Nincs itt a vége

Fábik Tibor

Nagyon nehéz az élsportolóknak kimondaniuk, hogy itt a vége, most már átnyergelnek a civil életre. Mijaín López kubai birkózó Párizsban úgy győzött a kötöttfogású birkózás nehézsúlyú kategóriájában 41 évesen, és lett ötszörös olimpiai bajnok (!), hogy a riói játékok után, vagyis hét év alatt ez volt a negyedik versenye. Tokió és Párizs között pedig egyszer sem mérette meg magát, de valahogy mégsem tudott elszakadni a sportágától. López a döntője után azonban most kifűzte a cipőit, és otthagyta őket szőnyegen, jelezve, hogy tényleg ez volt az utolsó mérkőzése, elköszön.

A kubai óriás este tiszta sor, a visszavonulásokról szóló és az olyan bejelentésekkel, hogy az illető lemondja a válogatottságot, azonban csínján kell bánni. A még Pekingből (2008) olimpiai bajnok vízilabdázónk, a 37 éves Varga Dénes júniusban arra jutott, hogy Párizsban játssza az utolsó mérkőzését, az elveszített bronzmeccsünk után azonban visszakozott. Mint megjegyezte, klubszinten még szívesen pólózna. Azt követően, hogy női pólósaink megszerezték az ötödik helyet, Vályi Vanda az M4 Sportnak könnyek között mondta, hogy ezzel a meccsel lezárta pályafutását, és mindent köszön a társainak. Ám a 25 éves, Tokióban olimpiai bronzérmes játékos estére meggondolta magát. A korából adódóan az ő első bejelentésén, amit nem is egy vesztes meccs után tett, kétségkívül meglepődhettünk.

Kézilabda-válogatottunk kapusát, a 39 éves Mikler Rolandot a Pick Szegedhez 2025. június 30-ig élő szerződés köti, ő az olimpián az utolsó, franciák elleni csoportmeccsünk után – amelyen eldőlt, hogy nem jutottunk be a legjobb nyolc közé – csak a válogatottságot mondta le. „Ez egy nagy sztorinak a vége” – jegyezte meg közvetlenül a találkozó után. Ám a napokban már arról beszélt, hogy egy világbajnokságot még bevállalna.

A kosárlabdázó Határ Bernadett számára borzalmas trauma lehetett, hogy februárban a soproni olimpiai selejtezőtornán a számunkra sorsdöntő, a spanyoloknak már tét nélküli meccsen 22 pontos előnyről 73-72-re kikaptunk, ráadásul az utolsó másodpercekben a dobása lejött a gyűrűről. „Valószínűleg ez volt az utolsó szereplésem a válogatottban…” – hüppögte a mérkőzés után az M4 Sportnak. A 30 éves center aztán májusban már azt nyilatkozta, hogy nem zárkózna el a válogatottbeli szereplésétől, és a múlt héten ott is volt a Ruandában rendezett vb-előselejtező tornán győztes nemzeti csapatunkban.

A hirtelen felindulásból elkövetett nyilatkozatokat a befejezésről tekintsük speciális sajtóműfajnak.