Mozgástér

2 órája

Magyar Péter jogszerűen is felelősségre vonható a kórháztúrája miatt

Takács Péter egészségügyi államtitkár megelégelte, hogy Magyar Péter kórházról kórházra jár, és az ott tapasztalt állapotokról posztol. A Tisza Párt elnöke ezentúl csak az igazgatói irodába mehet be a kórházakban, az államtitkár szerint ennyi jár neki, semmi több – írta meg a Magyar Nemzet. A Tűzfalcsoport ennek nyomán utánajárt, hogy mi a jogi mozgástere az európai parlamenti képviselőnek az állami szervek ellenőrzése kapcsán.

MW

Strasbourg, 2024. július 16. Magyar Péter, a Tisza Párt EP-képviselõje érkezik a párt sajtótájékoztatójára Strasbourgban a júniusi választások eredményeképpen létrejövõ Európai Parlament (EP) alakuló ülésének napján, 2024. július 16-án. MTI/Purger Tamás

Fotó: Purger Tamás

Az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló törvény csupán annyit rögzít, hogy az állami szervek kötelesek az Európai Parlament képviselői részére a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni – írja a Tűzfalcsoport cikkére hivatkozva a Magyar Nemzet.

A jogszabályhely hivatalos indoklása alapján a fenti rendelkezések – külföldi (például belga, német) példákat, illetve az Európai Konvent nemzeti parlamentek szerepével foglakozó munkacsoportjának jelentését alapul véve – meg kívánják alapozni az Európai Parlament magyar képviselőinek a magyar Országgyűléshez és államigazgatáshoz való kapcsolódását és velük kapcsolatos jogaik és kötelezettségeik szabályozását.

A vonatkozó szakirodalom szerint az EP-képviselők ellenőrzési jogosultsága kapcsán arra törekszenek a nemzeti jogalkotók, hogy az adott állam képviselőivel azonos jogok és kötelezettségek illessék meg őket is.

Az országgyűlési képviselők érintett jogosultsága annyiban tér el az EP-képviselőkétől, hogy az Országgyűlésről szóló jogszabály szerint az állami szervek kötelesek a képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni. A képviselő valamennyi közigazgatási szerv, közintézet és közintézmény vezetőjétől előzetesen egyeztetett módon tájékoztatást kérhet. E jogosultság az érintett szerv működésére vonatkozó előírásokra figyelemmel, valamint rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelme nélkül gyakorolható.

Kikerült a törvényből ugyanakkor az a visszaélésekre lehetőséget adó rendelkezés, hogy a képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít. Ami tehát a fentiek alapján megállapítható, hogy az országgyűlési képviselő ellenőrzési jogosultsága állami szervekkel kapcsolatban gyakorlatilag azonos mértékű, mint az európai parlamenti képviselőké.

 

Korlátlan belépési jogosultság egy állami intézménybe, különösen előzetes egyeztetés nélkül nem szerepel a képviselői jogok katalógusában. 

A teljes cikket ITT tudja elolvasni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában