Interjú

2024.07.11. 07:32

Gladden Pappin: Orbán Viktor nemzetközi békepárti szerepe egészen új dimenzióba lépett

A Magyar Külügyi Intézet elnöke interjút adott a Magyar Nemzetnek, beszélgettek többek között a Patrióták Európáért frakcióról és a magyar soros elnökségről.

MW

Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) elnöke beszédet mond az MKI alapításának 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián a Pesti Vigadó Dísztermében 2023. december 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Még másfél hét sem telt el a magyar soros elnökség kezdete óta, de Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök folyamatosan a címlapokon van a nemzetközi sajtóban: először a kormányfő a békemisszió részeként Volodimir Zelenszkij ukrán, majd Vlagymir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásait kezelték kiemelten, a hét elején pedig harmadik legnagyobbként megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció. Az eseményekkel kapcsolatban Gladden Pappin adott interjút, a Magyar Külügyi Intézet elnökét továbbá az orosz–ukrán háborúról, a NATO-csúcstalálkozóról és az amerikai elnökválasztásról is kérdezte a Magyar Nemzet.

– Úgy gondolom, Magyarország megőrzi következetes álláspontját a béke mellett. A miniszterelnök nemzetközi békepárti szerepe egészen új dimenzióba lépett, ebből a szempontból az ukrajnai út igen jelentős volt. Mivel most Magyarország tölti be az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét, Európa egészében nagyobb szerepet kap majd Magyarország békepárti álláspontja. Sokan felismerték, hogy az orosz–ukrán konfliktus nem a tervek szerint alakult, és jobb lenne minél előbb megoldást találni, mint egy végtelen háború útján haladni.

Magyarország pozíciója egyre nagyobb nyomot hagy a nemzetközi közösségben, továbbra is kiállva a béke mellett

– mondta Gladden Pappin.

A Magyar Külügyi Intézet elnöke arra a kérdésre, hogy Orbán Viktornak és vele együtt Magyarországnak, valamint a jobboldalnak nagyobb befolyása lett az európai politikára azt válaszolta:

– Az európai parlamenti választásokon egy új jobboldali mozgalmat láttunk elindulni, a migrációval, a magas energiaköltségekkel, a folyamatos háborúval, a túlzott európai zöldpolitikával elégedetlen európai emberek támogatásával. Az átlagemberek ilyen irányú változása viszont nem tükröződött az elmúlt években az európai vezetésben – utóbbi a föderalista út mentén haladt. Európában a politikai megosztottság mára még egyértelműbbé vált a nemzeti szuverenitást és a központibb brüsszeli vezetést előnyben részesítők között.

A Patrióták Európáért európai parlamenti frakcióról azt mondta:

Egyértelmű, hogy a Patrióták Európáért egy új, szuverenista politikai erő megszületését jelenti, amely Európa egyik legfontosabb frakciójává válhat. Mindez az európai politika nagyobb átrendeződését vagy újraalakulását jelenti, mely valójában a nemzeti szuverenitásról szól, és egyértelműen azt látni, hogy az új politikai formáció ezt tükrözi.

Az interjúért kattintson.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában