Esélyek

6 órája

A kapusok csatáján is múlhat a magyar pólósok továbbjutása a világbajnok horvátok ellen

A nagy visszhangot kiváltó olaszok elleni győzelem után férfi vízilabdázóink számára már csak egy lépés az olimpiai döntő.

MW

Vogel Soma a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vízilabdatornájának negyeddöntőjében játszott Olaszország - Magyarország mérkőzésen a Párizs melletti Nanterre-ben lévõ Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Az Olaszország elleni dráma és utózöngéktől sem mentes győzelem után a magyar férfi vízilabda-válogatott péntek este Horvátországgal találkozik az elődöntőben. Az egykori klasszis Szécsi Zoltán szerint egyénileg jobbak a magyar játékosok, és a horvátok kiváló, de rapszodikus kapusa, Marko Bijac hibáit a maga előnyére fordíthatja a válogatott. Szécsi beszélt az olaszok elleni meccsen történtekről, és kritikával illette a videóbírót. 

Forrtak az indulatok Olaszországban, miután a magyar férfi vízilabda-válogatott drámai csatában, ötméteresekkel legyőzte az olasz csapatot a párizsi olimpia negyeddöntőjében. A nyolc között kiesett olaszok egy szerintük őket károsító játékvezetői hiba miatt fellebbezést nyújtottak be, de a Nemzetközi Úszószövetség elutasította azt – írta meg korábban az Origó. Egyöntetű a vízilabda-társadalom véleménye Kemény Dénestől Faragó Tamásig: a magyar–olasz meccsen tévesen büntették duplán, a gólja elvételével, majd négyperces kiállítással az olasz Condemit. Az Origo, a Magyar Nemzet, és a Bors közös podcastjában a korábbi kiváló kapus Szécsi Zoltán úgy fogalmazott, ez az eset nem a vízilabda, hanem a VAR szégyene – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. 

Tanuljunk meg örülni egy hibának 

Az olaszok már a magyar sikerrel zárult olimpiai negyeddöntő után nem leplezték dühüket a játékvezető ténykedése miatt. Mint ismert, a második negyedben Francesco Condemi kiegyenlített 3-3-ra, ám hosszas videózás után elvették az olaszok gólját, Condemit pedig brutalitás miatt piros lappal kiállították, amiért a lövőmozdulat végén a lendülő karjával arcon találta Jansik Szilárdot, akinek felszakadt a szemöldöke. Az olaszok hevesen reklamáltak, ráadásul büntetőt is kapott a magyar csapat, amelyet Manhercz Krisztián értékesített, így 4-2-re húzott el a magyar válogatott, amely a 9-9-es döntetlen után büntetőkkel győzte le Olaszországot, így bejutott a legjobb négy közé. Bár a négyperces emberhátrányban az olaszok nem kaptak gólt, mégis úgy érzik, az ítélet döntően befolyásolta a meccset, ezért a lefújás után fellebbezést nyújtottak be a World Aquaticsnek, akik viszont elutasították az olaszok óvását – derült ki az Origó oldaláról.
– A vízilabda e téren csupán csatlakozott a labdarúgó Eb-hez, ahol többször borzolta a szurkolók kedélyét a VAR. Ha bosszankodunk amiatt, hogy egy ítélet minket sújt, akkor tanuljunk meg örülni annak, hogy egy hiba minket támogat – fogalmazott Szécsi Zoltán, aki szerint a három büntetőt is hárító Vogel Somától szinte tartottak az olasz játékosok az ötmétereseknél. A négy gólt szerző Manhercz Krisztiánt is kiemelte Szécsi, kérdés, hogy ki fog tudni felnőni mellé a péntek esti horvátok elleni elődöntőben. 

Kapusok csatája 

A horvátok a spanyolokat verték ki a negyeddöntőben, amiért nem lehetünk nekik eléggé hálásak, az az eredmény persze egyben emeli a presztízsüket, annál inkább is, mert esélyt sem adtak a spanyoloknak – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról
– Egy pillanatnyi esélye sem volt a spanyoloknak, de az egyenes kieséses szakaszban nagyon kicsi különbségek voltak az olimpián, összeérett a mezőny, és ez nagyon jó. Gyakorlatilag mindenki az olimpián edz – mondta el Szécsi Zoltán, aki felhozta női pólósaink meccsét is az amerikaiak ellen. A magyar és a horvát válogatott a közelmúltban többször találkozott. Európa-bajnokságon a horvátok a közelmúltban kétszer is megverték a mieinket, 2022-ben Splitben a döntőben 10-9-re, idén januárban Zágrábban az elődöntőben 11-8-ra, igaz, akkor Varga Zsolt a fiataloknak adott lehetőséget. Hogy ne csak vereségeket említsünk: a 2023-as fukuokai vb-n a csoportkörben a magyar válogatott nyert 12-10-re. Szécsi Zoltán szerint a balkezeseknél a mieink kicsivel jobbak, de a Jokovics, Harkov horvát duó is veszélyes. Kapásoldalon egyértelműen a magyarok jobbak, a center–bekk tengelyben viszont a horvátok. Sok múlik a két kapuson. Vogel Soma a világ egyik legjobbja, csakúgy, mint Marko Bijac, de Szécsi Zoltán szerint az ő formája rapszodikusabb. A két kapus alkatilag és védési stílusra is hasonlít egymásra, de persze Vogel Soma nekünk sokkal kedvesebb.
– Minden csapat teljesítménye a hiten múlik. Elsősorban saját magában és a csapattársaiban. Ez egy csap, ami egyre jobban megtölti a kádat, és bízom benne, hogy a horvátok ellen már szinte tele lesz – zárta gondolatait Szécsi Zoltán. A teljes beszélgetést ide kattintva nézhetik meg. 

Férfivízilabda, elődöntők

Egyesült Államok–Szerbia 16.35

Magyarország–Horvátország 19.35

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában