Voks24

2024.06.03. 16:55

Orbán Viktor Nagyszalontán: június 9-én még megállíthatjuk a háborús menetet (videó)

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke meghívására Nagyszalontán folytatta kampánykörútját Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke hétfő délután - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

MW

Forrás: erdon.ro

Az RMDSZ-nek ott kell lennie az Európai Parlamentben – hangsúlyozta az Arany János Emlékmúzeum udvarán tartott beszédében Orbán Viktor - tudósított az Erdon. 

 „A világ nem csak jóakarókkal van tele. Vannak az embernek ellenfelei, sőt ellenségei is, akik alig várják, hogy elgyengüljünk, hibázzunk, hogy azt tudják mondani, hogy a magyar közösség arra sem képes hogy képviseltesse magát. Ezért arra kérem önöket, biztassák a többieket, fontos, sőt szinte létkérdés, hogy megugorjuk az öt százalékot”

 – fejtette ki a kormányfő.

Ez egy olyan európai választás, amely döntő lesz a háború és béke kérdésében. Küldjünk minél több magyar békepárti képviselőt az európai parlamentbe, mert könnyen lehet, hogy ezen múlik, hogy ki tudunk-e maradni a háborúból. Egy háborúval semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk – idézte a kormányfő Tisza István gondolatait. 

Orbán Viktor hozzátette: 

minden nagy magyar nemzeti tragédiánkat egy háború előzött meg. „Ezért kellett most átjönnöm egy határon” 

– nyomatékosította. „A két világháborúban elveszítettünk másfél millió magyar életet. Ha ez a másfél millió magyar meglenne, a gyermekeikkel és unokáikkal együtt, akkor nem lenne ilyen fejfájásunk, nem kellene számolgassunk” – fogalmazott.  

A kormányfő az etnikai politizálásról szólva rámutatott, annak addig van helye, amíg megvan hozzá az etnikai alap. Amíg ez megvan, nem érdemes erről a kérdésről vitát folytatni. „Ha viszont nem képviseljük magunkat, akkor el fogunk tűnni. 

Nekünk egy komplett magyar világot kell fenntartanunk, mindenhol ahol magyarok élnek” 

– hangsúlyozta.  

Orbán Viktor hozzátette: 

Magyarország ma erősebb, mint az elmúlt száz évben bármikor.

 Ezért segíteni tudja a kisebbségben élőket. „Az anyaország nélkül a kisebbségi lét itt elviselhetetlen lenne. Minden reggel azzal kelni, hogy a többiek vannak többségben.” Nekünk éppen ezért egyetlen lehetőségünk: a nemzeti nagyság. Nagy teljesítményt kell letenni a világ asztalára. Csak az idei évben két Nobel-díjasunk volt, és ki tudja hány olimpiai érmünk lesz.  

„Most az európai parlamenti választásokon kell megmutassuk, hogy nagy nemzet vagyunk, amely ott akar lenni, ahol a fontos dolgok eldőlnek” 

– zárta beszédét Orbán Viktor Nagyszalontán.  

Kelemen Hunor kiemelte: a kampány során azt tapasztalta, hogy 

az erdélyi magyar emberek nemcsak a családjukért, szűkebb közösségükért éreznek felelősséget, hanem egész Erdély, Partium, Bánság magyar nemzeti közösségéért, emellett pedig felelősséget éreznek az egész nemzetért is.

 „Mi Erdélyben saját lábunkon kell bejussunk az Európai Parlamentbe, ahol változásra van szükség. Hangunk kell legyen Európában, és erősítenünk kell azt a tábort, amely az élet pártján, a béke pártján áll, amely vissza akarja adni az Uniót a polgároknak” – tette hozzá. 

„Ötszázezer szavazat kell ahhoz, hogy a közösség erejét fölmutassuk. Az önkormányzatokban erősnek kell lennünk, és hangunk kell legyen az Európai Parlamentben, és nekünk nincsen más lehetőségünk a megmaradáshoz csak az, hogy győzzünk” – zárta beszédét az RMDSZ elnöke.

Korábban írtuk:

Orbán Viktor megbeszélést folytatott a Szövetség vezetőivel és helyi képviselőjelöltjeivel, majd a nagyszalontai polgárok előtt arról beszélt: Brüsszel "eszét vesztve" menetel a háborúba. De hiába a háborúpártiak minden hatalma és pénze, ha a békeszerető emberek többen lesznek az európai választáson - fogalmazott a miniszterelnök. 

Hozzátette: 

"mi, magyarok, éljünk a határ bármelyik oldalán, szavazzunk a békepárti erőkre, mert június 9-én még megállíthatjuk a háborús menetet."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában