Unió

2 órája

Az Európai Bizottság vizsgálja a Lukoil-szállítások ügyét

Az Európai Bizottság a múlt hét óta vizsgálja az Ukrajnán át érkező Lukoil-szállítások ügyét - közölte az uniós végrehajtó testület az X közösségi oldalon szerdán.

MW

A PJSC Lukoil moszkvai központú nemzetközi energiavállalat benzinkútja és emblémája a főváros a XI. kerületében, a Bartók Béla úton

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

Az uniós bizottság üzenetében azt írta: felvették a kapcsolatot az érintett hatóságokkal, várják a részletes válaszokat. Ezek az információk - mint kiemelték - szükségesek ahhoz, hogy megalapozott döntést tudjanak hozni. 

"Figyelemmel követjük a helyzetet, kapcsolatban vagyunk a magyar és a szlovák hatóságokkal"

 - fogalmaztak. 

Az EU már korábban létrehozta a tagállamok számára azt a keretrendszert, amely lehetővé tette, hogy függetlenedjenek az orosz energiahordozóktól, és elkerülhetők legyenek a hasonló helyzetek - tették hozzá. 

Korábban, az Európai Bizottság illetékes szóvivője azt közölte: nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre. 

Olof Gill közölte, a kőolajszállítás ukrán korlátozásáról szóló, a magyar és a szlovák kormány részéről küldött levelet Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos hétfőn megkapta. 

Az abban foglaltakat az Európai Bizottság elemzi, további információt gyűjt, amikor minden tény és vonatkozó információ rendelkezésre áll, a testület "döntést fog hozni". 

Megjegyezte: az uniós bizottság rendelkezésére álló információk szerint a szállítás korlátozásának nincs közvetlen hatása az EU olajellátására. "Nem áll fenn közvetlen probléma a két érintett ország esetében", mivel mindkét országnak 90 napos tartaléka van, az EU szabályozásoknak megfelelően - nyilatkozta a szóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában