Szent István hagyatéka

2 órája

Navracsics Tibor: összetartó közösségek tartják meg a nemzetet

Ma, amikor a világ válságok által szaggatott, azok a nemzetek tudnak megmaradni, ahol összetartó közösségek élnek – hangoztatta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője vasárnap Révfülöpön, az állami ünnep alkalmából mondott beszédében.

MW

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, KDNP-s országgyűlési képviselő beszédet mond az augusztus 20. alkalmából tartott révfülöpi ünnepségen 2024. augusztus 18-án

Forrás: MTI

Fotó: Katona Tibor

Navracsics Tibor kiemelte: Magyarország is akkor tud erős maradni a jövőben is, ha összetartó közösségekből áll; a gyengéket is segítik, és „nem hagyjuk magunkat eltéríteni álproblémákkal, álvitákkal”.

Szent István hagyatéka, amelyet Szent László tovább erősített, egyház-, állam- és közösségteremtés volt egyszerre, amely nem csupán a magyar etnikumúaknak nyújtott biztonságot, hanem mindazon nemzeteknek, amelyek hazájuknak érezték Magyarországot

– jelentette ki a miniszter. Hozzátette:

Szent István a józan ész mentén teremtette meg azokat a hagyományokat, amelyek megőrizték a magyarságot, és „erőt adnak nekünk ahhoz, hogy a jövőben is megmaradjon a nemzet”.

Beszédében Navracsics Tibor feltette a kérdést, hogyan lehetett ezer éve olyan intézményeket alkotni, amelyek „máig megtartanak minket egymást követő hódító seregek támadása ellenére”. 

Mit kellene tenni most, hogy megfeleljünk Szent István örökségének?

– folytatta.

KONDOR Géza; NAVRACSICS Tibor
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a révfülöpi ünnepségen 2024. augusztus 18-án, mellette Kondor Géza polgármester
Fotó: Katona Tibor / Forrás: MTI

Sokszor arra panaszkodunk, hogy széthúzó nemzet vagyunk, mert „megtéveszt bennünket a felszín” – mondta a politikus, példaként említve: „összefogunk, ha például természeti csapás éri az országot, és együtt tudtunk örülni az olimpiai sikereknek is”.

„Ha megpróbáljuk kizárni a másikat a vitából, az nem vezet jóra, hanem ellenségeskedést szül” – hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Kondor Géza (független) polgármester arról beszélt, hogy István király a magyar történelem legnagyobb személyisége volt.

Szavai szerint Szent István hagyatéka több mint ezer évig útmutató volt, ám mára megkérdőjeleződtek az egykori értékek – fűzte hozzá. Ugyanakkor leszögezte: „meg kell maradnunk mindennek ellenére magyarnak, őrizve a keresztény kultúrát, függetlenségünket, szabadságunkat”.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában