Megoldatlan probléma

2024.07.14. 08:33

Nem gondoskodik eléggé a hajléktalanokról Budapest

Habár a főváros szóban kiemelten kezeli a hajléktalanok helyzetét, a szükség idején alig tesz valamit az otthontalanok segítéséért.

MW

Budapest, 2021. július 22. Egy hajléktalan férfi, szállása és csomagjai között táplálkozik egy bokor tövében, a fõvárosi Széll Kálmán tér közelében. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi:

Fotó: Róka László

A legmelegebb nyári napokban, a legnagyobb szükség idején látszatintézkedésekkel kezelné a budapesti hajléktalanok helyzetét a főváros – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei a rendkívüli meleg miatt fogadja a meleg elől hozzájuk betérő vagy beszállított hajléktalan embereket, pihenési lehetőséget és a kiszáradás megelőzése érdekében folyadékot biztosít nekik, szükséges esetben pedig segítséget nyújt, hogy egészségügyi ellátáshoz vagy szálláslehetőséghez jussanak.

Mindeközben az utcai szolgálatot ellátó szociális munkások hideg vizet, ennivalót visznek, szükség esetén szállóra, nappali menedékre szállítják a rászorulókat vagy segítenek az egészségügyi intézménybe való eljutásban.

Azonban a főváros által extra szolgáltatásnak tekintett tevékenység továbbra is csak tűzoltásnak minősül, ugyanis nem oldja meg a hajléktalanok kiszolgáltatottságának és az életvitel-szerűen közterületen való tartózkodásuk problémáit, mindösszesen pillanatnyi megoldást kínál a rendkívüli hőség okozta problémára

 – mutat rá a Magyar Nemzet.

A lap megkereste a fővárosi önkormányzatot, amely válaszában közölte, hogy éjszakai ügyelettel, sűrűbb járőrözéssel és vízosztással igyekeznek javítani az otthontalanok helyzetén, majd pedig tudatták:

jelenleg a BMSZKI 13 szolgáltatási egységében összesen 55 klímaberendezés üzemeltetésével tudunk klimatizált közösségi helyiséget biztosítani. 

További 44 klímaberendezés beüzemelése folyamatosan zajlik, így 2024 nyár közepére (összesen 99 klímaberendezés üzemelésével) a BMSZKI minden telephelyén lesz hűtött közösségi helyiség. Ezekre nagy szükség van, hiszen a nálunk élő hajléktalanok zöme idős, beteg, akik egészségét különösen megterheli az extrém meleg.

A teljes cikk ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában