Közel-keleti konfliktus

2 órája

Az ENSZ-nek le kellett állítania a segélyezést a Gázai övezetben egy újabb izraeli kiürítési parancs miatt (frissül)

Az izraeli–palesztin háború 325. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli dróntámadásban megsemmisült autó roncsát vizsgálják át a hatóságok a dél-libanoni Szidónban 2024. augusztus 26-án, a palesztinokat támogató Hezbollah libanoni síita milícia és az izraeli erők összecsapásai idején

Forrás: MTI/EPA

Fotó: -

Cikkünket frissítjük

Fehér Ház: folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások Kairóban

Alacsonyabb szinten, a részletek kidolgozásával folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások Kairóban Izrael és a Hamász között, valamint a közvetítőként részt vevő egyiptomi, katari és amerikai küldöttségek részvételével - közölte hétfőn a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs tanácsadója. 

John Kirby újságíróknak tartott tájékoztatón úgy értékelte, hogy

 újabb előrelépés történt, hiszen a megbeszélések jelenleg sokkal inkább szólnak a részletekről, mint korábban. 

Hozzátette ugyanakkor, hogy az alacsonyabb szintű egyeztetések akár napokig is tarthatnak. Példaként beszámolt arról, hogy a kidolgozásra szoruló részletek között szerepel a Hamász kezében lévő túszok, és az Izrael által fogva tartott palesztinok cseréjének körülményei, illetve az, hogy ki lehet része a fogolycserének. 

A fehér házi illetékes arról is beszámolt, hogy 

a munkacsoport szintű tárgyalásokon a Hamász képviselői közvetlenül vesznek részt. 

Kirby kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy a libanoni Hezbollah és Izrael hétvégi katonai összetűzései nem befolyásolták a Hamász és Izrael közötti tűzszüneti tárgyalásokat.

Az ENSZ-nek le kellett állítania a segélyezést a Gázai övezetben egy újabb izraeli kiürítési parancs miatt

Az ENSZ-nek le kellett állítania hétfőn humanitárius műveleteit a Gázai övezetben egy újabb izraeli kiürítési parancs miatt; 

a hadsereg ezúttal az övezet középső részén lévő Deir el-Balah menekülttábor elhagyására szólította fel a civileket 

- közölte egy meg nem nevezett, magas rangú ENSZ-tisztviselő. 

A Gázai övezetben ebben a táborban dolgozik a legtöbb ENSZ-segélymunkás azóta, hogy néhány hónappal ezelőtt az alkalmazottaknak a civilekkel együtt el kellett hagyniuk a rafahi tábort az övezet déli végén. 

Az a fejlemény, hogy a Deir el-Balah-i tábort is el kell hagyniuk, azt jelenti, hogy az övezetben már sehol nem tudnak dolgozni e pillanatban 

- mondta az illető. Ez tényszerűen van így, nem arról van szó, hogy hivatalosan leállítják a munkát, azt nem tehetik meg, mert az embereknek szükségük van a segítségükre - tette hozzá. 

Az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet között tavaly október óta dúló háború alatt az ENSZ már többször megakadt a humanitárius munkában, de olyan még soha nem történt, hogy semmit ne tudtak volna csinálni. Most ilyen helyzet állt elő, de amint lehet, folytatják, és ott ahol tudják - jelentette ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában