Ítéletidő

2 órája

Négyzetméterenként 110 liter csapadék esett Bécs határában

Extrémmennyiségű eső és heves zivatarok miatt mintegy 600 bevetéshez riasztották a tűzoltókat Bécsben szombat délután óta – írja az MTI.

MW

Illusztráció: Extrémmennyiségű eső okozott gondokat Bécsben

Forrás: Shutterstock

Egy járókelőt víztömegek ragadtak magukkal és szorítottak be egy parkoló busz alá Döbling városrészben, a nőt életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Másokat liftekből, illetve aluljáróban rekedt autókból kellett kimenteni.

Szombaton Bécs határában négyzetméterenként 110 liter csapadék esett, ami nyári rekordérték a 152 éve készített feljegyzések történetében. A mindenkori csúcsértéket 1885 májusában mérték négyzetméterenként 139 literrel.

Eső mellett jégeső is hullott az osztrák fővárosban, amelynek nyugati és északi részét sújtotta különösen az ítéletidő.

Utcák, pincék és sínek kerültek víz alá, késlekedésekkel járó komoly fennakadások voltak a vasúti és a légi közlekedésben is.

Megint megdőlt a hajnali országos melegrekord

Sorozatban negyedik nap, szombat hajnalban is megdőlt a hajnali országos melegrekord – közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

Azt írták: szombat hajnalban Pécs Egyetem meteorológiai állomáson csak 27,7 Celsius-fokig hűlt a levegő, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó hajnali melegrekord. Az eddigi rekordot, 24 Celsius-fokot Berettyóújfalun mérték 1952-ben.

Megdőlt a napi fővárosi hajnali melegrekord is: Pestszentlőrincen 24 fokig csökkent szombat hajnalban a levegő. Az erre a napra vonatkozó korábbi rekord 22 fok volt, amit 1947-ben Istvánmezőn, 1985-ben a Széchenyi-hegyen, illetve 2022-ben a János-hegyen mértek.

Az augusztus 17-ére vonatkozó napi maximum-hőmérséklet rekordja is megdőlt szombaton, Baja Csillagvizsgáló állomáson 40,4 fokot mértek. A korábbi rekordot ezen a napon Baján és Kübekházán mérték 2022-ben, akkor 37 fokig emelkedett a hőmérséklet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában