Közel–keleti konfliktus

Tegnap, 8:40

Tizennyolc magyar állampolgár hagyta el Libanont a Magyar Honvédség gépével

Az izraeli–palesztin háború 300. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Honvédelmi Minisztériummal közös műveletben végül 18 magyar állampolgár és családtagjaik térnek haza Magyarországra

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Bezártak több tucat gyárat Észak-Izraelben iráni támadástól tartva

Az izraeli hadsereg (IDF) utasítására, iráni támadástól tartva bezártak több tucatnyi olyat gyárat Észak-Izraelben – a szíriai és a libanoni határtól 40 kilométeres távolságon belül –, amelyben veszélyes anyagokkal, például ammóniával dolgoznak.

Az IDF elővigyázatossági intézkedésként figyelemmel kíséri és korlátozza a veszélyes anyagok szállítását is az ország északi határvidékén, mert ha rakétatámadás éri a szállító járműveket, az súlyos kárt okozhat.

A polgári védelem folyamatos kapcsolatot tart fenn az összes gyárral, és közösen értékeli a helyzetet a helyi hatóságokkal és a környezetvédelmi minisztériummal

– közölte a katonai szóvivő.

Számos külföldi légitársaság törölte Tel-Avivba tartó járatait, mert Irán támadással fenyegette meg a zsidó államot Iszmáil Haníjénak, a Hamász politikai vezetőjének minapi teheráni megölése miatt.

Az amerikai United és a Delta, a német Lufthansa, az osztrák Austrian Airlines, a belga Brussels Airlines és az Air India is törölte járatait. Emiatt becslések szerint várhatóan izraeliek tízezrei rekednek külföldön.

Szijjártó: tizennyolc magyar állampolgár hagyta el Libanont a Magyar Honvédség gépével

A közel-keleti térség eszkalációs folyamatai nyomán a Külgazdasági és Külügyminisztérium összesen 165 Libanonban élő magyar állampolgárt keresett fel az elmúlt napokban, valamennyiüknek felajánlva a segítséget az ország elhagyásában. A Honvédelmi Minisztériummal közös műveletben végül 18 magyar állampolgár és családtagjaik térnek haza Magyarországra – közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter azt írta: 

bármennyire is aggasztó mindez Európa és világ számára, mégis az elmúlt napok történései alapján egyre inkább növekszik a közel-keleti konfliktus eszkalálódásának esélye.

„Túl azon, hogy Magyarország minden nemzetközi fórumon a békét szorgalmazza és igyekszik elejét venni az eszkalációs folyamatoknak, a kormánynak van egy elsődleges, minden szempontot felülíró kötelessége: a magyar emberek biztonságának garantálása” – fogalmazott a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy ezt a feladatot szem előtt tartva az elmúlt napokban összesen 165 Libanonban tartózkodó magyar állampolgárral vették fel a kapcsolatot telefonon vagy elektronikus úton.

Miután megerősítést nyert, hogy valamennyien jól vannak, felajánlották számukra a segítséget a lehető leggyorsabb és legbiztonságosabb hazatérésre, amelyet a Magyar Honvédség gépe biztosít a számukra 

– emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a lehetőséggel végül tizennyolc magyar állampolgár élt, köztük hét gyermek, valamint ezen magyar családok közvetlen hozzátartozói.

„Sajnos nem ez az első ilyen típusú művelet, amit végrehajtunk a térségben, ezért a már bevett gyakorlatnak megfelelően értesítettük a szövetségeseinket is a magyar akcióról és jeleztük nekik, hogy segítséget tudunk nyújtani állampolgárjaik hazajuttatásában” – írta a miniszter.

Szijjártó Péter közölte azt is, hogy mindezen erőfeszítések eredményeként, ezekben a percekben elhagyta Libanon légterét a Magyar Honvédség gépe, fedélzetén tizennyolc magyarral és tizenegy külföldivel, köztük öt cseh, egy francia és egy szlovák állampolgárral.

Izraelben bejelentették a Hamász katonai vezetőjének halálát

Életét vesztette két és fél hete az izraeli hadsereg (IDF) rakétatámadásában az iszlamista Hamász terrorszervezet katonai vezetője, Mohammed Deif – jelentette be az izraeli katonai szóvivő csütörtökön.

Az IDF és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat közös akciójában július 13-án a légierő célzott rakétatámadása ölte meg Mohammed Deifet, az Izrael elleni október 7-én elkövetett terrortámadás megtervezőjét és katonai parancsnokát, aki az azóta folytatott gázai háborúban az iszlamista fegyvereseket Jahíje Szinuárral, a Hamász gázai vezetőjével együtt irányította.   

A bejelentést azután tették, hogy az elmúlt hetekben egyre több bizonyítékot szereztek haláláról, és az elmúlt órákban hozzájutottak egy meg nem nevezett döntő bizonyítékhoz is arról, hogy az ellene végrehajtott merénylet Hán-Juniszban sikeres volt.   

„Muhammed Deif mestergyilkos, a 'gázai Bin Laden' 2024. július 13-i meggyilkolása nagy lépést jelent a Hamász katonai és kormányzati szervezetként történő felszámolása és a háború céljainak elérése felé”

– írta Joáv Galant izraeli védelmi miniszter az X-en.   

Izrael először huszonkét évvel ezelőtt próbálta likvidálni Deifet, aki akkor súlyosan megsebesült, de túlélte az akciót. Később is többször megpróbálták megölni, összesen hét merényletet élt túl.   

Júliusban az izraeli vadászgépek fél napig köröztek a levegőben annál a pontnál, ahol hírszerzési információk alapján felbukkanását várták, és olyan erejű rakétákat vetettek be, melyek nem hagytak esélyt megmenekülésére.   

Deif az elsők között csatlakozott a Hamászhoz, és már 1989-ben 16 hónapra letartóztatták az izraeli hatóságok azzal a váddal, hogy a terrorszervezet katonai szárnyában működött.

A börtönben hozta létre az al-Kasszám brigádokat izraeli katonák foglyul ejtésére. Ő tervezte a Hamász alagútrendszerét izraeli területek felé, és a Gázával szomszédos izraeli települések elleni rakétatámadásokat.   

Az izraeli hadsereg által közzétett képen Mohammed Deif, a Hamász vezetője, aki Izrael elleni október 7-én elkövetett terrortámadás megtervezője és katonai parancsnoka volt
Forrás: AFP/izraeli hadsereg

2002-ben túlélt egy olyan merényletet, melyben elvesztette az egyik szemét, egyik lábát és karját. Izrael a 2014-es Erős szikla hadműveletben is megpróbálta likvidálni, akkor felesége és fia életét vesztette, de ő túlélte az ellene irányított rakétatámadást.

Ezrek vettek részt Teheránban a megölt Hamász-vezető gyászszertartásán

Ezrek vettek részt csütörtökön Teheránban Iszmáil Haníjének, a Hamász palesztin iszlamista mozgalom tisztázatlan támadásban megölt vezetőjének államilag szervezett gyászszertartásán.

Jelen volt a teljes iráni politikai elit, köztük Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője és az új elnök, Maszúd Peszeskján, valamint a Forradalmi Gárda parancsnoka, Hoszein Szalami is.   

A halottakért szóló imát Hamenei mondta el Haníje és vele együtt életét vesztő testőre palesztin zászlóval borított koporsója előtt.   

A jelenlévő tömeg „Halál Izraelre!” és „Halál Amerikára!” jelszavakat skandált Haníje és a Gázai övezetet irányító Hamász, valamint az Izraellel szembeni ellenállás támogatására.   

Az iráni kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a magas rangú Hamász-vezető halála miatt.   

Haníjét pénteken helyezik végső nyugalomra fogadott hazájában, Katarban.   

PESZESKJÁN, Maszúd; HANÍJE, Iszmáíl
Emberek veszik körül az Iszmail Hanijének, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet politikai vezetőjének és testőrének a koporsóját szállító teherautót a Teheránban rendezett búcsúztatáson 2024. augusztus elsején
Fotó: Abedin Taherkenareh / Forrás: MTI/EPA

A 61 éves Haníje kedden Teheránba látogatott, hogy részt vegyen az új iráni elnök, Mahmúd Peszeskján beiktatásán, amikor szerda hajnali két órakor támadás áldozata lett. A Hamász és Irán Izraelt vádolja a támadás elkövetésével.   

Szakértők szerint még mindig nem világos, mi volt a halála pontos oka, légi- vagy rakétatámadás. A támadás helyszíne egy „különleges rezidencia” volt az iráni főváros északi részében – állítólag a volt perzsa sah palotája, más források szerint a Forradalmi Gárda veteránjainak lakóhelye, amelyet rendszerint szigorúan őriznek.   

Hamenei és Peszeskján az ország legitim jogára hivatkozva büntetőakciót helyezett kilátásba, mivel a támadást iráni területen kívülről követték el. Az Iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács szerdai ülésén több forgatókönyvet is felülvizsgált, de részleteket nem hoztak nyilvánosságra.   

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy súlyos csapásokat mértek az ellenségekre, konkrétan említve Fuad Sukr Hezbollah-vezető előző napi bejrúti likvidálását, de a teheráni támadásról nem beszélt.

A közel-keleti konfliktus kiszélesedéstől tartanak az ENSZ Biztonsági Tanácsában

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának számos tagja fejezte ki aggodalmát helyi idő szerint szerda délután a közel-keleti konfliktus kiszélesedésének veszélye miatt, emlékeztetve, hogy válságos a helyzet a Hamász vezetőjének Teheránban történt megölése után.

Iszmáil Haníje, az iszlamista palesztin mozgalom vezetője légicsapásban történt meggyilkolása után Irán kérésére, Oroszország, Kína és Algéria támogatásával sürgősséggel ült össze a Biztonsági Tanács.   

HANÍJE, Iszmáíl
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai az Iszmail Hanije, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet politikai vezetője elleni merénylet miatt összehívott ülésén New Yorkban 
Fotó: Sarah Yenesel / Forrás: MTI/EPA

„A Tanácsnak haladéktalan intézkedéseket kell hoznia, hogy Izraelt felelőssé tegyék ezért az agressziós cselekedetért, beleértve szankciók és más szükséges intézkedések tervbe vételét, hogy megakadályozza a további erőszakot, és tanújelét adja, hogy Izrael rosszindulatú tetteit nem tűri el a nemzetközi közösség” – jelentette ki Amir Szaid Iravani, Irán ENSZ-nagykövete.   

Iszmáil Haníjét szerda hajnalban ölték meg a Hamász által Izraelnek tulajdonított légicsapásban, a palesztin mozgalom bosszút esküdött a vezetője haláláért, ami miatt megnőttek az aggodalmak, hogy a gázai háború idején lángba borulhat a térség.  

A tanács több tagja, közöttük Kína, Oroszország és Algéria közvetlenül elítélte a gyilkosságot, a többiek viszont csak az eszkaláció veszélye miatt fejezték ki aggodalmukat. 

A tanácskozás előtt António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője útján fejezte ki aggodalmát a teheráni támadás, illetve a bejrúti légicsapás miatt, amelynek egy magas rangú Hezbollah-vezető volt a célpontja, mondván, hogy ezek a támadások veszélyes eszkalációt jelentenek.   

Robert Wood, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselőjének helyettese szerint „nem kellene a legutóbbi fejleményeknek a közel-keleti békére és biztonságra gyakorolt hatásán elmélkedni, egy szélesebb háború nem küszöbönálló, sem elkerülhetetlen”.   

Oroszország Haníje megölését elítélő sajtónyilatkozat kiadását indítványozta, de Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország ezt megvétózta.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában