A tények magukért beszélnek

15 órája

Bóka János: az Európai Bizottság és egyes tagállamok politikai hangulatkeltést folytatnak a Nemzeti Kártya ügyében

Az Európai Bizottság és egyes tagállamok politikai hangulatkeltést folytatnak a Nemzeti Kártya ügyében – írta szerdán Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János szerint „ideje lenne ezt abbahagyni”, mert „a tények magukért beszélnek”.

MW

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter beszédet mond az EU parlamentjei uniós ügyekkel foglalkozó bizottságainak (COSAC) konferenciáján az Országház Felsõházi üléstermében 2024. július 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Bóka János bejegyzéséhez 

csatolta azt a levelet, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter Ylva Johanssonnak, az Európai Bizottság belügyi biztosának írt, aki korábban aggodalmát fejezte ki a magyar Nemzeti Kártya Oroszországra és Fehéroroszországra való kiterjesztése miatt.

A Nemzeti Kártya iránti kérelem elbírálása esetén ugyanazokra a migrációs és biztonsági szűrésekre kerül sor, mint más tartózkodási engedélyek esetében – hangsúlyozta bejegyzésében Bóka János.

Hozzátette, hogy 

a kártya kiállítása a vonatkozó uniós előírások figyelembevételével és a felmerülő biztonsági kockázatok megfelelő mérlegelésével történik.

Ez a gyakorlat nem változott, és az Európai Bizottság mindeddig nem kifogásolta a magyar szabályozást – emelte ki a miniszter.

Megjegyezte, jelenleg az Európai Unióban (EU) tartózkodó orosz és fehérorosz állampolgárok töredéke van Magyarországon. Hozzátette azt is, hogy Magyarország az orosz és fehérorosz állampolgároknak kiadott tartózkodási engedélyek töredékéért felelős.

Levelében Pintér Sándor arra is felhívta a belügyi biztos figyelmét, hogy Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít saját nemzetbiztonsága, valamint az egész schengeni övezet biztonsága védelmének.

 

Az EU és a schengeni övezet külső határainak védelmével Magyarország hozzájárul a schengeni övezet biztonságához és működéséhez – áll a levélben.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában