Aggasztó

2 órája

Matteo Salvini szerint a szólásszabadságot veszélyeztetné az X bezárása az Európai Unióban

A szólásszabadság veszélyes korlátozásaként értékelte Matteo Salvini, a Liga olasz jobboldali kormánypárt elnöke hétfő este azt a javaslatot, miszerint ha az Elon Musk tulajdonát képző X közösségi média nem tartja tiszteletben az európai szabályozást, az Európai Unió államaiban bezárhatnák.

MW

Matteo Salvini, olasz miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és közlekedési miniszter, a Liga párt vezetője pártja milánói eredményváró rendezvényén az európai parlamenti választások éjszakáján, 2024. június 10-én

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Matteo Corner

Matteo Salvini közösségi oldalain elfogadhatatlannak és aggasztónak nevezte az Európai Unió politikusainak az X lehetséges bezárásával kapcsolatos nyilatkozatait. 

"Ha Elon Musk nem tartja tiszteletben a digitális szolgáltatásokra vonatkozó európai előírásokat, az Európai Unió bezárhatná az X-t Európában"

 - írta Matteo Salvini. 

A jobboldali politikus Thierry Breton, a távozó Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa korábbi levelére utalt. Breton augusztus 12-én - a Donald Trump amerikai elnökjelölttel az X-en sugárzott interjút megelőzően - levélben szólította fel Elon Muskot az uniós jogszabályok betartására. 

Sandro Gozi hétfőn a La Repubblica olasz napilapban úgy fogalmazott: 

"ha Elon Musk nem alkalmazkodik a digitális szolgáltatásokra vonatkozó európai szabályokhoz, az Európai Bizottság az X leállítására kéri a kontinensen működő szolgáltatókat, vagy végső esetben elrendeli a közösségi médiafelület teljes megszüntetését az Unió területén". 

Sandro Gozi a korábbi Renzi-kormány EU-ügyi minisztere volt, jelenleg az Emanuel Macron vezette francia kormánypárt európai parlamenti képviselője. 

Matteo Salvini úgy vélte, 

"Macron olasz európai parlamenti képviselője" újabb fenyegetést intézett a szólásszabadság ellen Európában. 

A digitális szolgáltatásokat szabályozó Digital Service Act olyan "európai szabályozás, amely aggasztó, cenzúrára utaló elemeket tartalmaz, és a Liga volt az egyetlen olasz párt, amely ellene szavazott" - írta Salvini. 

Matteo Salvini szerint "több millió másképpen gondolkodó embert akarnak elhallgattatni (...) elfogadhatatlan! Elég volt a szájzárból!". 

A Liga politikusa a bejegyzéséhez Elon Musk köszönő üzenetét is csatolta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában