Újabb dróntámadás érte Kijevet – frissül

879. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Törmelékek egy kijevi utcán, a Lukjanivszka metróállomás közelében 2024. július 8-án, miután orosz rakétatámadások érték az ukrán fővárost

Forrás: MTI/AP

Fotó: Anton Stuka

Cikkünk frissül!

Újabb dróntámadás érte Kijevet

Ukrajnának nagy hatótávolságú fegyverekre van szüksége, hogy megvédje városait és a frontvonalon harcoló csapatait az orosz lövedékektől és drónoktól

- jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap, miután az éjszaka folyamán újabb átfogó dróntámadás érte Kijevet és több ukrán régiót.

A Telegramon közzétett üzenetében az államfő voltaképp megismételte a héten Londonban tett felhívását. Mint írta, az orosz légitámadások megakadályozása érdekében az orosz légibázisokon kell megsemmisíteni a támadásra készülő eszközöket. "Mindenki, aki ebben támogat minket, a terror elleni védekezést támogatja" - fogalmazott.   

Zelenszkij szerint az orosz hadsereg csak szombat éjjel közel 40, Sahíd típusú iráni drónt vetett be Ukrajna ellen. A légvédelem arról számolt be, hogy az ország ellen indított 39 drón és két robotrepülőgép közül 35 eszközt lelőttek. 

Kijev ellen az éjszaka folyamán két héten belül ötödik alkalommal indítottak átfogó dróntámadást. Az ukrán légierő jelentése szerint a légvédelem az összes eszközt megsemmisítette, mielőtt elérték volna a fővárost.   

A főváros térségéből áldozatokról és jelentős károkról nem érkezett jelentés - közölte Szerhij Popko, a térség katonai közigazgatásának vezetője.   

Hozzáfűzte: az orosz erők "szisztematikus dróntámadásaikkal" az ukrán légvédelem gyenge pontjait keresik a Kijev elleni támadásokhoz.   

Szumi megye katonai közigazgatása vasárnap azt jelentette, hogy egy orosz rakéta megrongálta a régió egyik kerületének létfontosságú infrastruktúráját.   

Volodimir Zelenszkij pénteken Londonban az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek bevetésére szabott területi korlátozások feloldását kérte, és kijelentette: az ukrán fegyveres erőknek nagy hatótávolságú eszközökre van szükségük, mivel ha az ukrán-orosz határövezetnél távolabbi helyszínekre - például orosz légitámaszpontokra - is csapást tudnak mérni, azzal az ukrajnai hadszíntéri pozíciókat és az ukrán városokat is meg tudják védeni az orosz bombáktól.   

Elmondta, hogy Oroszország havonta átlagosan 3500 precíziós vezérlésű bombát vet be Ukrajna ellen. Noha nem lehet mindegyiket lelőni, hordozókat azonban maradéktalanul meg lehet semmisíteni - fogalmazott. Zelenszkij azt kérte, hogy a brit kormány ennek érdekében vegye rá partnereit az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek bevetésére szabott területi korlátozások feloldására, mert Moszkvát ezzel lehet rákényszeríteni arra, hogy békés megoldásra törekedjen.

F-16-osokkal erősít Románia

„Folytatjuk Románia hadseregének korszerűsítését, és ennek elengedhetetlen feltétele, hogy a GDP két és fél százalékát védelmi kiadásokra, ezen belül több mint húsz százalékot a hadsereg modern technológiával való felszerelésére fordítsunk”

– közölte a Klaus Johannis államfő a román repülés és légierő napja alkalmából. Hozzátette: a legjelentősebb haderőfejlesztési programok számottevő része a légierőt érinti.

A Krím félsziget orosz annexiója, majd a donbaszi háború kitörése 2014-ben arra sarkallta Romániát, hogy jelentős védelmi beszerzéseket hajtson végre. 2017-ben elfogadták a fegyveres erők 2017–2026 közötti időszakra vonatkozó beszerzési tervét, ami modernizációs hullámot indított el a hadseregben - számol be róla a Magyar Nemzet.

2016–2021 között a román légierő Portugáliától, majd 2022–2024 között Norvégiától vásárolt F–16 vadászgépeket, 2017-ben pedig elkezdődött az a jelenleg is tartó program, amelynek részeként Románia HIMARS rakétatüzérségi eszközöket vesz az Egyesült Államoktól – írja elemzésében a budapesti Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

ARLID GRAN, Björn; BADESCU, Cristian
Björn Arild Gran norvég védelmi miniszter (b) és Cristian Badescu, Románia norvégiai nagykövete kezet fog a norvég légierő szolgálatból kivont F-16 típusú vadászbombázó repülőgépeinek egyikénél az Oslótól délre fekvő Rygge légitámaszpontján 2023. november 28-án, amikor Norvégia hivatalosan átadja a Bukarest által megvásárolt F-16-osai közül az elsőt. Románia 2022-ben írt alá szerződést Norvégiával 32 használt F-16-os megvételéről
Fotó: Ole Berg-Rusten / Forrás: MTI/EPA/NTB

A Csenger Ádám nemzetközi kapcsolatokat elemző által jegyzett írás megemlíti, hogy az Ukrajna ellen 2022 februárjában indított átfogó orosz invázió újabb lökést adott a hadseregfejlesztésnek. 

A teljes cikk ITT olvasható.

ORFK: több mint 15 ezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 7315-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7958-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában