Eső és szárazság

2024.06.22. 18:40

Földcsuszamlás miatt többen eltűntek az Alpokban, erdőtüzek pusztítanak Görögországban

Több ember eltűnt a heves viharok és esőzések okozta földcsuszamlásban Svájc délkeleti részén, két görög szigeten és a görög szárazföld több részén pedig erdőtüzek pusztítanak.

MW

Tűzoltók egy ház oltásán dolgoznak az Athén közelében fekvő Koropiban

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Nicolas Koutsokostas

A svájci Graubünden kantonban lévő Misox (vagy más néven Mesolcina)-völgyben történt földcsuszamlás áldozatai közül egy nőt sikerült kimenteni, három ember után még folyik a kutatás – közölték szombaton a helyi hatóságok.

A Szent Bernátról elnevezett alpesi mentőcsapat egyik tagja a svájci Roveredóban június 22-én az áradásban lévő Moesa folyót szemléli
Fotó: AFP / Forrás: Piero Cruciatti

A Svájc déli részén fekvő Wallis kantonban

az özönvízszerű esőzés miatt annyira megáradt a Mattervispa folyó, hogy a Matterhorn közelében található, turisták és síelők körében népszerű Zermatt is megközelíthetetlenné vált. Drámai videók készültek a falu utcáin hömpölygő sáros áradásról.

A Matterhorn–Gotthard vasútvonalon a vasúttársaság szombati közlése szerint leállították a közlekedést.

Szombaton Wallisban a Rhone folyó is rekordmagasra duzzadt, ezért a helyi mentőszolgálatokat a legmagasabb riasztási készültségbe helyezték. A hatóságok szombaton 230 helyi lakost evakuáltak a folyó környékéről, elsősorban Chippisből.

A hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy ne tartózkodjanak házaik alsó részében, különösen a pincében, ne közelítsék meg az áradó folyókat, és ne parkoljanak a hidakon. Emellett biztonsági okokból azt is ajánlották, hogy közelről ne fotózzák vagy filmezzék az áradást.

Görög tűzoltók százai küzdenek a lángokkal

Ándrosz és Szalamina szigetén, valamint Görögország más részein is erdőtüzek pusztítanak; szombaton országszerte több száz tűzoltó küzdött a viharos erejű szél gerjesztette lángokkal.

Az Égei-tengeren fekvő Ándroszon több mint 30 tűzoltó oltotta a lángokat két repülő és öt helikopter támogatásával. A szigeten óvatosságból négy települést evakuáltak. A tűzoltóság szóvivője szerint további erősítést várnak a nap folyamán. Hozzátette: egyelőre sérülésekről vagy anyagi károkról nem kaptak jelentést.

A meteorológusok szerint idén nyáron kivételesen korán kezdődött a forró, száraz, szeles időjárás.

A Peloponnészoszi-félszigeten is számos erdőtűz pusztít, pénteken egy 55 éves férfi hunyt el kórházban, aki a félsziget nyugati részén, Iliában szenvedett égési sérüléseket.

A tűzoltóknak szombaton Athéntól nyugatra fekvő Szalamina-szigeten és a fővárostól 30 kilométerre keletre is sikerült megfékezniük az erdőtüzeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában