Gyermekvédelem

2 órája

Évről évre erősödik az Ágota-tábor

Idén mintegy 800 gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermek és fiatal vehet részt a találkozón – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn a Bács-Kiskun vármegyei Tasson, írja az MTI.

MW

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára beszédet mond az Ágota Közösség országos gyermekvédelmi konferenciájának megnyitóján a szegedi Szent Gellért Fórumban 2024. június 13-án

Forrás: MTI/Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató

Fotó: Gémes Sándor

Fülöp Attila az Ágota Alapítvány (Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány) és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója által megrendezett Állami Gondozottak Országos Találkozóján, a 27. ÁGOTA Tábor megnyitóján elmondta: a kormány azon dolgozik, hogy minél biztonságosabb és minél jobb körülmények között lehessen élni a gyermekvédelemben is.

Kiemelte: a jogszabályokon és a támogatáson kívül a leglényegesebb a gyermekvédelemben az, hogy mindazok, akik abban dolgoznak, „szívvel-lélekkel és örökös küzdeni akarással tegyenek meg mindent a gyermekekért és a fiatalokért, illetve az általuk elszenvedett traumák feldolgozásáért”.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa szerint közösségben lenni és egymásra figyelni jó, mert „akár felnőttekről, akár gyermekekről van szó, mindannyian csak kisebb vagy nagyobb közösségekben tudjuk magunkat jól érezni és kiteljesedni”.

Mint mondta: a gyermekvédelmi gondoskodás rendszerében különösen fontos ténylegesen megélni a valódi közösségi élményt, mert annak megtartó, segítő ereje van a nehezebb, néha viszontagságosabb időszakokban is. A közös nyári élmények, a sport és más események, a szórakozás, a zene, a társasjátékok pedig alkalmasak lehetnek arra, hogy összekapcsolják ezt a közösséget, gyermekeket és felnőtteket egyaránt – közölte.

Novák Krisztina jogvédelmi biztos szerint az Ágota Alapítvány tábora hiánypótló rendezvény, mert „a tábor lehetőséget biztosít számotokra a kikapcsolódásra, a feltétel nélküli elfogadás megtapasztalására és a sorsközösség megélésére egyaránt”.

Hangsúlyozta, hogy a gyerekek akkor tudnak kiállni magukért, ha korábban beszéltek velünk olyan helyzetekről, amelyeket a későbbiek során felismernek, és tudni fogják, mit kell tenniük, hova kell fordulniuk segítségért.

A jog ismerete, a tudás megvéd, hiánya azonban kiszolgáltatottá teszi az embert, éppen ezért az Integrált Jogvédelmi Szolgálat Joggal menők elnevezésű 16 kártyából álló gyermekjogi interaktív foglalkoztató csomagot készített a tábor valamennyi résztvevőjének – közölte.

„Ez a játék segít nektek abban, hogy megismerjétek jogaitokat, továbbá meg tudjátok védeni magatokat” – fogalmazott Novák Krisztina.

Kiss-Rigó László, az Ágota Alapítványt fenntartó és támogató Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke arról beszélt a megnyitón, hogy az alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató segítői, támogatói, illetve önkéntesei az elmúlt években megtapasztalhatták, valamilyen módon részeseivé váltak egy igazi közösségnek.

Az Ágota-tábor résztvevői pedig azt tapasztalhatják meg évről évre, hogy nemcsak EGY igazi közösség, hanem egy valódi család fogadja be őket – tette hozzá.

Mint elhangzott: a tábor programjain mintegy 800 gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermek vehet részt, akikkel segítő szakemberek, pedagógusok és terapeuták, valamint képzett önkéntesek foglalkoznak. A tábor tíz napját színvonalas élményprogramok színesítik.

Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy az ember életéhez szükségesek az anyagi források, hogy valamennyire függetlenek, szabadok lehessenek. Meg kell azonban különböztetni valaminek az értékét és pénzben kifejezhető árát. A kettő ugyanis teljesen más – tette hozzá.

Az alapítvány 1996 óta támogat csaknem 10 ezer családját vesztett gyermeket, veszélyeztetett fiatalt. Egy-egy évben több mint 600 programja valósul meg.

Az alapítvány 2018-ban vásárolta meg kormányzati támogatással azt a héthektáros területet Tass-Alsószenttamáson, ahol ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központ épült gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeknek és fiataloknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában