Tervpályázat

2024.07.09. 12:40

Ilyen lesz a református egyetem ferencvárosi campusa (galéria)

Ferencvárosban épül meg a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) új campusa, eredményt hirdettek az épületegyüttesre kiírt tervpályázaton – közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

MW

Azt írták: az új campus, amelyet a tervek szerint állami támogatásból és egyházi forrásokból, a Markusovszky tér környékén hoznak létre, az állam- és jogtudományi kar, valamint a pszichológiai intézet képzéseinek ad majd otthont. A képzéseken egyidejűleg csaknem 2500 hallgató folytathatja tanulmányait.

A nyílt építészeti tervpályázatot a Magyarországi Református Egyház írta ki a Kaltenberg-söröző egykori épülete és egy beépítetlen Üllői úti foghíjtelek felhasználásával megépíteni tervezett campus terveinek és tervezőjének kiválasztására.

A szakmai zsűri a 42 érvényes pályamű közül az idén 35 éves budapesti Archikon Architects Építészstúdió tervét választotta. A pályázat ünnepélyes eredményhirdetését hétfő este tartották.

A zsűri elnöke Lánszki Regő országos főépítész, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, társelnöke Fürjes Balázs, az egyetemfejlesztés vezetője volt. A testület munkájában a református egyház által delegált szakemberek mellett részt vett Erő Zoltán, Budapest főépítésze, Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, Szalay Tihamér, a Magyar Építész Kamara alelnöke, valamint Csáki-Hatalovics Gyula Balázs, a KRE kancellárja is.

A zsűri a tervpályázathoz fűzött szakmai ajánlásaiban felhívta a figyelmet arra, hogy a Markusovszky téren mindenképpen meg kell őrizni és fejleszteni szükséges a lakosságot kiszolgáló szabadidős funkciókat, továbbá a Ferencvárosi Önkormányzattal együttműködve kell megvalósítani az épületegyüttes Üllői úti feltárását, a parkolás és a köztér megtervezését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában