – A legtöbb gól, ami egy olimpiai meccsen született, az 1996-os atlantai játékok bronzmeccsén az olaszok 20–18-ra győzték le a magyarokat.
 33 – A legtöbb gól, amit egy csapat szerzett egy mérkőzésen, 2000-ben Hollandia női válogatottja 33–1-re ütötte ki a Dél-afrikai Köztársaságot.
  9 – Magyarország kilenc aranyéremmel toronymagasan első, az Egyesült Államok, Olaszország és Nagy-Britannia egyaránt négy győzelmet aratott.
  5 – Gyarmati Dezső öt éremmel csúcstartó, 1948 és 1964 között három arany, valamint egy-egy ezüst és bronz került a nyakába.
  4 – A spanyol Manuel Estiarte zsinórban négy olimpián (1980–1992) volt a torna gólkirálya.
  3 – Ennyi aranyérmet tíz férfi és két női pólós szerzett az olimpiákon. A férfiaknál két brit mellett Gyarmati Dezső, Kárpáti György, Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Szécsi Zoltán vallhatja magát háromszoros olimpiai bajnoknak. A nőknél ez két amerikainak sikerült.
  1 – Az amerikai női válogatott az egyetlen csapat, amely mindegyik olimpiai szereplése alkalmával dobogós volt, három arany-, két ezüst- és egy bronzérem a mérlege.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!