Továbbra is rossz a vízminőség

1 órája

A triatlonosok hétfői úszóedzése is elmaradt a Szajnában

Pedig az úszható Szajnát a szervezők az olimpia egyik jelképének és kulcsfontosságú örökségnek szánták.

MW

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester úszik a Szajnában a folyó fővárosi szakaszán 2024. július 17-én, a párizsi Austerlitz szennyvíz- és esővíztároló medence átadása után hat héttel. Hidalgo az akcióval azokat a hangokat akarja elhallgattatni, amelyek szerint szennyezettsége miatt a Szajna nem alkalmas versenyhelyszínnek a párizsi olimpián

Forrás: MTI/EPA/AFP pool

Fotó: Joel Saget

A Szajna rossz vízminősége miatt a triatlonosok hétfői úszóedzése is elmaradt a párizsi olimpián.

Tekintettel az elkövetkező 36 óra időjárás-előrejelzésére, a szervezőbizottság és a Nemzetközi Triatlon Szövetség biztos abban, hogy a vízminőség a határértékek alá fog süllyedni a versenyek keddi kezdete előtt

– áll a szervezők hétfői közleményében.

Habár a múlt héten már kedvező hírek érkeztek a Szajna vízminőségével kapcsolatban, a pénteki és szombati – a nyitóünnepséget és az első hivatalos versenynap szabadtéri számait is megzavaró – eső jelentős mennyiségű szennyező anyagot mosott a folyóba, így a triatlonosok vasárnap után hétfőn sem úszhattak a versenyhelyszínen.

Az úszható Szajnát a szervezők az olimpia egyik jelképének és kulcsfontosságú örökségnek szánták. Franciaország mintegy 1,4 milliárd dollárt fektetett be új infrastruktúrába, hogy csökkentse a folyóba ömlő szennyvíz mennyiségét. A francia fővárosban jövő év júniusáig három fürdőhely megnyitását tervezik a nagyközönség számára.

A párizsi olimpián triatlonban három számban avatnak bajnokot: a tervek szerint kedden a férfiak egyéni futamát rendezik Bicsák Bencével és Lehmann Csongorral, másnap pedig a női versenyt tartják Kuttor-Bragmayer Zsanett-tal. A vegyes váltók augusztus 5-én csatáznak majd.

A Szajna lehet a triatlonversenyek főszereplője

Három magyar indulója lesz a párizsi olimpia kedden kezdődő triatlonversenyeinek, de a viadalokkal kapcsolatban az elmúlt napokban nem a sportolók, hanem a Szajna vízminősége került a hírek középpontjába.

Magyar részről kedden a férfiak versenyében a világkupagyőztes és világbajnoki futamon bronzérmes Lehmann Csongor, valamint a legutóbbi, tokiói nyári játékokon minden idők legjobb férfi ötkarikás magyar eredményét elérő Bicsák Bence lesz érdekelt. A szerdai női viadalon a Tokióban 12. - és ezzel a sportág történetének legjobb magyar női olimpiai helyezését elérő Kuttor-Bragmayer Zsanett képviseli majd a magyar színeket.

A férfimezőnyben a 25 éves Lehmann komoly reményekkel vághat neki a versenynek, a világranglistán ugyanis jelenleg a hatodik helyet foglalja el, idei teljesítménye és az előzetesen felépített, pontról pontra végrehajtott felkészülése nyomán pedig jó előjelekkel várja a keddi futamot. Az olimpián a rövid távnak megfelelően 1,5 kilométer úszás, 40 kilométer kerékpározás, majd zárásként 10 kilométer futás vár a versenyzőkre. A japán fővárosban hetedik Bicsák felkészülése szintén jól alakult, s bár a csaknem két évig tartó kvalifikációs időszak mentálisan és fizikálisan is megviselte a spanyolországi Gironában élő és ott készülő sportolót, július elején az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, évek óta nem érezte magát olyan jól, mint most.

Az 55 fős mezőnyben ott lesz többek között a címvédő norvég Kristian Blummenfelt mellett a 2022-ben világ- és Európa-bajnok, a világranglistát jelenleg vezető francia Léo Bergére, a tokiói játékokon egyéniben ezüstérmes, a vegyes váltóval győztes brit Alex Yee, valamint a három éve olimpiai bronzérmes új-zélandi Hayden Wilde.

A nőknél Kuttor-Bragmayer célja elsősorban az, hogy a 12. helynél előrébb végezzen Párizsban, de amint azt május végén az MTI-nek elmondta, ha sikerül a tudása maximumát nyújtania, akkor helyezéstől függetlenül már nem lehet majd csalódott.

A női egyéni mezőnyben is ott lesz a címvédő, Tokióban ugyanis a bermudai Flora Duffy diadalmaskodott, és a négyszeres vb-győztes sportoló most a világranglista 48. helyezettjeként vesz részt a nyári játékokon. A Bermuda történetének első ötkarikás aranyát megszerző Duffyn kívül a tokiói ezüstérmes brit Georgia Taylor-Brown is indul Párizsban, de a három éve bronzot nyert amerikai Katie Zaferes ezúttal nem lesz ott. A vb-címvédő, 2019-ben Eb-győztes brit Beth Potter viszont rajthoz áll a francia fővárosban, akárcsak a világranglista első és második helyén álló két francia, Cassandre Beaugrand és Emma Lombardi.

Vasárnap elmaradt a triatlonosok edzése a Szajna rossz vízminősége miatt, melynek elsősorban az elmúlt napok esős időjárása a legfőbb kiváltó oka. A szervezők azt ígérték, hogy ha nem esik több eső, akkor keddre rendeződhet a helyzet.

Az olimpiai csapatokat szállító hajók a Szajna folyón haladnak a 2024-es párizsi nyári olimpia megnyitó ünnepségén 2024. július 26-án
Fotó: Yoan Valat / Forrás: MTI/EPA

„Ez várhatóan nem befolyásolja a verseny megrendezését, mert annyival nem nőtt a szennyezettség szintje az egészségügyi határérték fölé, és a következő két napban nem számítunk csapadékra. Mivel számítani lehetett a törlésre, Lehmann Csongor és Kuttor-Bragmayer Zsanett ki sem jött a pályabejárásra” – nyilatkozta vasárnap Lipták Tamás, a magyar szövetség szakmai igazgatója az M4 Sportnak.

A kedden sorra kerülő férfi és a szerdára tervezett női egyéni verseny után jövő héten hétfőn a vegyes váltók viadalát rendezik majd meg a párizsi olimpián, azt már magyar résztvevő nélkül.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!