Ünnepel az LMBTQ-lobbi

2 órája

Megvan a párizsi olimpia új sztárja, a leszbikus, menekült ökölvívó személyében

Cindy Ngamba neve hamar bejárta a világsajtót, hiszen ő vitte a Menekültek Olimpiai Csapatának (MOCS) zászláját a párizsi ötkarikás játékok nyitóünnepségén. Nem véletlenül esett rá a választás, őt tartották a leginkább esélyesnek arra, hogy érmet szerezzen a menekültek közül. Az ökölvívó ráadásul meleg, így hát egymással versengve ünnepli őt az LMBTQ-lobbi, valamint Thomas Bach elnökkel az élen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

MW

Cindy Ngamba bejutott az elődöntőbe a női ökölvívás 75 kg-os súlycsoportjában

Forrás: AFP

Fotó: Mehmet Murat Onel

Cindy Ngamba eleget tett a várakozásnak, vasárnap este bejutott az elődöntőbe a női ökölvívás 75 kilogrammos súlycsoportjában.

Ez a győzelem a világot jelenti nekem. Remélem, a következő küzdelemben még fényesíteni tudom az érem színét. Szeretném elmondani a menekülteknek szerte a világon, dolgozzatok tovább keményen, és akkor bármit elérhettek

– így szólt társaihoz Cindy Ngamba a történelmi siker után.

Cindy Ngamba a győztes meccse után
Fotó: Mohd Rasfan / Forrás: AFP

A 25 éves ökölvívó Kamerunban született. Tizenegy éves korában a családjával emigrált az Egyesült Királyságba. A sztori szerint amikor a nagybátyja visszaköltözött Kamerunba, elszórta Cindy Ngamba papírjait, akit ezért a bátyjával együtt illegális bevándorlóként letartóztattak. Aztán persze kiengedték – tudta meg a Magyar Nemzet.

A sportoló 18 évesen coming outolt azzal, hogy leszbikus, ami miatt nem térhet vissza szülőhazájába, hiszen Kamerunban törvényileg tiltott a homoszexualitás.

Cindy Ngamba a boltoni egyetemen kriminológiát tanult és mellette egyre komolyabban vette az ökölvívást. Bekerült a Menekültek Olimpiai Csapatába, sikeresen jutott túl a kvalifikáción és kivívta a jogot arra, hogy elinduljon a párizsi olimpián. Vasárnap bejutott az elődöntőbe, így már garantáltan érmes.

Tartottunk egy kisebb ünnepséget az olimpiai faluban, amikor értesültünk a sikeréről

– mondta büszkén Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, aki kiemelten a szívén viseli a menekült sportolók sorsát, hiszen ő alapította a Menekültek Olimpiai Csapatát, amely a tokiói játékok után Párizsban másodszor szerepel az olimpián.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában