Közvélemény-kutatás

2 órája

A magyarok többsége támogatja, hogy a médiumoknak kötelező legyen átláthatóvá tenni külföldi támogatásaikat

A Nézőpont Intézet felméréséből kiderült, hogy a választók több mint kétharmada támogatja a magyarországi sajtótermékekhez érkező külföldi források átláthatóságát.

MW

A magyarok 70 százaléka ért egyet azzal, hogy a médiumoknak kötelező legyen átláthatóvá tenni külföldi támogatásaikat, míg mindössze 22 százalék azok aránya, akik ezt nem támogatják – derült ki a Nézőpont Intézet friss reprezentatív közvélemény-kutatásából, amelyről a Magyar Nemzet számolt be.

Leginkább a Fidesz és a Mi Hazánk szavazói (82 és 83 százalék) elkötelezettek az átláthatóság mellett, de még a legkritikusabbnak tűnő Tisza párti szavazók relatív többsége (48 százalék) is az átláthatóság mellett van.

 

A kutatás aktualitását a magyar belpolitikai folyamatokat célzó külföldi beavatkozási kísérletek felerősödése adta, ami okkal foglalkoztatja a hazai nyilvánosságot. 

A Magyarországon működő ellenzéki politikai szereplőkhöz külföldről érkező forrásokra a 2022-es választási kampányba beavatkozó Action for Democracy szerepvállalása irányította rá a figyelmet. Ezen akció keretében érkezett például a szélsőségesen kormányellenes Ezalényeg.hu kiadójához 1,9 milliárd forintnyi külföldi támogatás, amely tény jogosan vetette fel azt a kérdést, hogy vajon kik és milyen szándékkal finanszírozzák külföldről a közvéleményt, így a választói akarat befolyásolására alkalmas sajtótermékeket. 

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában