Erőszak

2 órája

Megdöbbentő mértékben nőtt a késes támadások száma

MW

2024. május 31-én Mannheim főterén egy késes támadó több embert megsebesített

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban csaknem ötven százalékkal nőtt a késes bűncselekmények száma. A fiatal férfiak mind a feltételezett elkövetők, mind az áldozatok között felülreprezentáltak – számolt be róla a Kath.net katolikus hírportál.

A rendőrségi bűnügyi statisztikák szerint 2022-ben 4191 olyan bűncselekmény történt, amelyben kést használtak. 2023-ban ez a szám már 6221 volt.

Minden harmadik gyanúsított 21 év alatti, és csaknem 87 százalékuk férfi, és a gyanúsítottak csaknem fele, 47,4 százaléka nem rendelkezett német útlevéllel.

A V4NA nemzetközi hírügynökség arra is felhívja a figyelmet, hogy az áldozatok között is felülreprezentáltak a fiatal férfiak. A 8036 nyilvántartott áldozat egyharmada 21 év alatti, és több mint háromnegyede (76,5 százalék) férfi. 38,3 százalékuk nem rendelkezett német útlevéllel.

2023-ban Észak-Rajna-Vesztfáliában 198 ember halt meg késeléses támadásokban. Százötvenhat támadást emberölési kísérletnek, 2450-et pedig testi sértésnek minősítettek.

A bűnügyi statisztikák egyébként ezeket a bűncselekményeket „késsel elkövetett áldozati bűncselekmények” néven foglalják össze, de olyan bűncselekmény-kategóriákat foglal össze, mint gyilkosság, emberölés, testi sértés, fenyegetés és ellenállás – mindent, amely során kés is előkerült.

De egész Németországban gombamód megszaporodott a késes támadások száma, amelynek több mint kétharmadát migránsok követik el. Legutóbb Solingen városában történt brutális terrortámadás, legalább három ember meghalt, nyolcan pedig súlyosan megsebesültek. Az észak-rajna-vesztfáliai város főterén rendezett fesztiválon egy férfi késsel látszólag válogatás nélkül az ünneplőkre támadt.

Szemtanúk vallomása alapján az elkövető „arab külsejű volt”. 

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, nemrég megkéselték Michael Stürzenberger német konzervatív politikust és iszlámellenes aktivistát Mannheimben, Baden-Württemberg tartományban egy nyilvános szereplés közben. A támadó több embert is megsebesített, miközben Allahot dicsőítette – nyakon szúrt egy rendőrt is, aki később belehalt a sérüléseibe. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában