Voks 24

2024.05.28. 23:04

A családtámogatások is a békét szolgálják

A kormány a békét támogatja, és a családtámogatások is ezt szolgálják – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán kedd este.

MW

Illusztráció

Forrás: Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

Hornung Ágnes szerint a június 9-ei választások tétje egyértelműen a háború vagy a béke.

Az elmúlt hónapok családtámogatási adataiból az látszik, hogy a magyarok családot szeretnének, ha pedig valaki családot tervez, akkor azzal számol, hogy béke és biztonság lesz Magyarországon

– mondta.

HORNUNG Ágnes
Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára 
Fotó: Mónus Márton / Forrás: MTI

Az államtitkár kijelentette: Magyarországon 2010-ben családbarát fordulat történt, azóta a családok állnak a középpontban, és ez így lesz a jövőben is. A kormány a nehéz gazdasági helyzet ellenére is megtartotta a családtámogatásokat, sőt azok összege évről évre nőtt. 

Idén több mint 3300 milliárd forintot fordítanak családtámogatásra

– hangsúlyozta.

Januártól bevezették a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) pluszt, megemelték a falusi csokot, és a babaváró hitel összegét is növelni tudták – sorolta a további intézkedéseket Hornung Ágnes.

Az első négy hónapban több mint ötezren igényelték már a csok pluszt, ez több a 2015-ben bevezetett csok első négy hónapjának adatánál

– mutatott rá.

A családokért felelős államtitkár arról is beszélt: csaknem hatvanezren vehetik igénybe a négy- vagy többgyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentességét, amely egész életre szól.

Kiemelte: 

a jobboldali kormány vezette be, hogy a gyermekekkel hároméves korukig otthon lehet maradni, a csecsemőgondozási díj (csed) 100-zal pedig az első hat hónapban az édesanya nagyobb támogatást kap, mint a fizetése volt, mert csak személyi jövedelemadót kell fizetnie.

Hornung Ágnes kitért a babakötvényre is, amelyet a legkedvezőbb támogatási formának nevezett a hosszú távú befektetések között. Megemlítette, hogy a babaváró hitel összegét 11 millió forintra emelték.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában