Ukrán válság

Tegnap, 7:51

Fehéroroszország harckocsikat vezényelt az ukrán határhoz

900. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy orosz Kamov Ka-52 helikopter repül el a szíriai Tartus kikötőváros partjainál 2022. július 25-én

Forrás: AFP

Fotó: Louai Beshara

Fehéroroszország harckocsikat vezényelt az ukrán határhoz

Fehéroroszország harckocsikat vezényelt vasárnap az ukrán határhoz, miután a fehérorosz hatóságok állítása szerint az előző nap az ország légterében több ukrán drónt is lelőttek – közölte a minszki védelmi minisztérium.

 A hivatalos tájékoztatás szerint az alakulatokat készültségbe helyezték további parancsok végrehajtására.

Nem sokkal korábban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető elrendelte Homel és Mazir térségének megerősítését az ország délkeleti részén. A csapatok feladata reagálni az esetleges ukrán "provokációkra".

Lukasenka szombaton arról számolt be, hogy több ukrán drónt is lelőttek. Mint mondta, teljes készültségbe helyezték a fehérorosz légvédelmet is, mert mintegy tíz repülőeszköz hatolt be Ukrajna felől az ország légterébe Kaszcjukovicsi térségében.

A minszki külügyminisztérium a történteket arra irányuló veszélyes kísérletnek nevezte, hogy belerángassák a konfliktusba Fehéroroszországot is. A tárca leszögezte: Fehéroroszország élni fog önvédelemhez való jogával és megfelelő választ fog adni minden provokációra, illetve ellenséges cselekményre.

Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter már szombaton jelezte, hogy elrendelték Iszkander típusú ballisztikus rakéták és Polonez típusú rakétavetők térségbe küldését is.

Orosz rakétatámadás után romos családi ház a Kijevi területen fekvő Brovari közelében fekvõ egyik faluban 2024. augusztus 11-én
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás:  MTI/EPA

Ukrán katasztrófavédelem: orosz rakétaroncs zuhant egy Kijev melletti házra, halottak

Egy férfi és négyéves kisfia életét vesztette, mert egy lelőtt orosz rakéta roncsai rázuhantak családi házukra Kijev megyében, Bovari közelében - közölte vasárnap az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

A férfi és a kisgyerek holttestét a ház romjai alól hozták ki a mentést végzők. Az éjjeli orosz támadásban még hárman megsebesültek - tette hozzá a katasztrófavédelem.

A Kijev megyei kormányzói hivatal közölte, hogy vasárnapra virradóra az orosz erők újabb rakéta- és dróncsapást intéztek az ukrán főváros és környéke ellen. Kijev fölött a légvédelem mintegy tíz drónt lőtt le. A fővárosban nem sebesült meg senki és károk sem keletkeztek.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsoka a Telegramon arról számolt be, hogy Oroszország az éjjel négy észak-koreai gyártású KN-23 ballisztikus rakétával és 57 Sahid drónnal támadta meg Ukrajnát. Utóbbiakra - mint írta - a légvédelmi erők délig vadásztak és szinte mindegyiket lelőtték.

A déli Mikolajiv megye kormányzói hivatala vasárnap a Telegramon arról tájékoztatott, hogy előző nap az orosz hadsereg Ocsakiv települést ágyúzta, aminek következtében négy helybeli sebesült meg.

Az orosz védelmi minisztérium által 2024. augusztus 7-én közreadott videóról készített képen orosz repülőgépről ledobott siklóbombák zuhannak céljuk felé Ukrajna fölött 
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Roman Mrocsko, Herszon város katonai közigazgatásának vezetője közölte, hogy az éjjel az orosz erők a régió megszállt részéből intéztek támadást a megyeszékhely egyik tömegközlekedési vállalata ellen, trolibuszokban és épületekben keletkeztek károk, de senki sem sebesült meg.

Vasárnap reggel az orosz erők a donyecki régióban Kramatorszk városát ágyúzták, a megyei ügyészség közlése szerint öten sebesültek meg.

Oleh Szinyehubov, a szomszédos Harkiv megye kormányzója arról adott hírt a Telegramon, hogy az orosz erők az éjjel rakétacsapást mértek Zolocsiv településre, kigyulladt a helyi gyermek-és ifjúsági művészeti központ, de személyi sérülés nem történt.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, vasárnapi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette az 591 ezret. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz helikoptert, hat harckocsit, 58 tüzérségi rendszert és 27 drónt.

Három oroszországi régióból jelentettek ukrán rakéta- és dróntámadásokat

Helyi orosz hatóságok éjszakai ukrán rakéta- és dróntámadásokról számoltak be vasárnap az oroszországi kurszki, voronyezsi és belgorodi régiókból.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy egy lelőtt rakéta roncsai egy lakóházra estek, a közelében parkoló autók pedig kigyulladtak. Szavai szerint 13-an sebesültek meg.

Alekszandr Guszjev, a Voronyezsi terület kormányzója a Telegramon azt írta, hogy az éjszakai ukrán támadások következtében károk keletkeztek egy adminisztratív épületben, egy kommunális létesítményben és családi házakban, de senki sem sebesült meg.

Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója arról adott hírt, hogy dróntámadás érte Sebekino városát. Kigyulladt egy többszintes lakóépület, két családi házban pedig betörtek az ablaküvegek. A város egy része áramellátás nélkül maradt. Személyi sérülés nem történt.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz légvédelem az éjjel tizennégy drónt és négy Tocska-U típusú rakétát semmisített meg a kurszki régió légterében. További tizenhat drónt lőttek le a voronyezsi és hármat a belgorodi régióban, egy-egy drónt pedig a Brjanszki és az Orjoli területek felett.

Az orosz Nemzeti Gárda vasárnapi sajtóközleményében arról számolt be, hogy drónfelderítést végeztek és ukrán katonákat és haditechnikai eszközöket észleltek a kurszki régióban lévő Szudzsa térségében. Közlésük szerint csapásmérő drónnal eltaláltak egy T-72-es harckocsit, két Kozak típusú páncélozott járművet és 12 katonát. Később felszerelt harcállásokat fedeztek fel egy erdősávban, és további mintegy két tucat ukrán katonát öltek meg.

Előző nap az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma azt közölte, hogy az ukrán betörést követően 76 ezer embert helyeztek biztonságba a térségben.

Oroszország terrorellenes szükséghelyzetet rendelt el három, Ukrajnával határos területen szombaton, az ukrán csapatok kurszki betörésének ötödik napján, amely a Roszatom szerint veszélyt jelent a helyi atomerőműre is.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója péntek esti közleményében "maximális önmérsékletre" szólította fel az érintett feleket "egy esetleges nukleáris baleset elkerülése érdekében, amelynek feltehetően súlyosak lennének a következményei".

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint az orosz hadsereg "folytatja az ukrán haderők betörési kísérletének visszaszorítását". A tárca szerint repülőgépeket és tüzérséget vetettek be, hogy csapást mérjenek az orosz területen lévő ukrán csapatokra és hadi felszerelésre, és a légierő egy termobárikus, más néven vákuumbombát is bevetett.

Az ukrán offenzíva kedd reggel kezdődött, amikor a kijevi hadsereg egységei átlépték a határt, és behatoltak a Kurszki területre.

Orosz helikopterek támadták az ukrán fegyveres erőket a kurszki határvidéken

Az éjszaka folyamán orosz Ka-52-es helikopterek csapást mértek az Ukrán Fegyveres Erők páncélozott és egyéb katonai felszerelésére a Kurszk régió határvidékén – jelentette a Védelmi Minisztérium. Ukrán források szerint az orosz erők ismét termobárikus bombákat vetettek be
A légicsapást irányítatlan S-8-as légi-rakétákkal hajtották végre felderítő célpontok ellen – áll az orosz minisztérium közleményében, jelentette a RIA Novosztyi.

Videót is közzétettek a támadásról:

A fegyverek bevetése után a legénység rakétaelhárító manővert hajtott végre, hőcsapdákat oldott ki és visszatért az indulási helyszínre. A minisztérium azt is hozzátette, hogy a jelentések szerint a célpontokat sikeresen megsemmisítették.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. augusztus 10-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7527 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9321 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 65 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

 Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában