Közel–keleti konfliktus

1 órája

Az izraeli parlament nyilatkozatban ellenezte a független palesztin állam megalapítását – frissül

Az izraeli–palesztin háború 286. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A palesztinok az izraeli bombázás során megsemmisült Abdullah Azzam mecset romjainál

Fotó: Majdi Fathi

Cikkünk frissül

Libanonban egy izraeli légicsapásban meghalt a Hamász szélsőséges szervezettel szövetséges egyik csoport vezetője

A szélsőséges palesztin Hamász szervezethez közel álló Dzsamaa Iszlámija csoport csütörtökön bejelentette, hogy izraeli légicsapásban meghalt egyik vezetőjük, akinek járművét Kelet-Libanonban vették célba.

Azóta, hogy Izrael és a Hamász között a palesztinok lakta Gázai övezetben október 7-én fegyveres konfliktus kezdődött, a libanoni síita Hezbollah szervezet, valamint más, a palesztin iszlamista mozgalmat támogató szövetséges csoportok fegyvereikből naponta nyitnak tüzet a libanoni-izraeli határon.

A Dzsamaa Iszlámija most azt közölte, hogy "parancsnoka", Mohamed Hamed Dzsabbara egy "ellenséges drón" csapásában halt meg, amely a kisteherautóját vette célba a kelet-libanoni Bekaa-völgyben. A dokumentumot a helyi hivatalos ANI hírügynökség hozta nyilvánosságra.

Az 1960-ban alakult Dzsamaa Iszlámija szoros kapcsolatban áll a Hamásszal, amellyel állítása szerint Dél-Libanonból hajt végre támadásokat Izrael ellen.

A gázai fegyveres konfliktushoz kapcsolódva az izraeli-libanoni határon kitört erőszaknak 512 halottja volt Libanonban, többségük fegyveres, köztük kilencen a Dzsamaa Iszlámija tagjai, de az AFP francia hírügynökség számítása szerint legalább 104 civil is. Az izraeli oldalon 17 katona és 13 civil halt meg a hatósági adatok szerint ezekben az összecsapásokban.

Az izraeli parlament nyilatkozatban ellenezte a független palesztin állam megalapítását

Az izraeli parlament nyilatkozatot fogadott el szerda éjjel, és ebben állást foglalt a függeten palesztin állam létrejötte ellen.

A kneszet hatvannyolc igen és kilenc nem szavazattal elfogadott nyilatkozata ellenzi a palesztin állam létrehozását a Jordán folyótól nyugatra, vagyis az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordánia területén minden körülmények között, még egy esetlegesen Izraellel folytatott tárgyalásos rendezés részeként is.

A lépést az izraeli kormánykoalíció pártjainak tagjai mellett támogatta több jobboldali ellenzéki képviselő is. Nem volt jelen a szavazáson Benjámin Netanjahu miniszterelnök és a Jaír Lapid vezette centrista, ellenzéki Van Jövő párt.

Igennel szavazott Beni Ganz centristának tekintett Nemzeti Tábor pártjának elnöke és három képviselője. Nemmel voksoltak a szociáldemokrata Munkapárt és az arab pártok törvényhozói.

A helybenhagyott szöveg szerint a palesztin állam létrehozása "Izrael földjének szívében" "egzisztenciális veszélyt jelentene Izraelre és polgáraira", állandósítaná a palesztin-izraeli viszályt és destabilizálná a térséget. Az indoklás szerint Palesztina megalakulása után "csak rövid idő kérdése lenne, amíg a Hamász (szélsőséges palesztin szervezet) átvenné a palesztin államot, és radikális iszlám terrorbázissá változtatná azt, és együttműködne az iráni vezetésű tengellyel Izrael felszámolásán".

Emellett a szöveg szerint a Hamász tavaly októberi, Izrael elleni terrortámadása után a palesztin állam megszületése "a terrorizmus jutalmazása" lenne, és csak bátorítaná a Hamászt és más iszlamista csoportokat, melyek - véli a kneszet - Palesztina kikiáltását a Közel-Kelet elfoglalásának előjátékaként használnák fel.

Az elfogadott parlamenti deklarációnak nincs jogi ereje. A lépés néhány nappal előzte meg Benjámin Netanjahu amerikai útját. Jeruzsálem a közeli napokban várja a hágai Nemzetközi Bíróság véleményét a Ciszjordánia feletti izraeli ellenőrzés jogszerűségéről.

Az izraeli kormányfő februárban megakadályozott egy hasonló kezdeményezést, így a palesztin államiság kategorikus ellenzése helyett akkor arról szavaztak, hogy Izrael Palesztina "egyoldalú" kikiáltását ellenzi.

A szerdai eseményekről itt olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában