Újraszámlálás

2024.07.12. 12:11

Végleges: Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást

A szavazatok újraszámlálása után a két jelölt közötti különbség 293 szavazat lett.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást – jelentette be a szavazatok újraszámlálása után Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a testület pénteki ülésén.

Karácsony Gergely (Párbeszéd–Zöldek–DK–MSZP) 371 538 szavazatot, Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP–Zöldek) 371 245 szavazatot kapott, a két jelölt közötti különbség 293 szavazat.

Az ülésen elhangzott, hogy a főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálására azért került sor, mert az Alkotmánybíróság július 5-i határozata szerint Alaptörvény-ellenes volt a főpolgármester-választás eredményét megállapító június 26-i kúriai végzés, és a Kúriának új döntést kellett hoznia. A Kúria vasárnap közzétett végzésében az NVB korábbi határozatát részben megváltoztatva elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását.

SASVÁRI Róbert; KARÁCSONY Gergely; VITÉZY Dávid
Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke és Wiedemann János, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) főosztályvezetője az NVB ülésén 2024. július 12-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Sasvári Róbert a részletekről szólva közölte, hogy a szavazatok újraszámlálását a főváros 23 kerületében 1367 szavazókörben végezték el július 9-én, 10-én és 11-én.

Ismertette, hogy a június 9-i főpolgármester-választáson 781 767 érvényes szavazatot adtak le, az érvénytelen szavazatok száma 24 548.

Az ülésen az NVB tagjai köszönetet mondtak a szavazatszámlálásban részt vevőknek, és valamennyi hozzászóló úgy értékelte, hogy a június 9-i voksoláson a szavazatszámláló bizottságok tagjai alapvetően jó munkát végeztek, mert érdemi eltérés nincs a végeredményt illetően.

Litresits András (MSZP) azt emelte ki, hogy nem volt olyan kerület, ahol valamennyi szavazókerületben találtak volna eltérést.

Csonka Krisztián (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy alapvetően jól dolgoztak a szavazatszámláló bizottságok, ugyanakkor az újraszámlálás indokolt volt és indokolt lenne azt automatikussá tenni.

Sala Árpád (Mi Hazánk Mozgalom) szintén azt hangsúlyozta, hogy hibahatáron belüli az a különbség, amit az újraszámlálás során megállapítottak.

Fazekas Tamás (Párbeszéd) szerint szükség van a rendszer újragondolására, például az online szavazás bevezetését is felvetette.

Lehel Zoltán, az NVB elnökhelyettese úgy fogalmazott, hogy jelesre vizsgázott a magyar választási rendszer, hiszen minimális a különbség a korábban megállapított szavazatszámokhoz képest.

Az ülés végén a főpolgármesteri választás végeredményét megállapító határozatot egyhangúan fogadta el az NVB.

Vitézy Dávid: a választási folyamat lezárult, a munka most kezdődik

A második helyen végzett főpolgármester-jelölt Facebook-oldalán gratulált és jó munkát kívánt Karácsony Gergelynek, aki a Párbeszéd–Zöldek–DK–MSZP jelöltjeként indult a június 9-én tartott főpolgármester-választáson. Megköszönt minden neki szánt támogatást és biztatást, az önkéntesek és a kollégái kitartó munkáját a kampány során.

Véleménye szerint az újraszámlálás indokolt volt, mivel a Karácsony Gergely és a közte lévő „eredeti különbség nagyjából negyvenszeresét elérő számú szavazat minősítése változott”.

Vitézy Dávid úgy vélekedett, hogy a főpolgármester-választás egy szoros és jó verseny volt, érdemi városi ügyek és várospolitikai kérdések voltak a középpontban.

A jogi eljárások, az érvénytelen, majd pedig az érvényes szavazatok újraszámlálása pedig nem növelte, hanem csökkentette az eredménnyel kapcsolatos kételyeket, jogállamisági garanciákat, a teljes folyamat azt bizonyította, hogy még ha történtek is hibák, a választási rendszerben és a jogorvoslati lehetőségekben meg kell bízni, különben nincs értelme demokratikus választásokat tartani – emelte ki.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy „az nem működik, hogy ha mi nyerünk, akkor megvédtük a jogállamot, ha kikapunk, akkor egyből odaveszett a harmadik magyar köztársaság”, „ha úgy érezzük, veszítünk, rögtön új választás kell, ha végül mégsem, akkor ezt el is felejtjük gyorsan”.

„A jogállamra az egyik legnagyobb veszélyt ugyanis az jelenti, ha egyszerű politikai furkósbotként használjuk, és csak akkor vesszük elő, ha az érdekeink úgy kívánják” – fogalmazott Vitézy Dávid.

A második helyen végzett főpolgármester-jelölt kitért arra is, hogy véleménye szerint a választási jogszabályokra nézve bőven van tanulsága ennek a folyamatnak – a kiesett jelölt kihúzásának szabályozatlansága, az urnák tárolása, a szavazatszámlálás rendje és az újraszámlálás kapcsán –, ezért ő azt javasolná, hogy „hozzák vissza az automatikus újraszámlálást a magyar jogrendbe”.

Vitézy Dávid azt is írta, hogy a választási folyamat lezárult, de a munka most kezdődik, munka alatt azonban nem „a pártpolitikai csatateret, a kétoldali lövészárkokból való folyamatos lövöldözést” érti, ő épp ezzel szemben indult el a választáson, és ezzel szemben dolgozik majd fővárosi képviselőként is.

„A belterjes politizálás, indulatkeltés és uszítás helyett arra fogok koncentrálni, hogy amennyire csak ez a szilánkosra töredezett fővárosi politikai helyzet lehetségessé teszi majd, végre jobb hellyé, élhetőbb és biztonságosabb várossá tudjuk tenni Budapestet” – zárta sorait Vitézy Dávid.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában