Korrupciós ügy

2024.06.26. 10:16

Alku buktathatta le az óbudai alpolgármestert?

A gyanúsítottak közül valaki megszólalt és terhelő vallomást tett Czeglédy Gergőre – így juthattak el hozzá a nyomozók.

MW

Valószínűleg a gyanúsítottak közül valaki megszólalt és terhelő vallomást tett Czeglédy Gergőre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Studio Romantic

Egyre több információ lát napvilágot az óbudai korrupciós botrányról, amelynek szálai több évvel ezelőttre nyúlnak vissza: az ügy hátteréről 2021-ben még Anonymous számolt be több alkalommal. Az álarcos alak által közzétett anyagok közül a „legütősebb” az volt, amikor egy rejtett kamerával készített felvételen az látszik, hogy a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint – feltételezhetően – kenőpénzzel számol el. A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó.

A hatóság nyomozni kezdett, az első gyanúsítottakat – köztük P. Gábort – március elején fogták el. Három embert közülük letartóztattak, egy személy bűnügyi felügyeletbe került, míg egy társuk szabadlábon védekezhetett. Akkor annyit lehetett tudni a gyanúsításról, hogy egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított-társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett összegeket készpénzben felvették és korrupciós célokra fordították.

A Magyar Nemzet már az első elfogások után arról írt, hogy a nyomozás akár politikusokig is elérhet, ha bebizonyosodik, hogy részesültek a kenőpénzekből.

Minderre pár hónappal később sor is került, hiszen napokkal ezelőtt őrizetbe vették, majd letartóztatták a minősített vesztegetéssel gyanúsított Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét és egy társát, de rajtuk kívül a botránynak összesen már tíz gyanúsítottja van. A KNYF az alpolgármestert azzal gyanúsítja, hogy százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek.  

Alku buktathatta le az alpolgármestert?

A lap információi szerint az alpolgármesterhez úgy jutottak el a nyomozó ügyészek, hogy a gyanúsítottak közül valaki megszólalt és terhelő vallomást tett Czeglédy Gergőre. Mindez nem lenne meglepő, hiszen a nyomozás során bármikor alkut köthetnek a gyanúsítottak kisebb büntetés kiszabása vagy a teljes felelősségre vonástól való mentesülés reményében.

Úgy tudni, az érintettek körében az alpolgármester elfogása után azonnal elterjedt, hogy a még márciusban letartóztatott személyek közül szólalhatott meg valaki a szabadulás reményében. A főügyészség ugyanakkor a nyomozás érdekeire tekintettel nem árulta el a Magyar Nemzetnek, hogy megszüntették-e bárkinek is a letartóztatását a júliusi határidő lejárta előtt.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Fidesz: Karácsony Gergely hívja vissza Czeglédy Gergőt a BKK felügyelőbizottságából!

A Fidesz budapesti szervezete azt írta szerdán a Facebook-oldalán, hogy Czeglédy Gergő, a BKK felügyelőbizottsági tagja, aki korábban Hagyó Miklós kabinetfőnöke volt és jelenleg Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere, „előzetes letartóztatásban” van.

„De hol van ilyenkor Karácsony Gergely?” – tették fel a kérdést, hozzátéve: a főpolgármester ahelyett, hogy intézkedne, inkább tetoválásokkal pozőrködik és cinikus válaszokat küld a sajtó megkeresésére a botránnyal kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy visszahívják-e a közpénzek ellenőrzését végző felügyelőbizottságból Czeglédy Gergőt, azt a lekezelő választ adta, hogy a közgyűlés nem ülésezik októberig – írták.

„Felszólítjuk Karácsony Gergelyt, hogy az szmsz-ben biztosított jogával élve azonnali hatállyal hívja vissza Czeglédyt a BKK felügyelőbizottságából! Amennyiben nincs bátorsága szembeszállni főnökével, Gyurcsány Ferenccel, akkor hívjon össze rendkívüli közgyűlést, ahol dönteni lehet a korrupcióval vádolt politikus visszahívásáról” – tudatták.

„Ha Karácsony Gergely erre is képtelen”, a Fidesz–KDNP fővárosi frakciója kezdeményezni fogja rendkívüli közgyűlés összehívását – áll a bejegyzésben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában