Új helyzet

Fábik Tibor

Ha ránézünk a párizsi olimpia éremtáblázatára, a top 15-ben méretes kakukktojást látunk, ami nekünk azért is szemet szúr, mert az üzbégek éppen előttünk végezve foglalják el a 13. helyet a nyolc aranyukkal, két ezüstjükkel és három bronzukkal. A közép-ázsiai országnak legutóbb Tokióban mindössze három első helye volt, most tehát majdnem megtriplázta az aranyérmei számát. Egyet nyert birkózásban, cselgáncsban és tekvandóban, ökölvívásban pedig ötöt! A férfiak hét súlycsoportjából ötben az üzbégek diadalmaskodtak, és nem kell olyan csalafintaságra gondolni, hogy biztosan az olimpiáról kiebrudalt orosz bunyósok ébredtek rá hirtelen üzbég mivoltukra, mind az öt bajnok Üzbegisztánban látta meg a napvilágot. Mi több, négyen világbajnoki címvédőként léptek ringbe, így azt sem mondhatjuk, hogy meglepetés a sikerük.

Ami egyrészt mutatja, hogy az üzbégek ráéreztek arra, érdemes ráfeküdniük a bokszra, másrészt el kell felejtenünk, hogy az olimpiákon a ringek királyai az amerikaiak, a kubaiak és a britek. Tokióban a kubaiaknak négy bajnokuk volt, most csak egy lett.

Párizs sajnos azt is megmutatta, hogy

 kajak-kenuban pedig már nem mi vagyunk a királyok.

Holott Tokióban három arannyal, két ezüsttel és egy bronzzal Magyarország volt a legeredményesebb nemzet. A sportág éremtábláján ezúttal csupán a kilencedik helyre kerültünk négy ezüsttel és három bronzzal. A medálokat nézve darabszámra megvagyunk, még eggyel több is lett, mint legutóbb, ám azt nehéz elfogadni, hogy 1976 után most először nincs aranyunk. S nem állíthatjuk, hogy ennek nem volt előszele, reálisan csak a férfi kajak egyes 1000 méteres számában bízhattunk az első helyben.

További nagy csalódás, hogy birkózásban, cselgáncsban és vízilabdában ezúttal érem nélkül maradtunk. Bár összességében a hat aranyunkkal, a hét ezüstünkkel és a hat bronzérmünkkel mindössze egy bronzzal maradtunk el a tokiói eredménylistánktól, felemás a kép. (Az éremtáblán egy hellyel előrébb léptünk, de ebbe beleláthatjuk az oroszok kizárását.) Mindenesetre úszásban a három olimpiai bajnoki címünkkel kiemelkedően jól szerepeltünk, s a vívás, a tekvandó és az öttusa is szállított aranyat. A zárónapon kora délután nemcsak az öttusázó Gulyás Michelle, hanem általa a magyar csapat is jól hajrázott, és jó, hogy utolsó benyomásként az ő győzelme maradhat meg bennünk.

A mélyebb elemzések majd ezután jönnek, de az alap megvan, amire építhetünk, hogy négy év múlva visszaelőzzük az üzbégeket. És nem azért, mert az ökölvívás lekerülhet az olimpia műsoráról.