MOGY

3 órája

Balatoni Katalin: szükség van nemzeti nevelésre, identitásra és kultúrára

Szükség van nemzeti nevelésre, identitásra és kultúrára, főleg ebben a mai világban, hiszen ezek adják meg azokat az alapokat, amelyek valóban tapasztalás és élmény alapján születnek - hangsúlyozta a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára hétfőn Ópusztaszeren.

MW

Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára előadást tart a Magyarok Országos Gyűlésén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2024. augusztus 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Lehoczky Péter

Balatoni Katalin a Magyarok Országos Gyűlésén (MOGY) tartott előadásában kiemelte: a magyar oktatásban, köznevelésben minden lehetőség megvan arra, hogy a magyar kultúra, a magyar identitás építése és fejlesztése megvalósulhasson. 

Elmondta, 

fontos feladat, hogy a pedagógusképzésben megjelenjen a gyermekjáték, illetve a néptánc is, és a legfontosabb cél az, hogy ezeket úgy adják át a gyermekeknek, hogy a "szívükbe, lelkükbe költözzön". 

A pedagógustársadalom nyitott erre - mutatott rá. 

A néptánc az, ami a kognitív képességeket, a szociális kompetenciákat, illetve a gyermek egyéni fejlődését is nagyban támogatja, mindezek mellett van  kultúraközvetítő lehetősége is - részletezte a helyettes államtitkár. 

Balatoni Katalin fontos iránynak nevezte azt, hogy a magyar társadalom megismerje a valós kultúráját, ami a "világon egyedülálló, minőségi érték". 

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet a köznevelés sajátosságára is. Elmondása szerint nemcsak oktatásról van szó, hanem arról is, hogy a pedagógusok a családokkal együttműködve részt vegyenek a gyerekek nevelésében, személyiségük kialakulásában. 

Számos olyan program van ma Magyarországon a köznevelésben, amik kifejezetten a magyar kultúra megismerésére irányul 

- részletezte Balatoni Katalin, példaként megemlítve a Lázár Ervin , és a Határtalanul Programot. 

Hangsúlyozta:

 "soha ne felejtsük el, hogy a magyar nemzetet az oktatás és a magyar nevelés tartja egybe". 

Falatovics Ádám, a Testnevelési Egyetem tanársegédje, az Országos Baranta Szövetség korábbi vezetője, az előadás másik résztvevője a magyar küzdősportok, harcművészetek szerepéről beszélt a közoktatásban. Kiemelte: ezek olyan filozófiát közvetítenek a gyerekeknek, amely évszázados tapasztalatok sűrítésén alapul. 

Álláspontja szerint a küzdősportokat, a testnevelést élményalapú oktatással lehet átadni a gyerekeknek, és csak élményeken keresztül lehet ezeket elsajátítani. 

A korábban megszokott hétköznapi oktatás mellett szükség van a gyakorlati bevonódásra 

- fűzte hozzá. 

Falatovics Ádám úgy fogalmazott, hogy "a mozgás egy csodaszer, egy eszköz, amelyeket használnunk kell", és amelyek alapja a magyar kultúrkör, a magyar testkultúra, kezdve a népi játékoktól, a néptáncon át a magyar küzdősportokig, harcművészetekig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában