Információs befolyásolás

2 órája

Hírszerzők és kémek képzik a dollármédia fontos szereplőit

A dollármédia - ahogyan az köztudott - komoly pénzeket kap külföldről. Az kevésbé közismert, hogy a "független-objektív" szerkesztőségeket nem csupán a külföldi pénz öleli körül, hanem a finanszírozók titkosszolgálatai, titkosszolgálati alvállalkozói, magasrangú szolgálati specialistái, hírszerzői, ügynökei és szakértői is.

MW

Soros György befektető és filantróp

Forrás: AFP

Fotó: Fabrice COFFRIN

A hazai információs hadviselés egyik célja az lett, hogy a Soros György tulajdonolta, illetve külföldről fizetett dollármédia a békepárti Magyarország diplomáciai erőfeszítései mellett a magyar haderőfejlesztés iránti bizalmat is ugyanazzal a kitartó befolyásolási munkával ássa alá, mint minden más kormányzati intézkedést – olvasható a Bennfentes cikkében.

Egy, az Európai Bizottság által finanszírozott médiapályázat egyik kedvezményezettje a magyarországi Soros-média koronaékszere:

a 444-en futó The Eastern Frontier Initiative (TEFI) egy kiadói konzorciumot takar, amely a kelet-közép-európai országok „független” médiáját tömöríti.

A TEFI projekt koordinátora a Soros György médiaalapjának résztulajdonában álló 444, és a lengyel, a szlovák és a román kedvezményezett is Soros-média vagy Soros György támogatásából élő médium.

A TEFI projekt kiemelt nemzetközi partnerénél, a Bellingcat portálnál (amely szintén a bizottsági pénzosztás kedvezményezettje) vannak hírszerzők és kémek, és maga a Bellingcat közvetlenül és közvetetten brit és amerikai kormányügynökségi, védelmi ipari és titkosszolgálati alvállalkozói vagy titkosszolgálati fedőcégek láncolatán keresztül finanszírozott média – írja a lap.

A munkamegosztás úgy néz ki, hogy a TEFI projektben a Bellingcatnél dolgozó hírszerzők és kémek képzik a magyarországi és a közép-európai dollármédia krémjét, a TEFI projektben részt vevő újságírókat is.

Tehát az Európai Bizottság olyan Soros-médiumokat részfinanszíroz, ahol az újságírókkal a Bellingcatnél dolgozó brit és amerikai titkosszolgálati specialisták foglalkoznak. A lap szerint így könnyen meg lehet érteni a magyarországi „független-objektív” dollármédia információs hadviselését. Egyre több jel utal arra, hogy a pénz, a szellemi útravaló és a kiképzés is külföldről érkezik, és ennek megfelelően külföldi befolyásolási, nagyhatalmi érdekeket is szolgál.

Dezinformálás Magyarországról 

A nyugati elvárásoktól eltérő magyar honvédelem és védelempolitika információs össztűz alatt tartása a TEFI projekt mindennapi feladata, egyfajta információs nyomásgyakorlás, amely igyekszik a közbeszédet eltéríteni és monopolizálni, különösen a szomszédban zajló háborúval kapcsolatban.

Bár a 444 TEFI projekt féléves, sokat mondó, hogy első anyaguk Krekó Péterrel készült, aki otthonosan mozog a nemzetközi pénzekből mozgatott magyarországi hálózatban. A Krekó Péter által igazgatott szervezet a pozsonyi, Soros-támogatta GLOBSEC-nek is szakértői beszállítója, a GLOBSEC pedig partnere a TEFI-nek is.

A GLOBSEC egy pozsonyi székhelyű, keleti biztonságpolitikai think-tank, amely százezernyi dollárt kap évente Soros György alapítványától. 

A szervezet egyik igazgatója Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök. A GLOBSEC más igazgatói Soros György alapítványainál dolgoznak mellékállásban.

A TEFI projekt a gyakorlatban nem a magyar NATO-tagság vagy haderőfejlesztés hiteles bemutatását kívánja végezni, sokkal inkább egy minősítő információs nyomásgyakorlást és dezinformálást Magyarországról. Például ezért is vádaskodnak azzal, hogy a magyar külpolitika az orosz célok alá lenne rendelve és Putyin érdekeit képviseli.

Titkosszolgálati finanszírozású szerkesztőség hírszerzői képzik a dollármédia kulcsfiguráit

A TEFI konzorcium képzési partnere a hivatalos leírás szerint a holland Bellingcat oknyomozó portál. Bár a portál függetlennek vallja magát, ezen az állításon már korábban súlyos csorba esett.

A Bellingcat, bár korábban tagadta, nyugati titkosszolgálati és hírszerzési fedőcég-finanszírozást, valamint titkosszolgálatok alvállalkozóinak és kormányügynökségek pénzeit is elfogadja működéséhez.

A Bennfentes szerint azonban nemcsak a finanszírozás vezethető vissza a titkosszolgálati világhoz, de

a Bellingcat soraiban hírszerzők és kémek dolgoznak újságírói fedésben. A TEFI-partnerség jegyében pedig ők biztosítanak oktatást és kiképzést a TEFI-konzorcium „független újságírói” számára.

A program résztvevői pedig olyan narratívákat terjesztenek nálunk, amelyek tökéletesen illeszkednek a nyugati kormányzatok által képviselt hatalmi elvárásokhoz.

A Bellingcatről egy részletes vizsgálat során az is kiderült, hogy nyugati kormányok finanszírozzák, volt katonai és állami hírszerző tiszteket tud a sorai között, és hivatalos, hatalmi narratívákat ismételget az ellenséges államokkal szemben.

A magyar kapcsolat

A TEFI a semmiből robbant be a 444-en, de mostanra világos, hogy ez egy információs-befolyásolási projekt, a célja pedig a közép- és kelet-európai, valamint a magyar védelmi kérdések eltérített tálalása, a magyar haderőfejlesztés iránti bizalom aláásása és dezinformációk terjesztése.

Most már tudható, hogy a TEFI konzorciumának a 444 a vezérhajója és a projekt „oknyomozó” partnere a Bellingcat. De az eddig nem volt világos, hogy a TEFI-konzorciumban a magyar kapcsolattartó, Takács Lili mellett ki a Bellingcat részéről delegált személy, aki a kiképzést biztosítja a Soros-média krémjének. Most kiderült: 

Ross Higgins, Eliot Higginsnek, a Bellingcat-alapítójának a testvére. Eliot Higgins nevéhez köthető a kelet-ukrajnai Donyeck felett lelőtt holland MH–17-es gép máig vitatott története, de az Asszad-rezsim vegyi fegyverekkel való visszaélésének sztorija is.

A teljes cikk ITT olvasható el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában