Közel-keleti konfliktus

3 órája

Dróntámadás érte Tel-Avivot – frissül

Az izraeli–palesztin háború 287. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A rendőrség 2024. július 19-én, az izraeli Tel-Avivban, az Egyesült Államok nagykövetségének kirendeltsége közelében egy dróntámadást követően megérkezik a robbanás helyszínére

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Magen David Adom

Cikkünk frissül!

Dróntámadás érte Tel-Avivot

A húszi lázadók Jemenből drónnal támadtak Tel-Aviv központjára péntek hajnalban, a repülő szerkezet az izraeli mentőszolgálat közlése szerint megölt egy embert és megsebesített tízet.

A drón a belvárosban, a Ben Jehúda és a Sálóm Aléhem utca kereszteződésének környékén, az Egyesült Államok nagykövetségének közelében csapódott be hajnali három óra körül. A halálos áldozat egy 50 év körüli férfi, hárman a repeszek miatt, egy negyedik áldozat pedig a drón becsapódása miatt sebesült meg, a többiek kisebb sérüléseket szenvedtek.   

Az izraeli mentőszolgálat szóvivője, Cachi Heller elmondta, hogy a gyorsan a helyszínre érkező mentők először négy sebesültet szállítottak kórházba, akik közül hármat a robbanás miatt szétszóródó üvegcserepekek sebesítettek meg, többeket otthonaikban. Négy pánikba esett áldozatot is ápoltak, és a halottat csak később fedezték fel az egyik, a robbanáshoz közeli épületben.   

A drón felrobbanását a Tel-Aviv környéki városokban, Risón-Lecijónban, Givat-Smuelben, Holonban, Ramat-Ganban és Givat-Hájimban is hallani lehetett. Tel-Avivban nem volt légvédelmi riadó a robbanás előtt.   

Drone attack on Israel's Tel Aviv: One dead, 4 injured
Az izraeli rendőrök vizsgálatot kezdenek, miután 2024. július 19-én egy pilóta nélküli légi jármű (UAV) okozott robbantást az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetsége közelében
Fotó: Mostafa Alkharouf / Forrás: Anadolu via AFP

Tel-Aviv polgármestere, Ron Huldai bejelentette, hogy az önkormányzat „fokozott készültségi állapotba lép” a dróntámadás után, és felszólított a hatósági utasítások betartására. „A háború még mindig jelen van, nehéz és fájdalmas” – mondta.   

Az Irán támogatását élvező jemeni húszi fegyveresek szóvivője, Jahíja Szarie közleményben bejelentette, hogy ők indították a drónt. Hozzátette, hogy folytatják Tel-Aviv elleni műveleteiket, szolidaritásként az Izraellel a Gázai övezeti fegyveres konfliktusban szemben álló palesztinokkal.   

A hadművelet sikeresen véget ért. Továbbra is fogunk támadni Izrael mélyén minden fronton, beleértve az érzékeny célpontokat és az infrastruktúrát is. Támogatjuk Gázát és az egész arab világot

– közölte a szóvivő.   

A húszi jelentések szerint jemeni gyártmányú Jaffa drón hatolt át Izrael légvédelmi rendszerén.   

A szaúd-arábiai al-Arabija hírcsatorna arról számolt be, hogy a húszik egy ballisztikus rakétát és négy drónt indítottak el, de a térségben állomásozó amerikai erők elfogták a rakétát és három drónt.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában