Diplomácia

3 órája

Szijjártó Péter: sajnálatra méltó az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szervezkedése

Sajnálatra méltó Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szervezkedése a soros magyar elnökség tervezett programjának aláásására, különösen most, amikor a kontinens súlyos válságokkal néz szembe – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy nem kapott olyan levelet Josep Borrelltől, amelyben Brüsszelbe hívnák meg külügyi tanácsülésre augusztus 28–29-re, épp akkorra, amikor a magyar elnökség is informális találkozót tervez Budapesten.   

Hallottam, hogy a főképviselő úr próbált szervezkedni. Nem csodálom, én végigkísértem az elmúlt ötéves főképviselői karrierjét, amely az európai külpolitika egyik legkudarcosabb időszaka volt. És hogyha küldött volna ilyen tartalmú levelet, akkor én valószínűleg egy homokozólapátot küldtem volna vissza neki, mert körülbelül ez ilyen óvodás szellemi színvonal, hogy most én hívom össze a barátaimat vagy te hívod össze

– jelentette ki.   

„Úgyhogy a magam részéről természetesen örömmel és szeretettel várom a külügyminiszter kollégákat a Gymnich-ülésen. Hogyha máshol lesz az ülés, akkor majd máshol lesz” – fogalmazott.   

Úgy vélekedett, hogy az EU-nak ennél ma sokkal nagyobb problémái vannak, és inkább sajnálatra méltónak, semmint felháborítónak nevezte, hogy a külügyi főképviselőnek ez a legfontosabb dolga épp, miközben háború dúl a kontinensen, a közösség versenyképessége és külpolitikai súlya pedig drámaian bezuhant.   

„Szerencsére Josep Borrell hamarosan távozik, és ez lehet, hogy új reményt adhat majd arra nézvést, hogy az Európai Unió külpolitikai súlyvesztése megálljon. Bár azt is el kell mondjam önnek, hogy tizedik éve külügyminiszterként három külügyi főképviselővel dolgozhattam együtt, és mindig, amikor lejárt a mandátuma az éppen hivatalban lévőnek, akkor biztos voltam benne, hogy ennél rosszabb nem lehet, és mindig tévedtem” – idézte fel.   

Szijjártó Péter a paksi bővítésben való fokozott amerikai részvétel lehetőségével kapcsolatos kérdésre válaszolva rámutatott, hogy az orosz fővállalkozó, a Roszatom választja ki az alvállalkozóit, és már most is vannak amerikai, francia és német szerződéses partnerek, amelyek több százmillió vagy akár milliárd eurós értékben vesznek részt a beruházásban. 

„De egyébként az ilyen típusú orosz–amerikai együttműködésre, azt hiszem, elég jó bizonyítékot nyújt, hogy májusban a másfélszeresére nőtt az amerikai–orosz kereskedelmi forgalom áprilishoz képest. És ebben az egyik legnagyobb szerepet az Oroszországból Egyesült Államokba irányuló uránszállítmányok játsszák” – jegyezte meg. 

Na most, hogyha Oroszország az első számú uránbeszállítója az Egyesült Államoknak, akkor nem értem, mire a felháborodás. És persze most lehet mondani, hogy majd augusztustól megtiltják, meg majd januártól megtiltják, de két és fél éve zajlik a háború. Két és fél éve hallgatjuk azt, hogy azzal, hogy mi a földgázt meg a kőolajat Oroszországból vásároljuk, azzal etetjük az orosz háborús masinát. És akkor az Egyesült Államok uránvásárlása az elmúlt két és fél évben, az mi volt?

– tette fel a kérdést.   

„Én több szerénységet javaslok ebből a szempontból, ha tehetek ilyet azoknak, akik itt próbálják önöket meg a nagy nyilvánosságot megtéveszteni. És azt javaslom, olvasgassanak néha kereskedelmi adatokat, érdekes dolgokra bukkanhatnak” – fűzte hozzá.   

A miniszter Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentéseire is reagált, és hangsúlyozta, hogy ezrek halnak meg napi vagy heti szinten a szomszédos országban, tízezerszámra menekülnek az emberek, és a két ország közötti határon olyan jelenetek zajlanak, mint régen az NDK-ban, a határőrök visszatartják a kijutni próbálókat.   

Mind láthatják azokat a videókat, ahogyan az ukránok soroznak. Nagyon érdekes, hogy ezen a Nyugat nincs felháborodva, s hogy az NGO-k még nem verik az asztalt. Nagyon érdekes, hogy azok, akik emberi jogokról szoktak beszélni, most hallgatnak

– sorolta.   

„És itt vagyunk mi, akik hajlandók és elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy beszéljünk arról, hogy békét kell teremteni, és akkor Ukrajna elnöke ilyen minősíthetetlen szavakkal illeti a magyar miniszterelnököt” – mondta.   

„Ezt nagyon nehezen tudom elfogadni, feldolgozni és türtőztetni magamat, hogy ne használjak durva kifejezéseket. De a helyzet az, hogy ezt a békemissziót mi folytatni fogjuk, mert ha nem sikerül békét teremteni hamarosan, akkor (...) az eddiginél is brutálisabb jelenetek történhetnek a frontvonalon, az eddiginél is nagyobb lesz az eszkaláció veszélye, és akkor (...) nehogy egyszer csak azt lássuk, hogy egész Európa lángba borul” – tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában