Ukrán válság

2024.06.12. 08:57

Rakétacsapást mértek az orosz erők Krivij Rih városra

840. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Családi ház romjai között egy rendőr Orihivben 2024. június 10-én, miután orosz tüzérségi támadás érte a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen fekvő várost

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Katerina Klocsko

Litvánia páncélozott szállító harcjárműveket szállít Ukrajnának

A vilniusi kormány szerdán 14 darab M113 típusú amerikai lánctalpas páncélozott szállító harcjármű átadásáról döntött Ukrajna számára. Az M113-asokat már a héten leszállítják.

A litván védelmi minisztérium közlése szerint a harcjárművek az ukrán hadsereg aknamentesítési képességeit fogják tudni növelni.

Több mint száz megállapodást kötöttek a berlini nemzetközi újjáépítési konferencián

Több mint száz megállapodást kötöttek az Ukrajna támogatására szervezett berlini nemzetközi újjáépítési konferencián – közölte szerdán Svenja Schulze német fejlesztési miniszter a kétnapos rendezvény zárónapján.

A miniszter tájékoztatása szerint a cégekkel és kormányokkal kötött megállapodások egyebek között kölcsönöket tartalmaznak kisvállalkozásoknak, partnerségi programokat városoknak és szakképzési kezdeményezéseket.

Schulze szerint a berlini tanácskozáson az újjáépítés négy vetületét határozták meg: üzleti, humánerőforrási, helyi és európai uniós.

A nemzetközi újjáépítési konferenciára nagyjából 60 országból mintegy 3000 résztvevő érkezett a német fővárosba. Nem donorkonferenciáról van szó, hanem olyan rendezvényről, amely elősegíti a politikai, gazdasági és civil szereplők kapcsolatépítését.

„Ukrajnának erős gazdaságra van szüksége, hogy át tudja vészelni a háborút és újjá tudja építeni mindazt, ami megsemmisült” – hangsúlyozta Schulze, Julija Szviridenko ukrán első miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter oldalán.

Németország Ukrajnával és további 12 országgal, valamint 17 fejlesztési szervezettel szövetséget hozott létre a kis- és középvállalkozások támogatására, amelyek az ukrán gazdaság gerincét alkotják. Az összefogás célja 4,5 milliárd euró összértékű kedvező hiteleket biztosítani az ezen körbe tartozó, munkahelyek 80 százalékát biztosító ukrán cégeknek. Korábbi programokkal együtt a hitelmennyiség így már meghaladja a 7 milliárd eurót is.

Szviridenko szintén a kis- és középvállalkozások kulcsszerepét emelte ki hazája újjáépítésében.

Schulze a német és ukrán polgármesterek tanácskozásán további partnerségeket sürgetett a városok között, hogy „minden egyes ukrán önkormányzatnak legyen legalább egy külföldi partnere”. A résztvevők soraiban jelen volt Vitalij Klicsko kijevi polgármester is.

A német–ukrán partnerségi hálózatnak több mint kétszáz helyhatósági tagja van, míg az ukrán települések összességében 2200 önkormányzattal állnak partneri viszonyban a világ 60 országában, főleg Lengyelországban, Litvániában, Németországban, Magyarországon és Romániában. Schulze rávilágított, hogy a kisebb ukrán települések nem rendelkeztek ilyennel, ezért fontos volt ezeket is bevonni Ukrajna lehetséges uniós integrációja előtt.

A konferencián elindítottak egy olyan kezdeményezést is, amely 180 ezer szakmunkás kiképzését szolgálja újjáépítési feladatokra. „Mindegy hányszor pusztítja el Oroszország a felsővezetékeket, kórházakat és épületeket, az ukránoknak meglesz a szaktudásuk és képzettségük ezek újjáépítésére” – mondta Schulze még a konferencia első napján. Az úgynevezett Szakmunkás szövetség Ukrajnáért kezdeményezésben részt vevő államok összesen több mint 700 millió eurót különítenek el erre a célra.

Szankciók újabb széles körét vezette be az Egyesült Államok orosz és egyéb országbeli szereplők százai ellen

Szankciók újabb széles körét vezette be az Egyesült Államok több száz orosz és egyéb országhoz tartozó vállalattal és magánszeméllyel szemben szerdán.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint a büntetőintézkedések célja „az orosz háborús gazdaság gyengítése”, és azokat Oroszország Ukrajna elleni háborúját közvetlenül vagy közvetett módon segítő szereplők ellen hozták, a bányászattól, az elektronikai és hadiiparon át a szállítási szolgáltatásokig.

A szankciós listán szerepel kínai hadiipari vállalkozás, a Poly Technologies Inc. és több más kínai székhelyű vállalat, amely kettős célból felhasználható árucikkeket szállít orosz vállalkozások számára, azaz olyan termékeket, amelyek a polgári felhasználás mellett hadiipari célokra is alkalmasak.

Szankció alá kerültek fehéroroszországi vállalkozások, amelyek orosz hadiipari kapcsolatokkal rendelkeznek, valamint több cégvezető. Ugyancsak büntetőintézkedéseket vezetett be az amerikai kormányzat moldovai székhelyű légiipari vállalkozások ellen, amelyek a bejelentés szerint alkatrészek és elektronikai eszközök beszállítójaként tartottak fenn kapcsolatot orosz partnercégekkel.

Egyesült arab emírségekbeli és törökországi vállalkozások szintén szerepelnek a szankcióval sújtott cégek listáján, így légiipari vállalkozások és egyéb termékeket gyártó vállalatok, illetve logisztikai és szállítási szolgáltatásokat nyújtó cégek. Török részről büntetőintézkedés alá került olyan hajózási vállalkozás is, amely javítási munkát végzett el már szankció alatt lévő, orosz érdekeltségű hajókon.

Az intézkedések legtöbb célpontja oroszországi székhelyű, és érintenek hadiipari, energetikai és bányászati, valamint mérnöki szolgáltatást nyújtó cégeket. A büntetés alá vont cégek több vezetőjét is személyre szóló szankcióval sújtotta az Egyesült Államok, ahogy több orosz hivatalos személyt is, így a Moszkva által elismert Krími Köztársaság és Luhanszki Népköztársaság vezető tisztségviselői közül többeket.

Az amerikai szankciók értelmében az érintettek Egyesült Államokban és amerikai érdekeltséghez tartozó intézményekben őrzött vagyonát zárolják, valamint megtiltják amerikai vállalkozások számára, hogy üzleti kapcsolatot tartsanak fenn velük.

Hadköteles korú férfiakat tartóztatott fel az ukrán határőrség

Hadköteles korú férfiak 13 és 7 fős csoportjait tartóztatta fel az ukrán határőrség az ország nyugati határain – közölték szerdán a helyi hatóságok.

A tájékoztatás szerint a nagyobb csoportot a moldovai határon fogták el. A különböző ukrán régiókból származó férfiak egy embercsempésznek fejenként átszámítva mintegy 710 ezer forintot fizettek, de a bűnöző cserben hagyta őket.

További hét embert a romániai Bukovina szomszédságában fogtak el még mielőtt átkelhettek volna a határon. A férfiak fejenként átszámítva 1,8-3,6 millió forintot fizettek egy helyismerettel rendelkező embercsempésznek a szolgálataiért.

A határőrök mindemellett egy újabb holttestet emeltek ki a Tiszából Kárpátalján a magyar határ közelében. Hivatalos adatok szerint az ukrajnai háború kitörése óta már 35 olyan ukrán állampolgárról tudni, akik belefulladtak a folyóba. Hatósági közlések szerint egy drón egy hátrahagyott kisbuszt és egy, a határkerítésen vágott lyukat fedezett fel.

Stoltenberg arra számít, a szövetségesek jóváhagyják, hogy a NATO vezesse az Ukrajnának nyújtandó biztonsági segítség és kiképzés koordinálását

Arra számítok, hogy az észak-atlanti szövetség védelmi miniszterei csütörtökön kezdődő brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyják azt a tervet, hogy a NATO vezesse az Ukrajnának nyújtandó biztonsági segítség és kiképzés koordinálását, amely segélycsomagunk egyik kulcseleme a hosszú távú pénzügyi kötelezettségvállalással együtt – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerda esti brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy a következő két nap folyamán a védelmi miniszterek felkészülnek a júliusi washingtoni NATO-csúcstalálkozóra, ahol a szövetségesek megvitatják, miként biztosíthatják Ukrajna hosszú távon kiszámítható támogatását.

A főtitkár felhívta a figyelmet, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás késlekedése a harctéren is érezteti hatását, a szövetségesek azonban ismét fokozzák támogatásukat: az Egyesült Államok a közelmúltban elfogadta a 60 milliárd dolláros segélycsomagot, Svédország, Spanyolország és Belgium egyenként több mint 1 milliárd euró új támogatást ígért, továbbá összesen 30 F-16-os vadászrepülőgépet is, Németország Patriot ütegeket, Olaszország pedig egy újabb SAMP/T légvédelmi rendszert ajánlott fel Ukrajnának.

Rámutatott, hogy a háború kezdete óta a szövetségesek évente 40 milliárd euró katonai támogatást nyújtottak Ukrajnának. „Ezt a támogatási szintet minimum fenn kell tartanunk, mégpedig addig, amíg szükséges” – húzta alá.

Stoltenberg elmondta azt is, hogy a védelmi miniszteri találkozón előrelépést vár egy új védelmiipari kötelezettségvállalás terén, amelyet a washingtoni csúcstalálkozón kell, hogy a tagállami vezetők jóváhagyjanak.

„Ez lehetővé fogja tenni számunkra a hadiipari gyártás növelését, és hosszú távú keresletet jelent majd az ipar számára, emellett döntéseket hozunk annak érdekében, hogy rendelkezzünk az új védelmi terveinkben foglalt követelmények teljesítéséhez szükséges képességekkel – jelentette ki.

Mint mondta, a védelmi miniszterek megvitatják majd Oroszországnak a NATO-országokat érintő, egyre intenzívebbé váló ellenséges akcióit – a szabotázsokat, a kibertámadásokat és a dezinformációs erőfeszítéseket is –, továbbá tárgyalnak majd a nukleáris képességeknek a jelenlegi biztonsági környezethez való folyamatos hozzáigazításáról.

A főtitkár szerint a szövetség már jelentős előrelépést ért el a nukleáris képességek frissítésében, júniusban például Hollandia bejelentette, hogy az első F-35-ös vadászrepülőgépek készen állnak a NATO nukleáris missziójára, az Egyesült Államok pedig modernizálja európai nukleáris fegyvereit.

Rámutatott arra is, hogy Kína kulcsszerepet játszik Oroszország ukrajnai háborújának támogatásában, az Oroszország által tavaly importált mikroelektronika 90 százaléka kínai termék, és ezek olyan elektronikai berendezések, amelyek kulcsfontosságúak a rakéták, bombák és tankok gyártásához, amelyeket aztán Oroszország agressziós háborújában használ fel.

A Rheinmetall Ukrajnában is gyártani készül Lynx páncélozott gyalogsági harcjárműveket

A német Rheinmetall Ukrajnában is gyártani készül Lynx páncélozott gyalogsági harcjárműveket, az erről szóló szándéknyilatkozatot az Ukrajna újjáépítéséról tartott berlini konferencia alkalmából írták alá - közölte szerdán a düsseldorfi székhelyű hadiipari és technológiai vállalat. 

A harcjárművet eddig Németországban és Magyarországon gyártották csak. 

Armin Papperger vállalatigazgató közölte, hogy hamarosan el akarják indítani az ukrajnai gyártást is. „Ezen felül még az idén át akarjuk adni az első Lynx harcjárműveket az országnak” - tette hozzá. 

Lynx páncélozott gyalogsági harcjármű dinamikus bemutatója Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter látogatásán a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában 2024. február 9-én
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparágainak minisztere a Handelsblatt német gazdasági lapnak nyilatkozva elmondta, hogy Ukrajna még az idén legyártani tervezi az első Lynxeket. Továbbá pedig azt hangoztatta, hogy Ukrajna egy nap az EU és a NATO tagja lesz, s ezzel „mindkét szervezet olyan erős védelmi iparral rendelkező erős partnerre lel, amely nem vetélytársként, hanem kiegészítésként jelentkezik". „Építsük együtt a szabad világ fegyverarzenálját” - fűzte hozzá az ukrán miniszter. A Rheinmetall egyik szóvivője szerint a gyártást a Rheinmetall Ukrainian Defense Industry vegyes vállalat fogja végezni, amelyben az anyacég 51 százalékos részesedéssel rendelkezik, míg a fennmaradó 49 százalék az ukrán UDI állami vállalat tulajdonában lesz. 

A Rheinmetall közleménye szót ejt egy még megkötésre váró keretszerződésről is, amely több száz Lynx harcjármű szállításáról, valamint a harckocsiszemélyzet kiképzésről, a járművek karbantartásáról, illetve javításáról szól.

Ukrán elnök: az orosz erők rakétacsapást mértek Krivij Rih városra, sok áldozat

Oroszország rakétacsapást mért szerdán a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében lévő Krivij Rih városra, az eddigi adatok szerint nyolc ember vesztette életét, és legalább 21-en sérültek meg - közölte az ukrán elnök és a belügyminiszter. 

"Az orosz terror minden nap és minden órában azt bizonyítja, hogy Ukrajnának partnereivel együtt meg kell erősítenie a légvédelmet. A modern légvédelmi rendszerek képesek maximális védelmet nyújtani az embereknek, városainknak és katonai állásainknak, és a lehető legnagyobb szükségünk van rájuk"

 - mutatott rá Volodimir Zelenszkij a Facebookon. 

Krivij Rih Zelenszkij szülővárosa, az orosz erők 2022 februárja óta több csapást is mértek a településre. Az államfő közzétette az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat által készített videofelvételt, amelyen rombadőlt házak, kigyulladt autók és mentést végzők láthatók, akik hordágyon hoznak ki a romok közül egy áldozatot. 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint délután az ukrán légierő egy "gyors célpont" közeledését jelentette Krivij Rih felé. 

A helyi hatóságok nem sokkal utána arról adtak hírt, hogy légicsapás érte a várost, de részleteket nem közöltek. 

Később Ihor Klimenko belügyminiszter arról tájékoztatott a Telegramon, hogy nyolc ember meghalt, és legalább 21 ember megsérült, köztük két gyerek, további négy embert pedig eltűntként tartanak számon. Az orosz erők rakétatámadása a város egyik lakóövezetét érte - tette hozzá a miniszter.

Repülőtéri infrastruktúrára mért csapásokról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Repülőgépek parkolóhelyeire és az ukrán fegyveres erők légibázis-infrastruktúrájára, valamint a külföldi "zsoldosok" ideiglenes telepítési helyére, személyzet nélküli hajók felkészítésének helyszíneire, továbbá lőszer- és robbanóanyag-raktárokra mért csoportos csapást nagy hatótávolságú, légi és földi indítású precíziós fegyverekkel és drónokkal szerda reggel az orosz hadsereg - közölte az orosz védelmi minisztérium. 

A tájékoztatás értelmében egy orosz Iszkander-M műveleti-harcászati rakétarendszer megsemmisítette az ukrán Sz-300-as légvédelmi rendszer két indítóállását, két radarját és harcirányító kabinjait Poltava megyében. 

A tárca szerint 

az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán hatból öt frontszakaszon előrenyomult, miközben 15 ukrán ellenrohamot vert vissza. 

Az orosz hadijelentés értelmében az ukrán hadseregnek több mint 1800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén. 

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin, egy brit Braveheart és egy lengyel Krab önjáró, valamint négy amerikai M777-es és egy M198-as vontatott tarackot, két cseh Vampire sorozatvetőt, kilenc ATACMS műveleti-harcászati rakétát, két francia HAMMER irányított légibombát, Vilha sorozatvetők három rakétáját, továbbá 61 drónt. 

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán elmondta, hogy Vlagyimir Putyin elnök kedd este megbeszélést folytatott Andrej Belouszov védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel. Az eszmecserén részt vettek a katonai körzetek parancsnokai is. A tanácskozás részvevői beszámoltak az elnöknek a "különleges hadművelet" előrehaladásáról és a tervekről. A közös értekezletet követően az államfő külön is megbeszélést folytatott a részvevőkkel. 

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a szerdán ünnepelt Oroszország napja alkalmából a Telegram-csatornáján egy videót tett közzé, amelyen a térkép egész Ukrajnát Oroszország határain belül tüntette fel.

Ukrán főparancsnok: az orosz erők elakadtak Vovcsanszknál

Az orosz erők elakadtak a kelet-ukrajnai Harkiv megyében Vovcsanszknál, annak ellenére, hogy folyamatosan más irányokból érkező alegységekkel töltik fel csapataikat - írta a közösségi oldalain szerdán Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka. 

A katonai vezető közölte, hogy több egymást követő napon látogatást tett a keleti front legforróbb pontjait védő katonai egységeknél. Elmondása szerint 

az ellenség továbbra is aktív, változó intenzitású támadóműveleteket hajt végre gyakorlatilag a teljes fronton, fő erőfeszítéseit a Donyeck megyei Pokrovszk és Kurahove települések környékére összpontosítva. 

Ott koncentrálta az orosz hadsereg a legtöbb rohamegységét - jegyezte meg Szirszkij. 

"Ezekben az irányokban több hónapja ádáz harcok dúlnak, s ez idő alatt katonáink bátran visszatartották az ellenség előrenyomulását" - emelte ki. Kifejtette, hogy a harcok folytatódnak Donyeck megyében Csasziv Jar, Kliscsijivka és a Bahmut melletti Kalinyivka térségében. 

"Az ellenség megpróbálja elfoglalni ezeket a településeket, hogy kiterjessze előrenyomulásuk földrajzi területét Kramatorszk és Szlovjanszk városok irányába"

 - magyarázta. Közölte, hogy az orosz csapatok sikertelen rohamműveletet hajtottak végre a luhanszki régióban lévő Bilohorivka ellen. Hozzátette, hogy az oroszok két irányból nyomulnak Szeverszk felé, de minden alkalommal visszaverik őket az ukrán erők.   

Egy épület romjai között katasztrófaelhárítók a kelet-ukrajnai Harkivban egy orosz légitámadás után, 2024. június 10-én
Fotó: Jevhen Maloletka / Forrás: MTI/AP

 

"Az adott körülmények között nagyon fontos számunkra, hogy megtartsuk vonalainkat és állásainkat, megakadályozzuk a védelem áttörését, és lehetőség szerint megsemmisítsük az ellenséges erőket és felszerelésüket. Előnyt kell elérnünk az ellenséggel szemben, csökkentenünk kell a veszteségeket, és ami a legfontosabb, változtatnunk kell a defenzív és a támadó pszichológián" - vélekedett a főparancsnok. 

Ennek érdekében tájékoztatása szerint 

a katonai vezetés a kiképzés minőségének javítására összpontosít, 

amelynek során elsősorban az ellenséges drónok elleni küzdelmet és védekezést, a harctéri előrenyomulást, az elektronikus harci felszerelések használatát és a sebesültek kimentését gyakorolják. "Csak a technológiai előnyök és a képzett csapatok biztosítják a sikerünket a csatatéren" - szögezte le Szirszkij. 

"Szerdára virradó éjjel az ukrán védelmi erők ismét megtámadták azokat az orosz légvédelmi rakétarendszereket, amelyeket az oroszok az ideiglenesen megszállt Krím félszigeten telepítettek" - írta az ukrán vezérkar a közösségi oldalain. A jelentés szerint ezúttal csoportos rakétacsapást mértek egy orosz Sz-300-as légvédelmi rakétaosztályra a szevasztopoli Belbek repülőtéren, valamint két Sz-400-as légvédelmi rakétaosztályra Szevasztopol közelében. A csapások következtében az Sz-300-as és az Sz-400-as rendszerek két radarja megsemmisült. A harmadik radarral kapcsolatos információkat még tisztázzák. Emellett további lőszerrobbanásokat rögzítettek mindhárom területen. 

A vezérkar szerdai összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette az 522 ezret. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 46 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 19 drónt. 

A Harkiv megyei kormányzói hivatal azt közölte ma a Telegramon, hogy reggel Uragan rakéta-sorozatvetővel nyitottak tüzet az orosz erők Kurilivka falura, a támadásban két helyi lakos sebesült meg. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat pedig arról adott hírt, hogy az éjszaka az orosz csapatok csapást mértek egy tűzoltóállomásra a harkivi régióbeli Lipci faluban. A támadás következtében tűz ütött ki, de a bent lévő tűzoltók közül senki sem sérült meg.

Orosz csapások érték Ukrajna hat megyéjét

Orosz rakéta- és dróncsapások érték szerdán kora reggel Ukrajna hat régióját, tűz keletkezett egy ipari létesítményben, lakóházak rongálódtak meg, több ember megsebesült - közölték a helyi hatóságok.

Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy az éjszakai támadás során hat rakétából ötöt megsemmisített, 24 drónt lelőtt.   

Egy épület romjai között katasztrófaelhárítók a kelet-ukrajnai Harkivban egy orosz légitámadás után, 2024. június 10-én
Fotó: Jevhen Maloletka / Forrás: MTI/AP

Az ukrán légvédelmi rendszerek megsemmisítették a főváros felé közeledő összes légi fegyvert - közölte Szerhij Popko, a fővárosi katonai közigazgatás vezetője a Telegramon. A lezuhanó roncsok megrongáltak egy Kijev környéki ipari létesítményt, ami tüzet okozott - írta. Hozzátette, hogy több mint 105 ember 30 eszközzel fékezte meg a lángokat. A támadásban megsérült egy ember, továbbá magánlakásban, garázsban, benzinkútban és raktárban keletkeztek károk.   

Dnyipropetrovszk megye kormányzója közölte, hogy a támadásban három ember megsérült és kilenc magánlakás megrongálódott. Az ukrán hadsereg 11 drónt lőtt le a régió felett.   

A légiriadó több órán át tartott Ukrajna egész területén, amit nem sokkal éjjel 1 óra után rendeltek el. Riadóztatták a Lengyelországgal határos régiókat is.   

Elővigyázatosságból lengyel és szövetséges repülőgépeket is készültségbe helyeztek - közölte a lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoksága az X-en. Ez bevett gyakorlat, amikor Oroszország légitámadást indít Ukrajna nyugati régiói ellen.

Háborús mozgósítás indul Németországban

Boris Pistorius kötelezővé tenné egy kérdőív kitöltését a szolgálati hajlandóságról. Retteghetnek a békére vágyó fiatalok - számol be róla a Mandiner.

A Stern német lap arról ír, hogy Boris Pistorius védelmi miniszter a kötelező katonai szolgálat új modellje érdekében vissza akarja állítani a hadköteles személyek 13 évvel ezelőtt felfüggesztett nyilvántartását. A Német Sajtóügynökség szerint az SPD-s politikus arra is

kötelezni akarja a fiatal férfiakat, hogy töltsenek ki egy kérdőívet a szolgálati hajlandóságukról és képességükről, és ha kiválasztják őket, akkor alávetik őket egy fizikai vizsgálatnak. 

PISTORIUS, Boris; ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Boris Pistorius német védelmi miniszter egy németországi gyakorlótéren 2024. június 11-én. Az ukrán katonákat itt képezik ki a Patriot légvédelmi rakétarendszer kezelésére. Zelenszkij az Ukrajna támogatására szervezett nemzetközi újjáépítési konferencián vett részt Németországban
Fotó: Jens Büttner / Forrás: MTI/EPA/DPA pool

Orbán Viktor: se pénzt, se embert nem küldünk a háborúba

Magyarország az orosz-ukrán háború kapcsán garanciát kapott arra, hogy az ország területén kívül nem kell részt vennie katonai akcióban, és nem kell se pénzt, se embert adnia a háborúhoz, továbbá Magyarország területét nem lehet felhasználni a háborúba történő bekapcsolódás céljából - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

STOLTENBERG, Jens; ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt (b) a Karmelita kolostorban 2024. június 12-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

Magyarország a szerdai tárgyaláson világossá tette, nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek bár eltérnek a mi helyzetértelmezésünkből fakadó észszerű döntésektől, a többi tagállam által osztott és szorgalmazott döntések.   

Kiemelte: Magyarország megkapta Jens Stoltenbergtől a kért garanciákat arra, hogy minden NATO-területen kívüli katonai akció csak önkéntes jellegű lehet.

A NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket - közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, azután, hogy tárgyalt a magyar miniszterelnökkel.

Hozzátette: örül annak, hogy az Orbán Viktorral folytatott tárgyaláson sikerült megállapodni arról, Magyarország hogyan tud távol maradni az Ukrajnának nyújtott támogató műveletektől. Magyar személyek nem fognak részt venni ezekben a tevékenységekben és magyar pénzügyi eszközöket nem használnak erre - erősítette meg.

Magyarország és a NATO-tagországok többsége egészen másként látja a háború és a béke lehetőségét

Magyarország és a NATO-tagországok többsége egészen másként látja az ukrajnai háborút és a béke lehetőségét - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter azt írta, hogy a NATO most egy ukrajnai koordinációjú misszió megindítására készül, "mi ezt veszélyesnek és feleslegesnek tartjuk".

NATO-gépeknek kellett felszállniuk az orosz támadás miatt

A lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoksága bejelentette, hogy NATO-szövetségesek repülőgépei szálltak fel tegnap. Az intézkedés célja a lengyel légtér védelme volt, miután az oroszok újabb támadást indítottak Ukrajna ellen - számol be róla a Magyar Nemzet.

Erről az X-en tett bejelentést a parancsnokság.

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5528 fő lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5278 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 31 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

Csapás érhette az orosz légvédelmet a Krímben

Robbanásokat hallottak a Krím több városában, valamint az oroszországi Krasznodari Kraj egyik településén június 12-re virradó éjszaka - írta a The Kyiv Independent. 

A portál információi szerint helyi idő szerint hajnali 2 óra 47 perc körül robbanásokat hallottak Szevasztopolban, majd közvetlenül ezután a nyugati Jevpatoria és Szakij városokban is. Meg nem erősített jelentések szerint a támadások egyikében megrongálódhatott egy orosz Sz-400-as légvédelmi rendszer. Az ukrán fegyveres erők egyelőre nem erősítették meg a csapás tényét. 

Rakétacsapások sorozata Ukrajnában

Oroszország rakétatámadást indított több ukrajnai régió és város ellen, Kijevben és Odesszában is robbanásokról számoltak be - írta a The Kyiv Independent. A portál információi szerint a rakétákat az orosz Belgorod térségéből indították. Ukrajna korábban országszerte légiriadót rendelt el, mivel számítottak az orosz rakétatámadásra.

 

Ez történt kedden:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában