Továbbtanulás

2 órája

Ponthatárok: több mint 90 ezren jutottak be a megújult magyar felsőoktatásba

Tovább növekedett a műszaki, természettudományos, mérnöki, informatikai képzésekre, agrár- és orvos-egészségtudományi képzésekre, valamint a tanár- és tanítóképzésre felvettek száma.

MW

Nyilvánosságra hozták a 2024. évi felsőoktatási ponthatárokat

Forrás: MTI Fotószerkesztőség

Fotó: Lakatos Péter

A központi ponthatárváró rendezvényt Debrecenben tartották, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.

Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, 20 órától kaptnak sms-t az eredményről.

Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter a debreceni helyszínen az MTI-nek azt mondta, a sikeres, megújult magyar felsőoktatás, a 310 ezres egyetemi közösség "ma este, a ponthatár-meghatározásokkal több mint 90 ezer felvett hallgatóval bővült".

Hozzátette: egyre nő immár második éve a műszaki, természettudományi, mérnök, informatikai, agrár, illetve az orvos-egészségtudományi szakokra felvettek száma, miközben a tanár, tanító pedagógusképzés a második legnépszerűbb lett a felvettek körében.

Hankó Balázs szerint szintén nagyon fontos, hogy minden második hallgatót vidéki egyetemekre vettek fel.

A tárcavezető ezúttal is kiemelete: az új egyetemi modell sikeres, a megújított felvételi folyamatban pedig a 100 intézményi pontban - ami a pontok egyötödét jelenti -, lehetősége volt az egyetemeknek arra, hogy a saját maguk szempontjait súlyozzák.

Hozzátette: a középszintű és emeltszintű érettségi választásánál növekedett a szabadság, az autonómia, ami azt jelenti, hogy most "a felvételi során minden egyes egyetemi szakon más-más pontjai lettek a felvételizőknek, innentől az egyediség és az egymásra találás még jelentősebb az egyetem és a felvettek között".

A felvételi ponthatárokat teszik közze a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvény résztvevői a Budapest Parkban 
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Azt, hogy Debrecenben, a Campus Fesztiválon tartották a központi ponthatárváró rendezvényt, Hankó Balázs azzal indokolta, hogy a debreceni a legerősebb vidéki egyetem, ahol óriási campus-hangulat van, és az Európai Egyetemi Játékok, az elmúlt évtizedek legnagyobb sportrendezvénye - amelyen ötezer sportoló vett részt és a magyarok nyerték meg - is Debrecenben fejeződik be szerda este.

A központi felsőoktatási ponthatárváró rendezvényre, a debreceni Pont Ott Partira egybegyűlteket köszöntötte Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese is.

Akinek most nem sikerült bejutnia a megjelölt felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhet máshová.

A Szegedi Tudományegyetemre (SZTE) 6848 új hallgatót vettek fel

Alapképzésen 4479-en, mesterképzésen 1183-an, osztatlan képzésen 947-en, felsőoktatási szakképzésen pedig 239-en kezdik meg tanulmányaikat. Közülük állami ösztöndíjas képzésen 5742, önköltséges finanszírozási formában 1106 új hallgató tanul majd. Szegeden 6599, Hódmezővásárhelyen 202, Békéscsabán 47 hallgató kezdi meg tanulmányait - tudatta Szakál Péter, az intézmény oktatási igazgatója.

A soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően várhatóan több mint 9 ezer új diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberében az SZTE-n - közölte Szakál Péter.

Csaknem hatezer elsőéves kezdheti meg tanulmányait szeptemberben a Budapesti Gazdasági Egyetemen

BGE továbbra is piacvezető a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a nemzetközi gazdálkodás, a pénzügy és számvitel, a turizmus-vendéglátás és az emberi erőforrások gazdasági alapszakon, ezekre összesen 3850 hallgató nyert felvételt.

A gazdaságtudományi alapszakok mellett jelentősen emelkedett a felvettek létszáma az egyetem szintén üzleti fókuszú kommunikáció- és médiatudomány, valamint nemzetközi tanulmányok alapszakjain is, amelyekre 380 elsőéves nyert most felvételt. Továbbra is népszerűek a BGE mesterképzései, ezeken szeptembertől már összesen 650 hallgató kezdi meg tanulmányait, az angol nyelvű képzéseken pedig több mint ezer hallgató tanul ősztől - hatszáz magyarországi és várhatóan több mint négyszáz nemzetközi - tették hozzá Andor György rektor.

Több mint 4400 elsőévest vettek fel a Széchenyi István Egyetemre

Szeptemberben 4409 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetemen, ami az elmúlt tíz év második legmagasabb adata.

A felsőoktatási intézmény tájékoztatása szerint a ponthatárok a szakok jelentős részén emelkedtek a tavalyihoz képest.

Immár második éve több mint 90 ezren jutottak be a megújult, versenyképes magyar felsőoktatásba
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Továbbra is népszerű az NKE
A tavalyihoz hasonlóan idén is sokan szerettek volna továbbtanulni a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), a mintegy 11 ezer jelentkező közül 2218-an jutottak be valamelyik képzésre - tudatta az intézmény közleményében.

Idén is több szakon volt szükség 400 pont feletti teljesítményre a sikeres felvételihez.

Szakterületén a Semmelweis Egyetemen voltak a legmagasabbak a ponthatárok

A Semmelweis Egyetem hat karán magyar nyelvű képzésben 2222 hallgató kezdheti meg tanulmányait a 2024/25-ös tanévben, közülük 2004-en az államilag támogatott, 218-an az önköltséges képzésre nyertek felvételt. Az orvos- és egészségtudományi területen továbbra is a Semmelweisen voltak a legmagasabbak a ponthatárok - közölte a felsőoktatási intézmény.

Merkely Béla, az egyetem rektora szerint sikeresen vizsgázott az új típusú felvételi, amelyben nem jár automatikusan 100 pont az emelt szintű érettségiért, hanem 50 pontot személyes meghallgatáson gyűjthettek a jelöltek. "Ezen a rátermettséget, motivációt, empátiát tudtuk lemérni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a legjobb hallgatókat sikerült felvenni az egyetemre.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az idei felvételi eljárás során az egyetem 11 960 jelentkezőt vett fel képzéseire, amelyek közül az elmúlt 15 év adatait tekintve pedagógusképzésen idén kezdi tanulmányait a legtöbb hallgató - közölte az intézmény.

Mint írták, alapszakra 7180, mesterszakra 3345, osztatlan szakra 1304, felsőoktatási szakképzésre 131 fő került be az ELTE-re. A felvettek közül 9241-en nappali, 2567-en levelező és 152-en esti munkarendben kezdik meg tanulmányaikat.

BME: a felvettek többsége kiváló tanulmányi eredménnyel került be a Műegyetemre

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) összesen 4772 hallgató kezdi meg tanulmányait ősszel, közülük 3694-en alapszakon, 868-an mesterszakon, és 210-en osztatlan képzésben.

Az új felvételi rendszer ellenére is jól látható, hogy a BME továbbra is a legjobbak választása, ugyanis az alapképzési és osztatlan szakokra felvett hallgatók átlagos pontszáma meghaladja a 400-at, több esetben pedig a 430-at is. Hozzátették: a felvételizők több mint 90 százaléka olyan kiemelkedő pluszteljesítményeket nyújtott, mint például nyelvtudás vagy versenyeredmények, amelyekkel megszerezték a maximális 100 intézményi pontot.

Manuel koncertje a Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvényen a Budapest Parkban
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Rekordszámú hallgatót vettek fel az Óbudai Egyetemre

Minden eddiginél több, 3785 elsőéves kezdheti meg tanulmányait szeptembertől az Óbudai Egyetem hét karának valamelyikén - közölte az intézmény rektora.

Kovács Levente szerint az intézmény népszerűsége annak is köszönhető, hogy több új, a piaci igényeknek, iparági fejlődési trendeknek megfelelő képzést indítottak gyorsan fejlődő, magas szintű szaktudást igénylő szakterületeken.

A legmagasabb felvételi ponthatárok idén is a Corvinus Egyetemé

A legtehetségesebb diákok továbbra is a Corvinust választják, ennek köszönhetően az itt kínált mindhárom képzési területen - gazdaságtudományi, társadalomtudományi és informatikai képzések - a Corvinus Egyetemé a legmagasabb ponthatár a nappali alapképzések ösztöndíjas helyeire - közölte az intézmény.

Azt írták, a legmagasabb pontszámot gazdasági területen idén is az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapképzésre kellett összegyűjteni, itt 478 pont lett a küszöbérték. A Corvinusra felvettek többsége már angol nyelvű képzést választott.

Összesen 1871 hallgatót vett fel a Budapesti Corvinus Egyetem a 2024/25-ös tanévre a központi felvételi eljárásban. Alapképzésen 1376, mesterképzésen 439, osztatlan képzésen pedig 56 diák kezdheti meg tanulmányait szeptembertől.

Hozzátették: nemzetközi felvételi útján összesen 457 hallgató csatlakozhat a Corvinushoz - 364-en alap-, 93-an mesterszakon -, így az elsőéves diákok negyede már külföldről érkezik az egyetemre, a felvetteknek több mint a fele pedig angol nyelvű képzést választott.

A honvédség számos ajánlattal várja a fiatalokat

A Magyar Honvédség számos ajánlattal várja az egyetemistákat, és azokat is, akiknek idén nem sikerült a felvételijük - mondta a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Budapest Parkban tartott eredményváró rendezvényen, szerdán.

Czermann János újságírókkal közölte: a honvédség toborzói és a Sportszázad katonái a Pont Ott Partin a többi között VR-szimulátorokkal, lézerfegyveres céllövészettel és robotkutyával hívják fel a fiatalok figyelmét a honvédelem értékeire és az egy hónapja indult területvédelmi tartalékos toborzókampányra.

Gyakorló fegyver bemutatása a honvédség kitelepülésén a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvényen a Budapest Parkban 2024. július 24-én
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Azt mondta, a honvédségnek több ajánlata is van az egyetemistáknak, egyetemre készülőknek és azoknak is, akiknek idén nem sikerült a felvételijük.

A területvédelmi tartalékos szolgálatot vállalókat egyszeri 150 ezer forintos szerződéskötési díj illeti meg, továbbá évi 600 ezer forintos rendelkezésre állási díj. Emellett a felsőoktatásban tanulók minimum havi 160 ezer forintos tartalékos ösztöndíjra is pályázhatnak. Jelezte: a szakképzésben tanulók számára is nyitva áll az ösztöndíj lehetősége.

Azok pedig, akiknek idén nem sikerült a felvételijük, a honvédségnél eltöltött féléves kiképzés után akár 32 felvételi többletpontot is szerezhetnek - fűzte hozzá Czermann János.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában