Közel-keleti konfliktus

2024.08.22. 13:26

Négy izraelit vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával

Az izraeli–palesztin háború 321. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A palesztinokat támogató jemeni síita húszi felkelők Iszmail Hanijének, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet néhai politikai vezetőjének a portréjával tüntetnek Izrael és az Egyesült Államok ellen Szanaában 2024. augusztus 16-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jajha Arhab

Négy izraelit vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával

Négy izraeli telepest, köztük egy kiskorút vett őrizetbe a rendőrség, terrorizmussal vádolják őket. Feltételezések szerint összesen mintegy száz szélsőséges telepes követte el az augusztus 15-i rongálást.

Négy izraeli telepest, köztük egy kiskorút vett őrizetbe a rendőrség egyik napról a másikra a palesztin ciszjordániai Jit falu elleni múlt heti támadásban való részvételük gyanúja miatt − közölték a hatóságok csütörtökön. A rendőrség és a Sin Bét biztonsági ügynökség közös közleménye szerint a négy izraeli zsidót palesztinok elleni terrorizmussal gyanúsították több incidensben, köztük a Jit elleni támadásban is − írja a The Times of Israel.

Feltételezések szerint mintegy száz szélsőséges telepes követte el az augusztus 15-i tombolást, legalább négy házat és hat járművet felgyújtva a Nablusztól nyugatra fekvő faluban. Az incidensben egy palesztin férfi meghalt, egy másik pedig megsebesült. A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma a meggyilkolt férfit 23 éves palesztin Rasheed Sedanként azonosította.

A Shin Bet és a rendőrség jelezte, hogy a lövöldözést a telepesek követték el. Az incidens kapcsán az izraeli hadsereg úgy tájékoztatott, hogy sikerült őrizetbe vennie a zavargással kapcsolatban egy gyanúsítottat. Később azonban közölték, hogy a gyanúsított letartóztatása nem függött össze a zavargással, ezért szabadon engedték.

A hét elején az IDF Központi Parancsnokságának főnöke, Avi Blut vezérőrnagy és a polgári közigazgatás vezetője és Hisam Ibrahim tábornok meglátogatta Jitet. A látogatás a telepesek támadásával kapcsolatos katonai vizsgálat része volt. A zavargást az izraeli vezetők egyöntetűen elítélték, és nemzetközi visszhangot váltott ki, többek között a Fehér Háztól és több európai diplomatától is.

A telepesek radikalizmusa a Hamász terrorszervezet által Dél-Izraelben október 7-én végrehajtott mészárlás után erősödött fel, a palesztin fegyveresek mintegy 1200 embert öltek meg és 251-et ejtettek túszul. Az izraeli hatóságok ritkán tartóztatnak le zsidó elkövetőket ilyen támadások során. A jogvédő csoportok amiatt panaszkodnak, hogy az ítéletek még ritkábbak, és az ilyen támadásokkal kapcsolatos vádak túlnyomó többségét ejtik.

Már Kína is hazahívja polgárait Libanonból

Hiába zajlanak tűzszüneti tárgyalások a Hamász és Izrael között Kairóban, a sikerre egyre csökken az esély, miközben Irán és a Hezbollah régóta megígért bosszúja is várat magára.

A Hezbollah és Izrael között ráadásul egyre hevesebbek az összecsapások, a libanoni síita szervezet már szinte mindennap több mint száz rakétát zúdít Izraelre.

A fokozódó feszültség Kína figyelmét sem kerülte el, az ázsiai ország bejrúti követsége arra kérte az országban tartózkodó kínaiakat, hogy amint lehet, hagyják el Libanont, amíg ezt még megtehetik kereskedelmi repülőjáratokkal – írja a Világgazdaság a Times of Israel cikkére hivatkozva.

Az elmúlt hetekben már több másik állam is arra kérte polgárait, hogy hagyják el Libanont, ami szintén Izrael és a Hezbollah küszöbön álló háborújára utal.

Az EUNavfor haditengerészeti munkacsoport Aspides nevű műveleti csoportjának 2024. augusztus 22-én közreadott felvételén megsemmisítenek egy távirányítású hajót a Vörös-tengeren augusztus 21-én. A hajót feltehetően a jemeni húszi lázadók robbanóanyaggal rakták meg és a Sounion nevű tartályhajó megtámadására használták volna fel. A hajót végül Jemen partjaitól nem messze lövések és dróntámadások érték és irányíthatatlanná vált. A görög zászló alatt, Irakból Ciprusra tartó legénységét sikerült kimenteni
Forrás: MTI/EPA/EUNAVFOR ASPIDES

Kimentették a Vörös-tengeren megtámadott Sounion olajszállító legénységét

Egy francia romboló kimentette a jemeni húszi lázadók által a Vörös-tengeren megtámadott Sounion görög olajszállító hajó legénységét, és Dzsibutiba szállították őket – közölték csütörtökön az Európai Unió vörös-tengeri védelmi missziójának illetékesei.

A húszi lázadók ismételt támadásai a Souniont olyan súlyosan megrongálták, hogy a hajó nehezen irányíthatóvá vált. A jelentésekben meg nem nevezett francia romboló, amely a segítségére sietett, egyúttal egy pokolgéppel felszerelt drónhajót is megsemmisített a térségben.

Az Európai Unió Aspides elnevezésű vörös-tengeri védelmi missziójának közlése szerint a Sounion, amelyen a támadások hatására tűz ütött ki, már lehorgonyzott, és nem sodródik tovább. Az olajszállítón 23 Fülöp-szigeteki és 2 orosz matróz teljesített szolgálatot.

A Delta Tanker cég üzemeltetésében, görög zászló alatt közlekedő, Irakból Ciprusra tartó Sounion tartályhajóra szerdán nyitottak tüzet kis hajókból kézifegyverekkel a lázadók kezén lévő jemeni kikötővárostól, Hodeidától mintegy 140 kilométerre nyugatra. Az olajszállító négy komolyabb találatot is kapott, amelyeket rakéták okoztak – közölte brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO).

Hrisztosz Sztiliánidisz görög hajózási miniszter szerdán a támadást elítélve hangsúlyozta, hogy az „a nemzetközi jog durva megsértése, és súlyos fenyegetést jelent a nemzetközi hajózás biztonságára”.

A jemeni lázadók egyelőre nem ismerték el, hogy ők támadtak.

A Vörös-tenger és a tőle délkeletre eső Ádeni-öböl térségében azóta folyamatosan csökken a hajózás biztonsága, hogy az Irán által támogatott húszik a gázai fegyveres konfliktusra reagálva, a palesztinok melletti kiállásként november óta több mint 80 támadást követtek el a Vörös-tengerre tartó amerikai, brit és izraeli kereskedelmi hajók ellen. A lázadók egy hajót elfoglaltak, kettőt elsüllyesztettek, a támadásokban eddig négy tengerész vesztette életét.

A nemzetközi közösség hajói válaszlépésként amerikai vezetéssel járőrözni kezdtek az addig nem elég jól védett Ádeni-öböl északi részén, valamint több ízben is légicsapásokat mértek a húszik jemeni indítóállásaira.

Mivel Irán Iszmáil Haníje Hamász-vezető teheráni meggyilkolása miatt ellencsapással fenyegette meg Izraelt, csütörtökön kora reggel az amerikai hadsereg központi parancsnoksága közölte, hogy az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót is a közel-keleti térségbe vezényelték, ahol már egy tengeralattjárójuk is tartózkodik, a Georgia.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában