Újabb hidegháborúhoz vezet ez a döntés – frissül

878. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A különleges erők Donbasz zászlóaljának képén ukrán katonák egy ukrán mérnökök és önkéntesek által Grad típusúból átalakított Partizan rakéta-sorozatvetővel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Csasziv Jar közelében húzódó fronton 2024. július 17-én

Forrás: MTI/EPA/A különleges erõk Donbasz zászlóalja

Fotó: -

Cikkünk frissül!

Az IMF több mint 10 milliárd dollár költségvetési támogatást nyújtott Ukrajnának 2022 óta

A Nemzetközi Valutalap (IMF) több mint 10 milliárd dollár támogatást nyújtott Ukrajnának a költségvetés támogatására 2022 februárja, az orosz agresszió kezdete óta - áll az ukrán pénzügyminisztérium közleményében.

A dokumentumot azután hozták nyilvánosságra, hogy Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter megbeszélést folytatott az IMF kijevi kirendeltségének képviselőivel. A közlemény szerint az IMF 2022 februárja óta 10,2 milliárd dollárt folyósított Ukrajnának, és ezzel az ország harmadik legnagyobb finanszírozója az Európai Unió és az Egyesült Államok után.

Július elején az IMF 2,2 milliárd dollárt folyósított Ukrajnának egy tavaly elfogadott, 15,6 milliárd dolláros hitelcsomag részeként, és ezzel már mintegy 7,6 milliárd dollárt utaltak át az orosz agressziót elszenvedő országnak.

A közlemény szerint Kijev és az IMF képviselői között a napokban lezajlott egyeztetések eredményeként Ukrajna várhatóan megkapja a következő, mintegy 1,1 milliárd dolláros részletet.

Az IMF azzal számol, hogy Ukrajna hazai összterméke (GDP) idén 2,5-3,5 százalékkal nő a tavalyi 5 százalékos emelkedést követően, a fogyasztói árak emelkedése a tavalyi 12,9 százalékról idén 8 százalékra lassul.

Újabb hidegháborúról döntött a NATO

Miközben a világ feszülten várta, hogy Joe Biden amerikai elnök újabb dadogós beszédet mondjon a NATO-csúcson, a csúcstalálkozó tényleges drámai döntése teljesen háttérbe szorult – reagált az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) arra, hogy több mint harminc év után az Egyesült Államok ismét nukleáris robbanófejjel felszerelt cirkálórakétákat fog állomásoztatni Németországban. Az osztrák jobboldali párt felidézte, hogy az európai parlamenti választási kampányban Olaf Scholz német kancellár még igyekezett a béke embereként beállítani magát és a szociáldemokratákat. Eközben engedélyt adott az ukránoknak arra, hogy oroszországi célpontokra is lőhessenek a német fegyverekkel az orosz–ukrán háborúban - idézi fel a Magyar Nemzet, hozzátéve, hogy 

a legutóbbi washingtoni NATO-csúcson pedig még egy lépéssel tovább ment: nukleáris robbanófejekkel felszerelt Tomahawk cirkálórakétákat hozott Európába.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában