Bravúr

2 órája

Major Veronika bronzérmes lett a 25 méteres sportpisztolyban

Major Veronika bronzérmet nyert a női sportpisztolyosok szombati fináléjában, a párizsi olimpián Chateauroux-ban.

MW

A bronzérmes Major Veronika a női sportpisztoly versenyszám eredményhirdetésén

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A keszthelyi sportlövő a pénteki alapversenyből olimpiai csúcsbeállítással első helyen jutott döntőbe, majd a szombati fináléban ismét fantasztikusan teljesített és 31 ponttal szerezte meg a harmadik helyet.

MAJOR Veronika
A későbbi harmadik helyezett Major Veronika a női sportpisztoly versenyszám döntőjében 
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Major Veronika húsz év után, Igaly Diána (skeet) athéni aranyát követően nyert olimpiai érmet magyar sportlövőként, egyúttal a párizsi magyar csapat hatodik dobogós helyét szerezte meg.

Szijjártó Péter a közösségi oldalán gratulált a bronzérmes magyar sportlövőnek:

Karácsonyi süteményreceptekkel hangolt Major Veronika a sportpisztoly döntőre

Különleges módon hangolódott Major Veronika szombaton a női sportpisztoly fináléjára, melyet bronzéremmel zárt a párizsi olimpián.

Karácsonyi süteményreceptekről beszélgettünk a döntő előtt

– árulta el a magyar sportlövészet húsz év után megszerzett első ötkarikás érmének a titkát az MTI-nek Győrik Csaba, a keszthelyi klasszis edzője. 

Van egy kézikönyvem minden versenyzőről, így Veráról is és ez a 48/b fejezete, a karácsonyi sütemények. Neki most erre volt szüksége, így erről beszélgettünk.

Major Veronika könnyes szemekkel érkezett a magyar újságírókhoz az eredményhirdetés után és ő a siker egyéb fontos tényezőit emelte ki.

Nem is lehetnék ennél boldogabb, talán akkor, ha előrébb végzek, de nem is mondok ilyet, mert ez is megríkatott

– nyilatkozta boldogan a 27 éves sportlövő. "Azért jöttem, hogy érmet nyerjek és ezt a célt a végletekig hajtottam magamban, végig ott voltam, csináltam és meglett az eredménye.

MAJOR Veronika
Major Veronika a női sportpisztoly versenyszám döntőjében
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A magyar olimpiai csapat hatodik érmét megszerző sportoló a fináléra térve elmondta, hogy kicsit visszafogottabban kezdett, de azok a lövései sem voltak rosszak, melyek nem értek pontot.

Sajnos voltak olyan sorozataim, amikor hiába lőttem tízest, nem lett találat, mert 10,2 körtől ér pontot a lövés. 10,0-k, 10,1-ek voltak, de nem hagytam, hogy ezek letörjenek. Hajtottam magam, hogy még jobb legyek, hogy a legjobb technikát hozzam ki magamból és mással ne törődjek

– idézte fel a döntőjét Major. „Nehéz olimpiai ciklusom volt, végig kellett versenyeznem a szezont a kvótáért, de ez az előnyömre vált. Éreztem, hogy benne lesz ez az eredmény a kezemben az olimpián.”

Major Veronika beszélt arról is, hogy a légpisztolyos döntő - melyet a nyolcadik helyen zárt - sokat segített neki abban, hogy ezúttal kiemelkedően tudott szerepelni.

Nagyon sokat segített, hogy lőhettem 10 méteren a döntőben, mert megéreztem a pálya hangulatát, láttam a körülményeket, a fényeket, ami minden pályán más. Sokat jelentett számomra az is, hogy első helyen jutottam fináléba, sőt, olimpiai rekordot (592 kör) állítottam be, aminek külön örülök

– jegyezte meg a magyar pisztolyos, aki azt is elárulta, hogy a fináléban az indiai Manu Bhaker elleni éremről döntő szétlövés előtt magabiztosnak érezte magát. "Az járt a fejemben, hogy odaállok és még ötöt lövök, másrészt az, hogy itt az alkalom, hogy megszerezzem az érmemet. Tudtam, hogy szétlövésekben nagyon jó vagyok, ha kiélezett a helyzet én azt meg tudom oldani. Tudtam azt is, hogy az én akaratom fog érvényesülni és az lesz, amit én szeretnék."

Győrik Csaba szintén azt emelte ki, hogy tanítványa a szétlövésekben szinte mindig jól teljesít és nyer, így akkor ő biztos volt az éremszerzésben.

A döntő előtt, már a sütemények után ugyanazt láttam rajta, amit tegnap reggel az alapversenyt megelőzően, hogy az az elszántság és fókuszáltság van nála, ami kell. Ő technikailag a világ egyik legjobb lövője, úgyhogy én tök nyugodtam ültem a döntő alatt, igaz, a pulzusom 143 volt közben

– viccelődött a szakember. „Veronika mindent nagyon jól megcsinált és úgyis megoldotta, hogy én nem láttam a monitorját, nem tudtam milyen szórással, hova lő, így segíteni sem nagyon tudtam neki. Nagyon örülök az egész olimpiai szereplésének.”

Sulyok Tamás államfő is reagált Major Veronika szenzációs teljesítményére

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!