Amerikai elnökválasztás

2 órája

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte (videó)

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

MW

Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje (j) megérkezik a republikánusok elnökjelölő országos gyűlésének utolsó napi ülésére a Wisconsin állambeli Milwaukee Fiserv Forum sportcsarnokában 2024. július 18-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jim Lo Scalzo

Donald Trump elfogadta a párt elnökjelöltségét, amivel hivatalossá vált jelöltsége a november 5-i elnökválasztásra.   

A volt elnöknek az elnökjelölő konvención elmondott beszéde volt az első nagy nyilvánosság előtt tartott felszólalása a múlt szombaton Pennsylvania államban ellene végrehajtott sikertelen merénylet óta.   

A beszédet azzal kezdte, hogy a "magabiztosság, erő és remény" üzenetét hozta el.  

 

Ismertette politikai programjának fő elemeit, és a 2024-es választást a legfontosabbnak nevezte az ország történetében.   

Megfogalmazása szerint az infláció összeroppantja az embereket, az illegális bevándorlás változatlanul zajlik, és válság van Európában, valamint a Közel-Keleten.  

A tervezett gazdasági intézkedések között említette a kamatok csökkentését, valamint a belföldi energiaforrások fokozott kitermelését az energiaárak leszorítása érdekében. Adócsökkentést ígért, közte a vendéglátóiparban dolgozók borravalóját terhelő adó megszüntetését.   

TRUMP, Donald
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje a republikánusok elnökjelölő országos gyűlésének utolsó napi ülésén a Wisconsin állambeli Milwaukee Fiserv Forum sportcsarnokában 2024. július 18-án
Fotó: Justin Lane / Forrás: MTI/EPA

A republikánusok elnökjelöltje az illegális migráció elleni fellépés érdekében ismét a határok lezárását helyezte kilátásba, valamint a határfal építésének befejezését. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok számára szükséges bevándorlás csak legális lehet. 

Megismételte az ukrajnai háború lezárására, a közel-keleti konfliktus megoldására vonatkozó ígéretét, és a kemény fellépést Iránnal szemben, valamint szigorú gazdasági intézkedéseket Kína visszaszorítására.   

Donald Trump egyetlen alkalommal említette politikai ellenfele, Joe Biden nevét, akiről azt mondta, hogy a jelenlegi elnök elképzelhetetlen károkat okozott az ország számára. 

A volt elnök részletesen beszámolt arról, hogy miként élte meg az ellene elkövetett merényletet, és ahogy mondta, először és utoljára beszél róla, mert fájdalmas felidézni.   

Megemlékezett a lövöldözésben meghalt Corey Comperatore egykori tűzoltóról, akinek bevetési öltözéke ott volt a színpadon. Beszámolt arról, hogy a támadás során megsebesült két további ember már jól van.   

TRUMP, Donald
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje az ellene öt nappal korábban megkísérelt merényletben megölt volt önkéntestűzoltó-parancsnok Corey Comperatore egyenruhájára mutat, miközben beszédet mond a republikánusok elnökjelölő országos gyűlésének utolsó napi ülésén a Wisconsin állambeli Milwaukee Fiserv Forum sportcsarnokában 2024. július 18-án
Fotó: Justin Lane / Forrás: MTI/EPA

Közölte, hogy öt nap alatt 6,3 millió dollárt sikerült összegyűjteni az áldozat és sebesültek családjainak javára, és beszámolt arról, hogy mindhárom érintett család tagjaival beszélt. 

A volt elnök beszélt a világban zajló háborúkról is. Beszédében pedig Orbán Viktort is méltatta - írja a Magyar Nemzet.

Magyarország egy erős ország, rendkívül erőteljes vezetővel. Orbán Viktor miniszterelnök remek politikus. Egy interjújában azt mondta, a világ problémáinak megoldása Trump kezében van. Egyetlen módon oldhatjuk meg ezeket, ha újra ő lesz az Egyesült Államok elnöke!

– fogalmazott az elnökjelölt.

Most háború dúl Európában és a Közel-Keleten, a konfliktusok egyre jobban kísértenek Tajvanon, Koreában, a Fülöp-szigeteken és egész Ázsiában, bolygónk pedig a harmadik világháború szélén billeg

– figyelmeztetett a volt elnök, aki hozzátette: ez egy olyan háború lesz, mint semelyik másik.

„Itt az ideje a változásnak” – mondta Trump. 

Egyszerűen nem bírjuk további négy évig ezt a kormányzást

húzta alá.

A Republikánus Párt elnökjelölő konvenciójának harmadik napján, szerdán, hivatalosan elfogadta az alelnök-jelöltségre vonatkozó felkérést J. D. Vance szenátor, akinek nevét hétfőn a közösségi médiában jelentette be Donald Trump.   

Az Ohio állam iparvidékéről származó alelnökjelölt beszélt személyes indítékairól, amelyek a politika felé vitték.   

J. D. Vance, aki jelenleg a szenátus legfiatalabb tagja, 2016-ban saját nehéz gyerekkorának élményei alapján írta meg sikerkönyvét, amiből 2020-ban filmet forgattak, és amelyet magyarul Vidéki ballada az amerikai álomról címen mutattak be.   

Az elnökjelölő konvención felszólalt Donald Trump két fia, Donald Trump Jr. és Eric Trump, valamint szerdán legidősebb unokája, Kai Trump, aki saját kérésére szólalt meg azt követően, hogy nagyapjára rálőttek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában