Integráció

3 órája

Magyarország minden támogatást megad Georgia szuverenitásának védelméhez (videó)

Szijjártó Péter a georgiai kollégájával, Ilia Darcsiasvilivel közösen tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy Magyarország továbbra is erőnek erejével támogatja a kaukázusi ország európai uniós integrációs törekvéseit.

MW

Ilia Darcsiasvili Georgia külügyminisztere és Szijjártó Péter

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Magyarország minden támogatást megad Georgia szuverenitásának védelméhez, illetve európai uniós integrációjának felgyorsításához - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a georgiai kollégájával, Ilia Darcsiasvilivel közösen tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy Magyarország továbbra is erőnek erejével támogatja a kaukázusi ország európai uniós integrációs törekvéseit, és hazánk a soros elnöksége alatt is mindent meg fog tenni a folyamat előmozdításáért.

Aláhúzta, hogy az elmúlt évek során kiemelkedő gazdasági növekedés és kiemelkedő gazdasági fejlődés volt látható Georgia részéről.

És azt gondoljuk, hogy az ilyen gyorsan fejlődő országok komoly lendületet tudnának adni az Európai Uniónak, amelynek versenyképessége sajnos az elmúlt időszakban jelentős mértékben lecsökkent, így az Európai Uniónak alapvető gazdasági érdeke is, hogy Georgia csatlakozzon

 - hangsúlyozta.

Majd a kétoldalú kapcsolatok fejlődését méltatta, kitérve arra, hogy 2010 óta két és félszeresére bővült a két ország közötti kereskedelem értéke, a Wizz Air piacvezetővé vált a légiközlekedésben Georgiában, ahonnan immár huszonnyolc állomáshelyre üzemeltetnek járatokat.

Szijjártó Péter ezután arról is beszámolt, hogy magyar vállalatok komoly pályázatokat készülnek beadni a vízgazdálkodási és útépítési tenderekre, és ezek működési körülményeinek javítása érdekében óriási lépés, hogy aláírásra kerülhetett most a felek között a beruházások védelméről szóló megállapodás.

Érintette azt is, hogy Magyarország továbbra is évi nyolcvan hallgatót fogad ösztöndíjjal Georgiából.

Valamint kifejtette, hogy Georgia a jövőben az egyik legfőbb forrása lehet az európai energiabiztonság javításának, a diverzifikációnak, a zöld energiahordozók térnyerésének.

Ennek kapcsán emlékeztetett, hogy Magyarország és Románia nagy lépéseket tett annak az érdekében Azerbajdzsánnal és Georgiával együtt, hogy utóbbi két országból lehetővé váljon a zöld energia közép-európai importja.

Ehhez a világ leghosszabb víz alatti elektromos távvezetékét kell megépíteni, és a megvalósíthatósági tanulmány már készül is, a négy ország vegyesvállalata pedig hamarosan létrejön.

Mindent adott ahhoz, hogy egy nagy, valódi közös kaukázusi-közép-európai energetikai sikertörténet jöjjön létre

 - jelentette ki.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy mindezek alapján az EU-nak "repesnie kellene a boldogságtól", hogy Georgia csatlakozni szeretne, és mindent meg kellene tennie a folyamat felgyorsítása céljából.

Ehhez képest az történik, hogy az európai liberális mainstream, a háborúpárti politikusok és a brüsszeli bürokraták el akarják lehetetleníteni Georgia európai integrációs törekvéseinek sikerét

 - vélekedett.

"És ilyenkor fel kell tennünk ezt a kérdést, hogy ez miért is van így? És erre szerintem a válasz az, hogy Georgiának van egy patrióta kormánya (.) Georgiának olyan kormánya van, amely kiáll a saját nemzeti érdekeiért. Georgiának egy olyan kormánya van, amely ellen kíván állni a külföldi befolyásszerzésnek, helyesen, erről törvényt is fogad el, s olyan kormánya van, amely megvédi a családokat, a hagyományos családmodellt, és erről is törvény fogad el" - sorolta.

"Ezért Brüsszel politikai és pénzügyi büntetést is kiszabott, ugyanis befagyasztották a Georgiának ígért források átutalását, és minden létező eszközzel gátolják az integrációs tárgyalások sikerét" - emelte ki.

"Ezt nagyon is jól ismerjük, hiszen velünk szemben a brüsszeli elit pontosan ezt csinálja" - mondta.

Brüsszelben azt ma nem viselik el, hogy ha valaki nem úgy táncol, ahogy Brüsszelben fütyülnek. És azt nem viselik el, hogyha valaki ellenáll a háborús és a genderpropagandának

 - tette hozzá.

Ezzel összefüggésben ugyanakkor leszögezte, hogy Magyarország mindezen nyomásgyakorlás ellenére kiáll a nemzeti érdekeiért, a béke mellett, a családok mellett.

"Ha feladnánk mindezt, akkor onnantól kezdve elveszítenénk a szuverenitásunkat is. És a szuverenitás az, amihez mindenképpen ragaszkodni kell" - zárta mondandóját, rámutatva, hogy a magyar kormány minden támogatást meg fog adni Georgia szuverenitásának védelméhez is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában