Egészségügy

1 órája

Már nyolcvan intézménybe lehet időpontot foglalni az EgészségAblak alkalmazással

Magyarországon már 80 egészségügyi intézménybe lehet időpontot foglalni az EgészségAblak mobilalkalmazáson, vagy a 1812-es egészségvonalon keresztül, és ezen új, korszerű lehetőséghez egyre több járóbeteg-szakrendelés csatlakozik - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Siófokon hétfőn.

MW

Vitályos Eszter kormányszóvivő (k), Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (j) és Pintér István megbízott főigazgató (b) az EgészségAblak mobilalkalmazásról tartott sajtótájékoztatón 2024. július 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Rétvári Bence a Siófoki Kórház-Rendelőintézetben tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a július 1-jétől bevezetett mobilapplikációs időpontfoglalás első körben főként az állami fenntartású rendelők esetén volt biztosított, de az önkormányzati fenntartásúak köre is bővül, ahogy fokozatosan harmonizálják szoftvereiket az új rendszerhez. 

Az időpontfoglalási lehetőség bevezetésével arra törekedtek, hogy minél rugalmasabban igazodjanak a betegek igényeihez, és minél jobban kihasználják az egészségügy kapacitásait - fogalmazott.

Hozzátette, azt látták: az embereknek az volt a legnehezebb az elmúlt években, hogyan jutnak el az orvoshoz, hogy jutnak el a szakrendelésre, most azonban egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével könnyen, gyorsan és egyszerűen láthatják, melyek a szabad időpontok, és le is foglalhatják azokat maguknak, gyermekeiknek, vagy idős szüleiknek. 

Rétvári Bence kiemelte, hogy az intézményekben a páciensek tájékozódását monitorok segítik, a sorszámokat egy automata adja ki a TAJ-szám beírása után.   

A nem beutalóköteles ellátások tekintetében akár nyaralás közben is meg lehet nézni, milyen szakrendelésen van szabad időpont például a Balaton partján, a siófoki rendelőben, és el lehet jönni ide, ha mobiltelefonon az előző napokban lefoglalják azt - mondta.   

PINTÉR István; RÉTVÁRI Bence; VITÁLYOS Eszter
Sajtótájékoztató az EgészségAblak mobilalkalmazásról
Fotó: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

Az államtitkár kitért rá, hogy az új, korszerű lehetőséggel naponta mintegy 500 időpontot foglalnak le, de a kapacitások ennek a többszörösét is megengednék, ezért biztat mindenkit, nézze, böngéssze, használja a mobilalkalmazást.   

Az első hónapban a legtöbb időpontfoglalás bőrgyógyászatra, szemészetre és fül-orr-gégészetre történt, a legtöbb szabad időpont nőgyógyászatra, sebészetre és tüdőgyógyászatra van - fűzte hozzá.   

Vitályos Eszter kormányszóvivő rámutatott, hogy 

az Egészségablak egy nagyon hasznos ingyenesen letölthető mobilalkalmazás, amelynek használatához a letöltés után csak TAJ-számra és ügyfélkapus azonosításra van szükség.

Már több mint 3 millióan töltötték le, 2,5 millióan használják havonta, az e-recept funkció bevezetése óta több mint egymillió egyedi felhasználója van, több mint 9 millió leletet töltöttek le a segítségével - sorolta.   

A kormányszóvivő utalt rá, az EgészségAblak révén a páciens minden, az egészségügyi szolgálatások körébe tartozó, őt érintő dokumentumhoz hozzá tud férni, az alkalmazás megjeleníti a kiváltandó és a kiváltott recepteket, a gyógyszerek betegtájékoztatóit, a háziorvos nevét, elérhetőségét, rendelési idejét, tájékoztatást ad a kötelező népegészségügyi szűrővizsgálatokról és az ajánlott szűrővizsgálatokról.   

Az applikációnak van gyógyszertárkereső funkciója, ellenőrizhető általa a TAJ-szám érvényessége, a társadalombiztosítási járulék befizetése, tartalmazza 1900 tünet és betegség közérthető, pontos leírását, és lehetővé teszi az egészségvonal közvetlen hívását a nap 24 órájában - hívta fel a figyelmet Vitályos Eszter.   

Hangsúlyozta: az EgészségAblak nemcsak a magyar családoknak, hanem az egészségügyi ellátórendszernek is segítséget jelent.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában