Fordulat

9 órája

Ejtette a bíróság a Donald Trump ellen bizalmas iratok nem megfelelő kezelése miatt indított eljárást

A floridai szövetségi kerületi bíróság hétfőn elutasította a Donald Trump volt amerikai elnök ellen bizalmas iratok gondatlan kezelése ügyében indított eljárást a vádat képviselő különleges ügyész személyének szabálytalan kinevezése miatt.

MW

Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje

Forrás: MTI/AP

Fotó: Rebecca Blackwell

Aileen Cannon bíró döntésével helyt adott a védelem indítványának, amelyben Trump védői arra hivatkoztak, hogy Jack Smith különleges ügyész kinevezése törvénysértő módon történt, s nem volt felhatalmazása a vádemelésre, hivatalát pedig szabálytalanul finanszírozta az igazságügyi minisztérium.

Smith és csapata hevesen vitatta a védelem érveit a múlt hónapban tartott meghallgatások során. Az ügyészség várhatóan fellebbezni fog a döntéssel szemben.

A mostani döntés újabb jogi győzelmet jelent a republikánus párti elnökjelölt-aspiránsnak, miután az amerikai Legfelsőbb Bíróság július elsején megállapította, hogy büntetlenség illeti meg az Egyesült Államok volt elnökét hivatalos minőségében hozott intézkedéseinél.

Smith mindemellett egy másik perben, a washingtoni szövetségi bíróságon is a vád képviselőjeként lép fel Trumppal szemben a 2020-as választások eredményének megváltoztatása ügyében.

A 77 éves Trump floridai otthonában több láda minősített iratot találtak a hatóságok, amelyeket hivatali ideje lejártával át kellett volna adnia a levéltárnak. Trump ártatlannak vallotta magát az ügyben.

Trump a közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt írta, a mostani bírói döntés „csak az első lépés”, és követelte az ellene jelenleg zajló mind a négy büntetőeljárás megszüntetését.

Fogjunk össze, hogy véget vessünk minden olyan törekvésnek, amelyben fegyverként akarják használni az igazságszolgáltatást

– fogalmazott.

Egy másik ügyben, New York államban az esküdtszék május végén mondta ki bűnösnek 34 vádpontban Trumpot a többi között üzleti iratok meghamisításának bűncselekményében, amely egy pornószínésznőnek 2016-ban kifizetett hallgatási pénz elszámolásához kapcsolódott.

A 2020-as választásokkal kapcsolatban két szinten folyik jogi eljárás Trumppal szemben. Georgia állam Fulton megyéjének kerületi ügyésze azzal vádolja a volt elnököt és társait, hogy bűnszervezetben próbálták megváltoztatni az elnökválasztás eredményét az államban, amikor a többi között az eredmények többszöri felülvizsgálatát próbálták elérni csalások megalapozott gyanújára hivatkozva. Washingtonban szintén a 2020-as választások után történtekkel összefüggésben, szövetségi eljárásban és összesen négy vádpontban emeltek vádat a politikus ellen. Jack Smith különleges ügyész ebben az eljárásban is a vád képviselőjeként lép fel Trumppal szemben.

Donald Trump mind a négy ügyben ártatlannak vallotta magát, és politikai indíttatásúnak nevezte az eljárásokat, amelyeket szerinte demokrata párti ügyészek kezdeményeztek annak érdekében, hogy megakadályozzák indulását a 2024-es elnökválasztáson.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában