Kettős siker

5 órája

Fantasztikus úszással nyert Rasovszky, Betlehem is érmet szerzett

Megnyerte a 2024-es párizsi olimpia 10 kilométeres nyílt vízi úszását Rasovszky Kristóf, s a mezőny másik magyarja, Betlehem Dávid is óriási teljesítményt nyújtott a Szajnában.

MTI

Rasovszky Kristóf arany-, Betlehem Dávid bronzérmes

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A veszprémiek 27 éves kiválósága – aki három éve Tokióban második volt – szinte végig vezetett a 10 kilométeres pénteki viadalon. A szám másik magyarja, Betlehem Dávid ugyancsak kiváló versenyzéssel, remek hajrával csapott célba harmadikként.

RASOVSZKY Kristóf; BETLEHEM Dávid
Az aranyérmes Rasovszky Kristóf (b) és a bronzérmes Betlehem Dávid a célban
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Rasovszky napra pontosan 12 évvel Risztov Éva londoni győzelmét követően a nyílt vízi szakág második aranyát nyerte, s ez a magyar úszósport 32. olimpiai elsősége.

Akárcsak huszonnégy órával korábban a nőknél – akik között Fábián Bettina taktikus versenyzéssel az ötödik lett –, a férfiaknál is a III. Sándor hídnál volt a rajt és a cél, a versenyzőknek innen kellett a sodrásiránnyal megegyezően előbb az Invalidusok hídja, majd az Alma hídja alatt átúszniuk és vissza, így várt rájuk hat 1666 méteres kör és a befutó.

Ahogyan arra számtani lehetett, a 29 fős férfimezőny éremesélyesei – köztük a két magyarral, a németekkel, a címvédő Florian Wellbrockkal, valamint az olasz és francia kihívókkal – rögtön a rajt után gyakorlatilag egy külön bolyt alkotva indultak meg. Az első kör végén a tokiói első három helyezett, azaz Wellbrock, Rasovszky és az 1500 méter gyorson 2016-ban olimpiai bajnok, néhány napja Párizsban ezüstérmes olasz Gregorio Paltrinieri haladt az élen.

RASOVSZKY Kristóf
Rasovszky Kristóf a férfi 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenyében
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A második körben Rasovszky, a szám regnáló világbajnoka vette át a vezetést, és néhány másodperces előnyre tett szert, így a frissítés után is vissza tudott térni az élre. A táv feléhez érkezve továbbra is zöld sapkában úszó „Balatoni cápa” állt az első helyen, Betlehem az őt üldöző boly negyedik helyén haladt.

Az utolsó kört Rasovszky több mint 4 másodperces előnnyel kezdte meg, Betlehem a negyedik helyen fordult rá a hajrára. Rasovszky és a német Oliver Klemet 7 másodpercre elhúzott a többiektől, amikor már csak 800 méter volt hátra.

Orbán Viktor: nekünk a Szajna a Balaton

A magyar kormányfő a közösségi oldalán gratulált az aranyérmes Rasovszky Kristófnak és a bronzérmes Betlehem Dávidnak.

„Nekünk a Szajna a Balaton. Gratulálok Rasovszky Kristófnak és Betlehem Dávidnak!" – írta posztjában a miniszterelnök. 

A célhoz érkezve Rasovszky még egy lapáttal rá tudott tenni, német ellenfelének nem volt esélye megelőzni őt és óriási győzelmet aratott. Végül a hab is felkerült a tortára, Betlehem ugyanis nagyszerű hajrával harmadikként csapott a célba, így összejött az, amire a két jó barát hosszú ideje várt, nevezetesen, hogy egy világversenyen egyéniben mindketten a dobogóra léphetnek.

Rasovszky a párizsi magyar küldöttség negyedik aranyérmét, Betlehem pedig a negyedik bronzát szerezte, a mérleg most 4 arany, 3 ezüst és 4 bronz.

RASOVSZKY Kristóf
Az aranyérmes Rasovszky Kristóf
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Nyílt vízi úszás, férfiak (10 km)

  1.  RASOVSZKY KRISTÓF 1:50:52.7 óra
  2. Oliver Klemet (Németország) 1:50:54.8
  3. BETLEHEM DÁVID 1:51:09.0

Rasovszky Kristóf: most vagyok a csúcson

Nem akart magára nagy terhet tenni, ezért nem a győzelemben, hanem csak a dobogóban gondolkodott Rasovszky Kristóf, aki pénteken megnyerte a nyíltvízi úszók versenyét a párizsi olimpián.

Tudtuk, hogy mi vár ránk, keményen dolgoztunk, nagyon sokat készültünk arra, mi lesz a Szajnában, a Dunában és a medencében egyaránt, ez pedig kifizetődött

– nyilatkozta a újdonsült olimpiai bajnok, aki medencében három számban is indulhatott volna - ahol társai, a pénteken  bronzérmes Betlehem Dávid, valamint Sárkány Zalán is fantasztikus egyéni csúcsokat úszott -, végül kizárólag a 10 kilométeres nyíltvízi versenyre koncentrált, ami elmondása szerint jó döntésnek bizonyult.

RASOVSZKY Kristóf
Az aranyérmes Rasovszky Kristóf a férfi 10 kilométeres nyíltvízi úszás eredményhirdetésén
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Az elmúlt egy év rengeteg tapasztalatot adott, mivel kellene majd próbálkoznom az olimpián. Dohában nagyon sokat vezettem, ami kifizetődött, a belgrádi Európa-bajnokságon meg feladtuk a vezető pozíciót, hagytuk, hogy a többiek menjenek elöl, ez inkább Gregorio Paltrinierinek kedvezett. Ezért úgy voltam vele, hogy amennyit csak lehet, most vezessek én és fárasszam a többieket

– mondta a taktikával kapcsolatban a 27 éves klasszis, aki az év elején Dohában is megnyerte a "királyszámot".

Rasovszky a hajrával kapcsolatban elárulta, abban biztos volt, hogy ha az utolsó kanyart elsőként veszi be, akkor már nem tudja megelőzni német riválisa, ugyanakkor azt nem érzékelte, hogy a címvédő Florian Wellbrock vagy Oliver Klemet úszik mögötte.

Tudtam, hogy ha a falhoz én érek ki elsőnek, akkor onnantól nagyon nehéz dolga lesz, bárki is legyen az, hiszen a fal melletti pozíciót nem fogom feladni, ha kell, meg is nyalom. Belül a sodrás ellen úszva gyakorlatilag nem is lehetett előzni

– idézte fel.

Hozzátette: úgy tűnt, hogy a riválisok nem igazán mérték fel jól előzetesen a helyzetet, hiszen a külső íven próbáltak úszni.

Laci bácsi (Szokolai László) és a Duna tökéletesen felkészített minket, tudtuk, hogy mit kell csinálni

– jelentette ki az újdonsült olimpiai bajnok.

Most vagyok a csúcson, ott van az olimpiai arany a nyakamban. Az elmúlt fél évben próbáltam úgy készülni, hogy nem ez a cél, hanem csak hogy ott legyek a dobogón és ne nyomjon agyon a teher. Egy újabb érem is nagy teljesítmény lett volna, ebben a tekintetben is tökéletesen sikerült a felkészülés

– mondta a Tokióban ezüstérmes Rasovszky.

Az MTI kérdésére elárulta, a következő néhány hetet egészen biztosan úszás nélkül, rengeteg pihenéssel tölti majd. Karrierjével kapcsolatban azt mondta, nem tervezi a visszavonulást:

Azt szokták mondani, hogy a csúcson kéne abbahagyni, de lehet, hogy még a következő két-három évben is a csúcson leszek

– fogalmazott.

Az olimpiai bajnok úszó elárulta, felesége, Kata hisz a számmisztikában, és amikor meglátta a 19-es rajtszámot, nagyon megörült, ugyanis ez a győzelem és a siker száma.

Rasovszky napra pontosan 12 évvel Risztov Éva londoni győzelmét követően a nyíltvízi szakág második aranyát nyerte, s ez a magyar úszósport 32. olimpiai elsősége.

Szokolai László: bejött, amire számítottunk

Szokolai László, a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban aranyérmes Rasovszky Kristóf és harmadik Betlehem Dávid edzője szerint a tökéletes fizikai és taktikai felkészültség eredménye, hogy mindkét versenyző ott állt a dobogón a párizsi olimpián.

Ez maga volt a csúcs, bejött a két érem, a fiúk tökéletesen csinálták meg a taktikát, követték a folyó sodorvonalát, vitte őket a víz, a kanyarokban élesen visszavágtak és aztán a fal mellett úsztak, ahol kisebb az áramlás. A végén a hajók árnyékában voltak, ameddig csak lehetett, és innen jöttek ki frissíteni. Minden körben hibátlanul vitték véghez a taktikát, ami nem volt egyszerű feladat, hiszen az ellenfelek próbálkoztak, olykor test a test elleni küzdelemben is

– mondta az MTI kérdésére Szokolai László, aki a távirati irodának előzetesen is azt mondta, mindkét versenyzőjét a dobogóra várja.

SZOKOLAI László; GELLÉRT Gábor; RASOVSZKY Kristóf
Gellért Gábor, a nyíltvízi úszók szövetségi kapitánya, Szokolai László edző és az aranyérmes Rasovszky Kristóf (b-j)
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

A felkészülés júliusi hajrájában a veszprémi különítmény minden szombaton Százhalombattán edzett, ahol a tréner - barátai segítségével - a Dunán tökéletesen modellezte le a Szajnán kialakított pályát, azaz gyakorlatilag ugyanilyen körülmények között készülhettek.

Szokolai László elárulta, már csütörtökön, a nők versenyét követően - akik között Fábián Bettina ötödik lett - látták, "bejött, amire számítottak", minden úgy alakult, ahogyan azt kalkulálták.

Azon kívül, hogy kiváló kondícióban kell lenni, ugyanolyan fontos a taktika, látnunk kellett előre, hol lehetnek a sarokpontok, hol lehet meglógni és egy kis előnyt szerezni

– jegyezte meg Szokolai László.

Szijjártó Péter a közösségi oldalán üdvözölte a magyar nyílt vízi úszókat: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában