Interjú

2024.07.10. 07:28

Gál Kinga: történelmi jelentőségű a Patrióták Európáért frakció megalapítása

Átütő összeurópai sikernek tartja a patrióta, szuverenista jobboldali pártok olyan mértékű összefogását Gál Kinga, amely a Patrióták Európáért frakció megalakulását eredményezte. A képviselőcsoport első alelnöke a Magyar Nemzetnek adott, szerdán megjelent interjújában úgy értékelt, joggal lehet történelmi jelentőségűnek nevezni az Európai Parlament harmadik legnagyobb erejét jelentő frakció megalapítását.

MW

Gál Kinga, a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció alelnöke, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció alakuló ülése után tartott sajtótájékoztatón az Európai Parlament brüsszeli épületében 2024. július 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

A fideszes politikus a lapnak elmondta, hétfőn 13 európai párt 84 képviselője 12 tagállamot képviselve hozta létre a képviselőcsoportot. „Nem sokszor alakul új frakció az Európai Parlamentben ilyen rövid idő alatt. Átütő összeurópai siker a patrióta, szuverenista jobboldali pártok ilyen mértékű összefogása. Történelmi jelentőségűnek ezért lehet joggal nevezni ezt a frakcióalapítást” – fogalmazott.

A pártcsalád elnevezéséről szólva kifejtette: a tagok büszke hazafiak, akik meg szeretnénk őrizni saját hazájukat és kultúrájukat úgy, ahogy elődeiktől örökölték, képesek és hajlandók küzdeni a nemzeti érdekeikért.

Olyan pártok európai parlamenti képviselőivel kezdtük meg a közös munkát, akik a tagállamaik és választópolgáraik érdekeit helyezik előtérbe, és határozottan fel fognak lépni azokkal a brüsszeli bürokratikus döntésekkel szemben, amelyek antidemokratikus módon semmibe kívánják venni az állampolgárok érdekeit, valamint a demokratikusan megválasztott nemzeti kormányok szuverenitását

– tette hozzá.

Közölte, hisznek Európa jövőjében, ezt egyértelműen hangsúlyozzák kiáltványukban is.

„Hiszünk a szuverén nemzetállamokon alapuló erős Európában és a leghatározottabban kiállunk a föderalista, centralista brüsszeli politikai folyamatokkal szemben. Egyértelművé tesszük azt is, hogy mi nem mások ellen, hanem a hazánkért lépünk fel. Hazafiak vagyunk és nem Európa-ellenesek”

– jelentette ki Gál Kinga.

Elmondta: egy európai alternatívát szeretnének kínálni, arra törekszenek, hogy örökbe hagyják a következő generációknak a hagyományokat, „a kereszténységünket, a nyelvünket, a tájainkat, a történelmünket”. Szerinte az európai parlamenti választások eredményei jól mutatják, hogy a jelenlegi brüsszeli irányt képviselő pártok támogatottsága csökkent, az emberek változást akarnak, a brüsszeli elit viszont az európai polgárok szavazatokkal kifejezett akaratát semmibe vette.

„Jól látható, hogy mindennél fontosabb nekik a status quo, ezért még elvtelen politikai paktumokat is képesek kötni. A brüsszeli bürokrácia saját hatalmának átmentésében érdekelt” – mondta az EP-képviselő, jelezve: az ilyen paktumok miatt tartották fontosnak összefogni, és egy ütőképes európai parlamenti erőt alkotni, amelynek célja változást elérni.

Azokkal a kérdésekkel kívánnak foglalkozni, amelyek valójában érintik az embereket. Visszahoznák a józan ész érvényesülését az európai politikába, hogy megőrizzék az értékeket és, hogy béke és szabadság legyen Európában – mondta Gál Kinga.

A fideszes politikus közlése szerint neki első alelnökként a frakció összetartásában, az irányvonalak kijelölésében lehet kulcsszerepe, távollétében ő helyettesíti az elnököt.

Gál Kinga a legsürgetőbb intézkedések között említette annak megakadályozását, hogy „az elvtelen, brüsszeli fősodor által kötött”" politikai paktumok érvényesülni tudjanak.

Napirenden tartják majd az illegális bevándorlás elleni küzdelmet, és a külső határok megvédését. Konkrét lépéseket kell tenni ahhoz, hogy „ezt a méregzöld, úgynevezett Green Dealt hozzuk vissza a realitások talajára”, másképp tönkreteszi az európai mezőgazdaság biztonságát, a gazdákat, a versenyképességet – folytatta. Gál Kinga szerint erős a törekvés a nemzetállami szuverenitás csorbítására, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy „ezeket a centralista, föderalista tendenciákat visszavagdossuk, és hogy a tagállami hatásköröket is tiszteletben tartó politika kezdjen újra érvényesülni”. De mindennél fontosabb, hogy történjenek lépések a béke megteremtése felé – hangsúlyozta.

Jordan Bardelláról, a francia Nemzeti Tömörülés elnökéről Gál Kinga azt mondta, komoly, megbízható és segítőkész politikusnak ismeri, aki méltón fogja képviselni és szervezni a Patrióták Európáért frakciót.

További cseh EP-képviselők csatlakoztak a Patrióták Európáért frakcióhoz

A cseh Eskütétel-Motorosok önmaguknak (Prísaha-Motoristé sobe) pártkoalíció két európai parlamenti (EP-) képviselője a Patrióták Európáért frakcióhoz csatlakozik – jelentette be egyikük, Filip Turek szerdán prágai sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

Turek szerint döntésüket az értékrendjük alapján hozták meg. A két képviselő a Patrióták Európáért valamint az Európai konzervatívok és reformerek (ECR) között mérlegelve választott.

„A patrióták értékei egybeesnek pártjaink értékeivel: kritikusan viszonyulnak a Zöld Megállapodáshoz, támogatják a nemzetállamok szuverenitásának fenntartását, ellenzik az Európai Unió föderalizálását és éles álláspontjuk van a migráció kérdésében is” – mondta Turek, a Motorosok önmaguknak elnöke. Úgy vélte: nem volt semmi értelme, hogy „betolakodjanak az ECR soraiba”, ahol nem volt érdeklődés irántuk, ráadásul a legerősebb cseh kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) is jelezte feléjük, hogy megakadályozza csatlakozásukat.

A Patrióták Európáért frakciójába ül a legnagyobb cseh ellenzéki erő, az Elégedetlen Polgárok Szövetsége (ANO) is. A frakciónak jelenleg 84 képviselője van, az ECR-nek 78.

Petr Fiala cseh kormányfő, az ODS elnöke hétfőn élesen bírálta a Patrióták Európáért frakciót, mely szerinte „tudatosan vagy tudattalanul Oroszország érdekeit szolgálja, s ezzel veszélyezteti Európa biztonságát és szabadságát”. Andrej Babis, volt cseh kormányfő, az ANO elnöke visszautasította Fiala kijelentéseit és beteges hazudozónak nevezte a miniszterelnököt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában