Nem sikerült egyenlíteni a végén

6 órája

Elfogyott a horvátok puskapora, de legyőzték a magyar pólóválogatottat

Nem jutott be a 2024-es párizsi olimpia döntőjébe a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely óriásit csatázott ugyan a világbajnok Horvátországgal, az utolsó negyedben le is nullázta, de így sem sikerült egyenlíteni. Vámosék így vasárnap a bronzért folytathatják.

Kvanduk Bence

Fekete Gergőék lemaradtak a döntőről

Fotó: MTI/Kovács Tamás

OLIMPIA 2024
FÉRFI VÍZILABDA
ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 8–9 (3–3, 2–4, 2–2, 1–0)
Párizs, 15000 néző. Vezette: Ohme (német), Gómez (spanyol)
Horvátország: BIJAC – Biljaka, BUKIC 2, FATOVIC 5, Vrlic, JOKOVIC 1, ZUVELA 1. Csere: Marinic Kragic, Buric, Vukicevic, Loncar, Harkov. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak.
Magyarország: VOGEL SOMA – VARGA DÉNES 1, Manhercz K., ANGYAL 1, Molnár E., JANSIK SZ. 2, Zalánki. Csere: Vámos 2, Fekete G. 1, Nagy Ádám 1, Hárai, Vigvári Vince. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt.
Emberelőny-kihasználás: 11/4, 10/5
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 3/0
Kipontozódott: Fatovic (25. p.), Harkov (31. p.), Angyal (32. p.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Kemény, fizikális csatába kezdett a magyar férfi vízilabda-válogatott Horvátország ellen az olimpia elődöntőjében, amiből úgy tűnt, hogy jól jöhet ki. Már 3–1-re vezettek Vámosék, amikor Bijac a másik oldalon elkezdett bravúrokat bemutatni, s megalapozta együttese fordítását. Ugyan Vogel sem maradt el riválisától a védések terén, de elől nem találták Jansikék a réseket, jó megoldásokat.

A második negyedtől szinte végig kétgólos előnyben voltak a horvátok, s ugyan az utolsó játékrészre teljesen elfogyott a puskaporuk, a magyar együttesnek már csak szépítenie sikerült. Az utolsó másodpercekben Zalánki kényszerűen ellőtte a labdát, de távolról fölé tüzelt, így vasárnap a bronzért ugrik medencében Varga Zsolt legénysége.

„Nem nagyon éreztem még ennyire mélyen magam”

Hárai Balázs: – Ez kevés volt. Közben úgy voltunk, hogy meg tudjuk csinálni, volt is lehetőségünk, de egy hajszálnyi hiányzott a végén. Rengeteg energiát felemésztett. Talán, ha nem vezetnek két góllal, akkor egyszerűbben fel tudtunk volna állni. A helyzetkihasználással nagy baj volt. Ha valaki hibázott korábban, akkor ki tudtuk segíteni csapatként. Most ez nem sikerült.

Vogel Soma: – Nem nagyon éreztem még ennyire mélyen magam. Egyik nap mélyen vagyunk, másik nap magasan. Remélem, a következő tényleg a magas lesz, mert éremmel szeretnék hazamenni. A 8 lőtt gól nyilván kevés, de elégedetlen vagyok magammal is, nehéz mit mondani. Örülök, hogy látszódott kívülről az elszántság, ez volt bennem. Próbáltam a maradék energiámat összegyűjteni és stabil lenni hátul. Támadtuk az egyenlítésért többször is, jó a horvát csapat, nem véletlenül játszanak három döntő fél éven belül.

Nagy Ádám: – Rengeteg kihagyott helyzetünk volt, és ez megbosszulta magát. Az egész torna alatt szenvedtünk az emberelőnnyel, most még javítottunk is ezen, de ez nem elég egy elődöntőben. Összeszámoltam, ők kaptak több hátrányt. A meccs elején máshogy volt, és nem mindegy, mikor kapod az előnyöket. Sorban kaptuk a hátrányokat, és ez nagyon sok energiát emésztett fel. Elején lőttünk lefordulásból, utána ez abbamaradt, nem figyeltünk egymásra, többször lett volna esély. Kicsit jobban oda kellett volna figyelni és akkor meg lehetett volna.

Manhercz Krisztián: nagyon haragszunk magunkra

A magyar férfi vízilabda-válogatott játékosai egyetértettek abban, hogy a rengeteg hiba megbosszulta magát a horvátokkal szemben elveszített olimpiai elődöntőben, míg Varga Zsolt szövetség kapitány szerint nem tisztultak ki megfelelően a fejek az olaszok elleni drámai negyeddöntőt követően, írja az MTI.

 „Jó lendülettel kezdtük a mérkőzést, utána viszont mintha lefékeztünk volna. Nagyjából azt, amit elterveztünk, azt meg tudtuk csinálni, de sok helyzetet kihagytunk” - értékelte a mérkőzést a szakvezető, aki megjegyezte, hogy az olaszok elleni negyeddöntő mentálisan nagyon sokat kivett a játékosokból, még utózöngéje is volt a dolognak, talán „nem tisztultak ki a fejek” eléggé.

A meccs ritmusa visszaesett, ettől függetlenül jól tudtunk váltani és még a végén is benne volt a meccsben, hogy esetleg sikerül egyenlíteni, a horvátok már nem is nagyon tudtak mihez kezdeni a labdával. Nagyon sajnálom a srácokat, mert nagyon sokat dolgoztak magukért vízben és szárazföldön egyaránt” – mondta a játékosként olimpiai bajnok Varga Zsolt, aki az amerikaiak elleni bronzmeccsel kapcsolatban kiemelte, nagyon motiválja a harmadik hely megszerzése. „Minden olimpiai érem egy különleges dolog az ember szívében, meg kell becsülnünk azt is, mert hatalmas teljesítmény, engem maximálisan motivál a dolog”.

HÁRAI Balázs
Hárai Balázs (k) a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vízilabdatornájának elõdöntőjében játszott Magyarország - Horvátország mérkõzés után 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás:  MTI

Manhercz Krisztián arról beszélt, hogy a kimaradt lehetőségek bizonyultak döntőnek.
Rengeteg esélyünk volt arra, hogy legalább egy döntetlent kihozzunk ebből a meccsből. Ez az olimpiának az a szakasza, amikor az dönt, ki hibázik többet, mi pedig ma nagyon sokat hibáztunk” – mondta a magyar pólós, aki a bronzmérkőzésről szólva elárulta, várhatóan nagy tűzzel indul majd harcba a gárda az amerikaiak ellen. „Azért jobb a legjobb négy között játszani, mert itt egy vereség után még mindig éremért játszhat az ember. Egy olimpiai érem hatalmas dolog, lesz bennünk szerintem egy kis dac is, mert szerintem most mindannyian nagyon haragszunk magunkra

VOGEL Soma; MANHERCZ Krisztián
Manhercz Krisztián (b) és Vogel Soma a mérkőzés után 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás:  MTI

Vámos Márton nehezen találta a szavakat.
Álmok születnek, álmok törnek össze ilyenkor. Sokkal többet hibáztunk, az ellenfél legjobbja, akiről megbeszéltük, hogy ne lőjön, öt gólt szerzett, ez nem fér bele egy horvát csapat ellen”.

A balkezes játékos megjegyezte, az azért mindenképpen motiválja, hogy kétszeres olimpiai bronzérmes legyen.

A magyar csapat akárcsak három évvel ezelőtt Tokióban, ezúttal is a bronzéremért szállhat harcba az olimpia zárónapján, ellenfele az Egyesült Államok válogatottja lesz, a találkozót vasárnap 10.35 órakor rendezik.

PERCRŐL PERCRE

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Meglátjuk, hogy vízilabda-válogatottunk ott lehet-e az olimpia fináléjában!

4. NEGYED

8. perc: Zalánki lőtt távolról fölé az utolsó pillanatokban. A magyar válogatott a bronzmérkőzésen folytatja vasárnap. Köszönjük, hogy velünk szurkoltak!

7. perc: A horvátok a kapufára bombáztak.

7. perc: Varga Dénes távoli lövését védte Bijac. A horvátok időt kértek.

7. perc: Varga Zsolt kért időt.

6. perc: Nagy lőtte telibe Bijacot.

5. perc: Vogel a kilencedik védésével tartotta a magyar csapatot meccsben.

4. perc: Nagy Ádám lőtt kintről a kapu bal oldalába a kezek erdejében. 8–9

1. perc: A negyedik ráúszásnál Fekete hozta el a labdát. Zalánki távoli lövését védte a horvát kapus.

3. NEGYED

8. perc: Vogel védett óriásit a játékrész utolsó másodpercében.

8. perc: Bijac szenzációs formában, újabb bravúrt mutatott be, de ötössel jöhetett ezt követően a magyar csapat. Vámos büntetőjét is védte a horvát kapus.

7. perc: Gyorsan reagáltak a horvátok, Bukic lőtt a magyar kapuba. 7–9

6. perc: Jansik villant, kintről bombázott a jobb felsőbe kapásból. 7–8

6. perc: Manhercz büntetője mellé ment.

6. perc: Manherz távoli lövését védte Bijac.

5. perc: Vogel védett óriásit közel tartva a magyar csapatot a riválishoz.

3. perc: Bal oldalról Bukic húzta a magyar kapuba a labdát. 6–8

3. perc: Egy csel után Angyal lőtt a kapu bal oldalába, ezzel közelebb hozva a magyar csapatot. 6–7

2. perc: Manhercz lövését védte a horvát kapus, majd Varga Dénes kísérletébe is beletette a kezét.

1. perc: A harmadik ráúszásnál Manhercz hozta el a labdát, de gólt szereznie nem sikerült a magyar válogatottnak. A másik oldalon Vogel védett nagyot.

2. NEGYED

8. perc: Kihasználták az emberelőnyt a horvátok. Fatovic balról érkező lövése csúszott át Vogel kezei közt. 5–7

7. perc: Megszerezték a vezetést a horvátok. Hatalmas gólt szereztek kintről. 5–6

6. perc: Vogel remekel, bravúrral védte a horvát lövést.

6. perc: Fatovicnak nagyon megy, Fekete és Vogel keze mellett süvített a lövése a magyar kapuba. 5–5

5. perc: Varga Dénes ejtett elegánsan távolról a horvát kapuba. 5–4

5. perc: Újra egál, az ötméterest Fatovic lőtte a kapu bal oldalába. 4–4

4. perc: Zalánki próbálta beemelni középre a labdát, de Bijac lehalászta a levegőből a passzt.

2. perc: Egy gyenge horvát próbálkozás ment el a magyar kapu mellett. A másik oldalon Nagy Ádám harcolt ki egy büntetőt, amit Vámos a horvát kapusba vágott, de az ismétlésnél már nem volt esélye a hárításra Bijacnak. 4–3

1. perc: Manhercz távoli lövése a kapufán csattant.

1. perc: Folytatódik a találkozó. A második ráúszásnál ismét a horvátok hozták el a labdát, de az első lövést ezúttal blokkolta a magyar együttes.

1. NEGYED

8. perc: Az utolsó másodpercekben Vogel sem akart lemaradni riválisával szemben, s ő is bemutatott egy bravúr hárítást.

8. perc: Fekete szólózott nagyot, de a horvát kapus óriásit védett a lövésénél.

8. perc: Egyenlítettek a horvátok. Fatovic balról ezúttal keresztbe lőtte a kapu hosszú oldalába a labdát. 3–3

6. perc: Szépítettek a horvátok. Fatovic balról lőtte ki négy magyar kéz közt a rövid felsőt. 3–2

5. perc: Zalánki blokkolt egy horvát lövést, majd Jokovic találta el kapufát egy sistergős lövéssel. A másik oldalon a távoli magyar lövés elakadt egy védőben.

4. perc: Vámos nyúlt bele remekül egy passzba, s Fekete Gergő tovább növelte az előnyt egy közeli találattal. 3–1

3. perc: Zalánki halászott le a levegőből egy horvát passzt, így támadhatott a magyar együttes. A másik oldalon Vámos lőtt óriási gólt. 2–1

2. perc: Egy tökéletesen belőtt labdát Jansik húzott a horvát hálóba. 1–1

1. perc: Az első horvát átlövés épp csak elmegy a blokk mellett, de a hálóba akadt a labda. A gólszerző Jokovic. 0–1

1. perc: Elkezdődött a találkozó! A ráúszásnál a horvátok hozták el a labdát.

19:27 – Érkeznek a főszereplők, hamarosan kezdődik az összecsapás!

19:16 – A másik elődöntőben Szerbia 10–6-ra győzte le az Egyesült Államokat, így déli szomszédaink várják a fináléban következő ellenfelüket.

19:07 – Négy percen át tüntettek az olaszok

Ritkán látható jelentek zajlottak le pénteken a Paris La Défense Arénában, ahol az olasz és a spanyol válogatott találkozott egymással az 5-8. helyért zajló rájátszás első mérkőzésén, hívja fel rá a figyelmet az MTI.

Az olaszok két nappal korábban ötméteresekkel vesztették el a magyarok elleni negyeddöntőt, a találkozón óriási botrány tört ki, amikor a játékvezetők a második negyedben brutalitás miatt kiállították Francesco Condemit, aki egy lövés közben véletlenül eltalálta Jansik Szilárd arcát, akinek felszakadt a szemöldöke.

Az eset miatt elvették az olaszok gólját, a magyarok kaptak egy büntetőt - melyet Manhercz Krisztián belőtt - és négy percre emberhátrányba kerültek. Az olaszok ugyan jól átvészelték ezt az időszakot, a negyedik negyedben vezettek is, de végül alulmaradtak Vogel Soma bravúrjai miatt.

Az olaszok az eset után megóvták a mérkőzést, amit gyorsan elutasítottak, a válogatott azonban pénteken a spanyolok elleni összecsapásra sem felejtette el a történteket és "akciót" indított: az olaszok a himnuszok alatt a zsűrinek hátat fordítva álltak fel, majd a ráúszásra éppen Condemit - akinek automatikus eltiltását a nemzetközi szövetség eltörölte - állították oda. A spanyolok nem is indultak el labdára, Condemi pedig ezt követően kiült a kispadra, és felöltözött, nem is játszott már egy másodpercet sem.

A jelképes tiltakozásnak ezzel még nem volt vége, az olaszok az első négy percben gyakorlatilag nem voltak hajlandóak támadni, védekezésben pedig mindig egy ember kiúszott ahhoz a kötélhez, ahol a kiállított játékosokok várakoznak.

Ebben az időszakban az olaszok háromgólos hátrányba kerültek, végül 11-9-es vereséget szenvedtek, így csak a hetedik helyért játszhatnak a francia fővárosban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában