Nyugati beavatkozás

2024.05.27. 19:03

A NATO-katonák Ukrajnában képeznék ki az ukrán fegyvereseket

A Bild cím német napilap arról írt, hogy már konkrét terveket szőttek a háborúpárti országok arra vonatkozóan, hogy beavatkozzanak az orosz–ukrán háborúba.

MW

Illusztráció: Katonák a Nordic Response (Északi Válasz) kódnevű NATO-hadgyakorlaton

Fotó: Heiko Junge

A NATO-katonák Ukrajnában képeznék ki az ukrán fegyvereseket, valamint a nyugat-ukrajnai légtérnek a NATO által történő légvédelme is szóba került a háborúpárti országok között, legalábbis erről ír a legnagyobb német napilap.

Litvánia készen áll arra, hogy része legyen egy olyan Franciaország által vezetett koalíciónak, amely ukrán területen folytatna kiképzést

– jelentette be pénteken Gabrielius Landsbergis, Litvánia külügyminisztere, aki szerint ez nem harci küldetés lenne, de biztosítaná, hogy a katonai kiképzést hatékonyabban és a harcokhoz közelebb hajthassák végre.

Ezzel az állásponttal Nico Lange, a Müncheni Biztonsági Konferencia katonai szakértője is egyetértett.

Nem szabad félresöpörni ezt a kérdést. Több értelme van és gazdaságosabb is, ha Ukrajnába küldünk kiképzőket.

Több NATO-állam, köztük Nagy-Britannia, Kanada és Észtország is kész arra, hogy a jövőben ne csak az ukrán határra, hanem azon túlra is szállítson fegyvereket – írja a Magyar Nemzet.

Lettország volt védelmi minisztere, Artis Pabriks pedig nemrég megerősítette:

Ha lenne koalíció, a baltiak támogatnák azt. Elegünk van a Nyugat félelméből és abból, hogy képtelen szembeszállni az orosz zsarnoksággal.

Ami a légvédelmet illeti, Lengyelország egy koalíción dolgozik Nyugat-Ukrajna kiterjesztett légvédelmére, de a Bild információi szerint egyelőre erről sincs még döntés.

A NATO-államok Ukrajnával kapcsolatos harcias terveivel az a bökkenő, hogy ehhez zöld jelzést kellene kapniuk az Egyesült Államoktól is, ami jelenleg nem létezik.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában