Békemenet

2024.06.01. 07:21

Több százezer ember menetelt a békéért (videó)

A tizedik alkalommal, ezúttal a "Magyarország maradjon a béke szigete!" mottóval meghirdetett szombati megmozdulás résztvevői a Lánchíd pesti oldaláról a Margitszigetre vonultak, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet.

MW

A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői vonulnak az Id. Antall József rakparton 2024. június 1-jén. Elöl Fricz Tamás politológus, a CÖF-CÖKA kuratóriumának tagja, Stefka István újságíró, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, Pataky Attila énekes, dalszövegíró, ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője, Bayer Zsolt szerkesztő-publicista, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a párt alelnöke, Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetője (b-j)

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A HírTV közvetítését itt nézheti meg:

Orbán Viktor miniszterelnök beszédéről készült tudósításunkat ITT olvashatja.

Egy órakor indult útjára a tizedik Békemenet a Margitszigetre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet délután három órától. A tömeg már tizenegy órától gyülekezett, rengetegen jöttek össze az ország minden tájáról. Többen érkeztek külföldről is, német és svéd zászlók is feltűntek a tömegben.

Az ünnepi műsor után többszázezren énekelték együtt a Himnuszt. Óriási vastaps fogadta az előadást, majd megérkezett Orbán Viktor, hogy megtartsa beszédét. 

Kocsis Máté meghatónak és inspirálónak nevezte a többszázezres tömeget.

Magyarországon bebizonyítjuk, hogy tudunk nyerni békepárti és szuverenista politikával a választásokon!

Vitályos Eszter kormányszóvivő a margitszigeti nagyréten személyesen tette le voksát a béke mellett.

Kiállok a béke és a biztonság mellett, rengetegen jöttek ma el, énekelve vonultunk végig a rakparton

- mondta.

Rétvári Bence a HírTV stábjának úgy nyilatkozott,

mikor a Békemenet létrejött, még nem is tudtuk, milyen nagy szó ez, és micsoda jelentősége lesz mostanra hazánkban.

Szánthó Miklós a tömegben úgy fogalmazott a HírTV riporterének, ez a tömeg olyan, mint egy menetelő népszavazás. 

Gál Kinga a Hír TV-nek azt nyilatkozta, 

soha nem volt ennyire szükség a Békemenetre mint most, mikor háborús pszichózisban szenved Európa.

Deutsch Tamás felhívta a figyelmet, ha itt nem állítjuk meg a folyamatot, Európa háborús félként sodródhat bele a háborúba,

békepárti fordulatra van szükség!

A tömeg már tizenegy órától gyülekezett, a Magyar Nemzet helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy az indulás előtt egy órával a Lánchíd másik oldalán is megtelt a tér, rengetegen gyülekeztek arra várva, hogy együtt induljanak a menetre a békéért.

Itt van Magyarországról, Európából és az egész világból minden olyan ember, aki egyetért a kormány azon törekvésével, hogy Európában a legnagyobb szükség most a békére van

– mondta el a helyszínen a Magyar Nemzetnek Farkas Dániel, a Fidelitas elnöke.

A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői vonulnak a Margit hídon 2024. június 1-jén
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Hozzátette:

Most bebizonyítjuk azt, hogy a valódi többség a béke és Magyarország fejlődése mellett áll.

Menczer Tamás a békemenet után jelentkezett egy videóval közösségi oldalán. Ebben elmondta, fantasztikus volt és fantasztikus most is érezni a béke erejét, a békepártiak erejét. A következő állomás és a döntő állomás június 9-e, akkor is ott leszünk és meg fogjuk védeni Magyarország békéjét és biztonságát

Az indulás előtt a Fidesz és több politikus is mindenkit arra buzdított, hogy vegyenek részt az eseményen.

Szenvedélyesen szeretjük Magyarországot és készen állunk rá, hogy megvédjük!

– írta a Fidesz a közösségi oldalán.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szóvivője a Kossuth rádióban azt mondta, akkora tömegre készülnek, "amelynek a hangja elhallatszik Brüsszelig", mivel talán még soha nem kaptak ennyi visszajelzést a fővárosból, vidékről és a külhoni magyarság részéről.   

Kiemelte, 

a június 1-jei esemény annyiban mindenképpen más lesz az eddigiekhez képest, hogy új útvonalon, új helyszínen tartják meg, a "béke szigete" szimbóluma alatt zajlik. A Békemenetre mindenkit várnak, pártpolitikai hovatartozás, ideológiai kötöttségek nélkül, mert alapvetően pártpolitikán túlmutató kérdésről van szó

- tette hozzá. 

Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA elnöke a rendezvény sajtótájékoztatóján kijelentette: Európa "háborús pszichózisban égő" vezetőinek azt kívánják üzenni, hogy "eddig, és ne tovább!"   

Orbán Viktor kormányfő pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hangsúlyozta: a Békemenet legfontosabb célja világossá tenni, hogy most már tényleg a háború és a béke között egyensúlyozunk, és a magyarokban erős a békevágy, "mi nem hisszük azt, hogy Európa kibírna még egy háborút".   

Az európai parlamenti választások előtt egy héttel a Békemenet emlékeztethet arra, hogy mégiscsak az Európai Uniót alapító atyáknak volt igazuk, akik abból indultak ki, hogy Európa nem bír ki még egy háborút 

- fűzte hozzá Orbán Viktor.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában