Közel-keleti konfliktus

1 órája

Izrael légicsapásokkal felelt Libanonban a Hezbollah rakétatámadására – frissül

Az izraeli–palesztin háború 296. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Katona ül egy izraeli tankban a Gázai övezet és Izrael déli részének határa közelében 2024. július 14-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Tsafrir Abayov

Cikkünk frissül!

Szergej Lavrov: lehetetlen teljesen elpusztítani a Hamászt, ahogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő gondolja

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Hamász palesztin szervezet teljes megsemmisítését tartja a Gázai övezetbeli tűzszünet egyik legfontosabb előfeltételének, de ez a feladat irreális – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki malajziai látogatását követően nyilatkozott újságíróknak.

A politikus szavait vasárnap idézte az orosz TASZSZ hírügynökség. Lavrov kifejtette:

Egyelőre nincs kilátás a vérontás befejezésére. Az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu a tűzszüneti felhívásokra azt válaszolta, addig nem hagyja abba (a támadásokat), amíg teljesen el nem pusztítja a Hamászt. Véleményem szerint – és ezt az álláspontot sok kollégám is osztja – irreális feladat teljesen elpusztítani egy létező szervezetet, amely elegendő lehetőséggel és támogatással rendelkezik, többek között a muzulmán világban is.

Az orosz külügyi tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy

egyes országok új kompromisszumos javaslatokat próbálnak kidolgozni, amelyek az erőszak fokozatos megszüntetését irányozzák elő, „tekintettel arra, hogy Izrael elutasítja az azonnali tűzszünetet”.

Egyes arab országok, Egyiptom, Katar együtt az amerikaiakkal, valamint az izraeliekkel folytatnak találkozókat. A palesztinok sincsenek kizárva a folyamatból, amely végső soron a sorsukat hivatott meghatározni. Ebben a helyzetben Oroszország továbbra is segíteni fogja a palesztin egység helyreállítását – hangsúlyozta Szergej Lavrov.

Izrael kiterjedt légicsapásokkal felelt Libanonban a Hezbollah szombati rakétatámadására

Az izraeli légierő Libanonban több helyszínen, kiterjedt légicsapásokkal felelt a Hezbollah libanoni síita szélsőséges szervezet szombati, tizenkét halálos áldozatot követelő rakétatámadására – jelentette a katonai rádió vasárnap reggel.

Az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap a Hezbollah több célpontjára csapott le, az ország keleti részén fekvő Baalbek településtől nyugatra, Libanon mélyén is, nem csak az izraeli határ szomszédságában, Dél-Libanonban – jelentette az IDF szóvivője.

A kitűzött célpontok között fegyverraktárak és a terrorista infrastruktúra építményei szerepeltek Csabriha, Bordzs el-Csmali, el-Bika, Kfarkela, Rab-el-Talatín, Hiam és Tair Harfa térségében.

Az éjszakai rakétatámadások azonban még nem a Herci Halevy vezérkari főnök megígérte súlyos válaszlépést jelentik, annak meghatározásával megvárják az egyesült államokbeli látogatásáról visszatérő Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, majd a vezetésével összeülő biztonságpolitikai kabinet döntéseit.

Szombaton kora este egy Libanonból kilőtt rakéta csapódott be a Golán-fennsíkon fekvő Madzsdel Samsz nevű drúz falu közepén elhelyezkedő futballpályára, amely megölt tizenkét, tíz és húsz év közötti gyermeket és tizenévest, és megsebesítette a helyi ifjúsági meccs további harmincnyolc résztvevőjét, játékosokat és nézőket.

Az IDF szakértői megállapították, hogy a támadást Falak 1-es, legalább ötven kilogramm robbanóanyagot hordozó, iráni gyártmányú rakétával hajtották végre, amely Libanonban csak a Hezbollah birtokában van.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában