Ünnep

2024.08.20. 09:13

Egy órával későbbre halasztották a tűzijátékot

Az időjárás alakulásának függvényében 22 órakor tervezzük elindítani a tűzijátékot - jelentette be Kovács Zoltán, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője Facebook-oldalán kedd este.

MW

Tűzijáték Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján, 2023. augusztus 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Kovács Zoltán: 22 órakor tervezzük elindítani a tűzijátékot

Az időjárás alakulásának függvényében 22 órakor tervezzük elindítani a tűzijátékot - jelentette be Kovács Zoltán, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője Facebook-oldalán kedd este.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár bejegyzésében azt írta: kérjük a tűzijátékra érkezőket, hogy 

a következő fél órában húzódjanak fedett helyre. 

Az időjárás alakulásának függvényében 22 órakor tervezzük elindítani a tűzijátékot - írta.

Korábban írtuk:

Kovács Zoltán: megtartható az esti tűzijáték

A tervezett időpontban, 21 órakor megtartható a Szent István-napi tűzijáték - jelentette be Kovács Zoltán, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője Facebook-oldalán kedd este.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár bejegyzésében azt írta: az operatív törzs egész nap intenzíven figyelemmel kísérte és óránként értékelte az időjárással kapcsolatos fejleményeket.

A jelenlegi előrejelzés és tudásunk szerint Budapest felett az esti órákban az időjárás kedvezően alakul, így a tervezett időpontban, 21 órakor megtartható a Szent István-napi ünnepi tűzijáték

 - tette hozzá az államtitkár.

Mint írta, amennyiben váratlanul kedvezőtlen változás lesz az időjárásban, az operatív törzs azonnal be tud avatkozni, valamint haladéktalanul tájékoztatást ad.

"Számunkra az emberek biztonsága a legfontosabb!" - tette hozzá az augusztus 20-i ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője.

Kovács Zoltán: a HungaroMet kiadta a riasztást, hamarosan heves zápor-zivatar várható a fővárosban

Az előzetes jelzéseknek megfelelően, a HungaroMet kiadta a riasztást, hamarosan heves zápor-zivatar várható a fővárosban - közölte Kovács Zoltán, az augusztus 20-i ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője Facebook-oldalán kedden késő délután.

Hozzátette: 

az esti időjárással kapcsolatban több kérdőjel van még, így a tűzijáték megtartásáról vagy elhalasztásáról később adunk tájékoztatást.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár bejegyzésében azt írta: 

Kérünk mindenkit, hogy vegye komolyan az értesítéseket és a figyelmeztetéseket, szükség esetén húzódjon biztonságos helyre.

Az államtitkár kora délután azt közölte, az emberek biztonságát szem előtt tartva, óránként dönt az operatív törzs a budapesti tűzijáték megrendezéséről. Mint mondta, időjárási szempontból szokatlan helyzet állt elő, a légkörben nagy a bizonytalanság, az előrejelzések azt mutatják, hogy záporok, zivatarok valószínűek, ugyanakkor most ragyogóan süt a nap, és nagy érdeklődés mellett zajlanak a programok.

Nem látjuk még pontosan előre az estét, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy óránként értékeljük a helyzetet, az emberek és a rendezvények biztonságát szem előtt tartva, folyamatosan értesítjük az embereket a fejleményekről - tette hozzá akkor az államtitkár.

Az emberek biztonságát szem előtt tartva, óránként dönt az operatív törzs a budapesti tűzijáték megrendezéséről

Mostantól óránként dönt az operatív törzs a budapesti tűzijáték megrendezéséről - jelentette be Kovács Zoltán, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője az M1 aktuális csatornán, kedd délután.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: 

időjárási szempontból szokatlan helyzet állt elő, a légkörben nagy a bizonytalanság, az előrejelzések szerint valószínű záporok, zivatarok kialakulása.

Nem látjuk még pontosan előre az estét, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy óránként értékeljük a helyzetet, az emberek és a rendezvények biztonságát szem előtt tartva, folyamatosan értesítjük az embereket a fejleményekről - tette hozzá.

Elmondta: úgy készülnek, hogy megtartják a tűzijátékot és a Szent Jobb-körmenetet. Szavai szerint az egyházzal egyeztetve abban maradtak, hogy a Szent István Bazilikában tartják a szentmisét, majd ha az időjárás engedi, a körmenetet is.

A rendőrség és a szervezők felkészültek, hogy az időjárási, helyszíni viszonyoknak megfelelően hozzanak döntéseket

 - jegyezte meg.

Úgy vélte, jelen helyzetben az óránkénti helyzetértékelés a legcélravezetőbb minden helyszínt illetően. Megjegyezte: 20 helyszínen többszáz rendezvény zajlott és zajlik.

Az államtitkár szavai szerint minden eszközük, lehetőségük megvan arra, hogy valós időben információt tudjanak közölni és értesítsék a nézőket a változásokról. Gondoskodunk arról, hogy senkinek ne essék baja - tette hozzá.

Korábban írtuk:

Megkezdte keddi működését reggel 7 órakor az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs, amelynek munkájában közreműködik többek közt a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgáltató, a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Közút és a fővárosi kormányhivatal - írta Kovács Zoltán, a testület vezetője a Facebook-oldalán.

 A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a bejegyzésében hozzátette: augusztus 17-e óta nagy érdeklődés mellett zajlanak a Szent István-napi rendezvénysorozat központi programjai Budapesten, szombat óta már több tízezren vettek részt az eseményeken.

Kovács Zoltán tudatta azt is: kedden, a nemzeti ünnepen, a hagyományoknak megfelelően zászlófelvonással és tisztavatással kezdődnek a programok a Kossuth Lajos téren, majd ezt a Duna feletti légi parádé követi. Az érdeklődők 10 és 18 óra között ingyenesen tekinthetik meg a Szent Koronát a Parlamentben.

Délután a Szent István-bazilikánál ünnepi szentmisét és Szent Jobb-körmenetet tartanak, este pedig - amennyiben az időjárás engedi - látványos fény- és tűzijátékkal várják majd az érdeklődőket.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra: ezeken túl számos ingyenes program közül válogathatnak a kikapcsolódni, szórakozni és ünnepelni vágyók, a részletekről a www.szentistvannap.hu honlapon tájékozódhatnak.

Kovács Zoltán közölte azt is: az időjárás függvényében a rendezvényekkel kapcsolatos döntéseket kora délután hozzák meg.

"Kérjük, mindenképpen figyeljék az időjárással kapcsolatos híreket, mielőtt útnak indulnak. Ünnepeljük biztonságosan Magyarország születésnapját!" - írta az augusztus 20-ai ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában