Voks 24

2024.05.27. 20:01

Szijjártó: június 9-e Magyarországon és Romániában is rendkívüli fontossággal bír (videó)

A június 9-ei európai parlamenti és helyhatósági választás Magyarországon és Romániában is rendkívüli fontosságú, és minél több képviselője lesz a Fidesznek és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), annál erőteljesebb lesz a béke hangja Brüsszelben - jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Marosvásárhelyen.

MW

Szijjártó Péter és Kelemen Hunor

A tárcavezető az RMDSZ) elnökével, Kelemen Hunorral közösen tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy nehéz idők járnak manapság, az emberiség a veszélyek korában él, ami Ukrajna szomszédságában különösen súlyos helyzetet eredményez.

"Románia és Magyarország is a háború szomszédságában él. Két és fél esztendeje a háborús veszély a szomszédunk, és ezek után azt hiszem, hogy nem meglepő, hogy mi, magyarok békét szeretnénk, békét szeretnénk minél előbb" - közölte.

Mi, magyarok nem akarunk belevonódni a szomszédságunkban zajló háborúba. És mi, magyarok nem akarunk - horribile dictu - atomháborút. Mi, magyarok nem akarjuk azt, hogy közép-európai fiatalokat az orosz-ukrán frontra vigyenek. Éppen ezért június 9-e mindkét országban rendkívüli fontossággal bír

 - tette hozzá.

Majd egyfajta sorsközösségnek nevezte a két nemzet között, hogy egy és ugyanazon napon választanak európai parlamenti képviselőket és helyi vezetőket is.

"Romániában és Magyarországon is június 9-én dönthetünk arról, hogy békét vagy háborút akarunk, s dönthetünk arról is, hogy helyben kik vezessék a közösségeinket" - fogalmazott.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy az RMDSZ és a Fidesz is a béke pártján áll, és abban bíznak mindketten, hogy minél több békepárti képviselő lesz a következő európai uniós képviselő-testületben.

Azt bizton tudjuk állítani, hogy minél több RMDSZ-es és minél több fideszes képviselője lesz az Európai Parlamentnek, annál erősebb lesz a béke hangja 

Brüsszelben és Strasbourgban

 - húzta alá.

Továbbá kitért arra is, hogy a két párt nem csak a békében érdekelt, hanem a minél jobb magyar-román együttműködésben is, márpedig szavai szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy minél erősebb az RMDSZ Romániában, annál könnyebb jó kapcsolatokat építeni.

"És minél erősebb képviselete van helyben az RMDSZ-nek, annál erősebbek itt a magyar közösségek, s minél erősebbek a magyar közösségek, annál erősebb és stabilabb támaszát tudják adni egy jó magyar-román együttműködésnek" - emelte ki.

A miniszter ezért arra kérte a Romániában élő magyarokat, hogy vegyenek részt a választásokon június 9-én, és szavazzanak az RMDSZ jelöltjeire.

"Mi megállapodtunk abban elnök úrral, hogy továbbra is szoros lesz az együttműködés Magyarország kormánya és az erdélyi, székelyföldi magyarokat képviselő RMDSZ között" - tudatta.

Majd hozzátette: ennek célja, hogy a felek újabb sikertörténeteket tudjanak építeni a két ország közötti együttműködésében, különösen a gazdasági téren, de azért is közösen fognak dolgozni, hogy Románia minél előbb megkaphassa a már rég kiérdemelt schengeni tagságot.

"Ezért arra kérem önöket tehát tisztelettel, hogy adják meg a lehetőséget arra, hogy egy erős magyar-román együttműködés mindkét nemzet, mindkét ország javát szolgálhassa a következő időszakban, és a jó román-magyar együttműködéshez erős RMDSZ-re van szükség" - mondta.

Szijjártó Péter: Magyarország továbbra sem támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelöltségét

A kormány továbbra sem támogatja Mark Rutte jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, mivel az észak-atlanti szövetségben alapvető fontosságú a százszázalékos bizalom, márpedig a holland miniszterelnök korábban Magyarország "térdre kényszerítéséről" beszélt - jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Marosvásárhelyen.

A tárcavezető az RMDSZ elnökével, Kelemen Hunorral közösen rendezett sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszolva üdvözölte, hogy Klaus Iohannis román elnök személyében most van keleti jelölt a NATO főtitkári tisztségére.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Marosvásárhelyen sajtótájékoztatót tartott az RMDSZ elnökével, Kelemen Hunorral
Forrás: Facebook/Képernyőfotó

Kiemelte, hogy napjainkban mindenki az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának erősítéséről beszél, azonban "valahogy az senkinek nem jut eszébe, hogy ha keletről jön a fenyegetés, akkor esetleg legyen keletről a főtitkár is".

Mark Rutte leköszönő holland kormányfő jelöltségével kapcsolatban aláhúzta, hogy a magyar kormány továbbra sem tudja ezt támogatni, mivel az érintett korábban azt mondta, hogy Magyarországot térdre kell kényszeríteni.

"Nagyon nehéz elképzelni, hogy egy olyan embert, aki ilyen álláspontot fogalmaz meg és tart fenn, azt egy olyan szervezet élére megválasztjuk, ahol a százszázalékos bizalom alapvető fontosságú (.) Itt akár meg is kell halni egymásért, ezt olyan embernek kell vezetnie, akiben százszázalékig meg tudunk bízni" - közölte.

Szijjártó Péter ezután megerősítette, hogy a nap folyamán kemény vitát folytatott litván kollégájával Brüsszelben, és úgy vélekedett, hogy ma Gabrielius Landsbergis "az egyik legháborúpártibb politikus" az európai uniós külügyminiszterek között.

"És akárhogy is kiabál valaki velem, akárhogy is agresszívoskodik valaki, én akkor is békepárti maradok" - hangsúlyozta.

"Mi, magyarok békepártiak vagyunk, s nem támogatunk semmilyen olyan intézkedést, amely a háborús eszkaláció veszélyét még inkább növelné. Mi azt szeretnénk, ha minél előbb béke lenne, mert csakis a békével lehet emberi életeket menteni" - fűzte hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában