Cáfolat

2024.08.30. 12:48

Nem áll le a Barátság kőolajvezeték (videó)

Tagadja korábbi kijelentését Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója, miszerint Ukrajna elzárja a Barátság kőolajvezetéket.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Forrás: AFP

Fotó: Sergei Chuzavkov

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak nemrég a Telegarmon tett közzé egy bejegyzést, amelyben tagadja saját kijelentését a Barátság kőolajvezeték 2025. január elsejével történő lezárásáról – írja a Magyar Nemzet.

Az ukrán tisztviselő most azt mondta, hogy a tranzit 2029 végéig, a szerződés lejártáig biztosan folytatódik.

„Ukrajna teljes mértékben teljesítette és teljesíteni fogja szerződéses kötelezettségeit az ilyen megállapodások lejáratának meghatározott időpontjáig. Ez vonatkozik az európai országokkal való kétoldalú kapcsolatainkra is”

 – mondta Podoljak.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Sajtóhírek a Barátság kőolajvezetékről

Az eddigi hivatalos kijevi jelzések teljesen ellentétesek Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó friss nyilatkozatával, aki sajtóhírek szerint bejelentette, hogy hazája jövő évtől leállítja a Barátság kőolajvezetéket és az orosz földgáz tranzitját is – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szentpéterváron.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint 

a tárcavezető arról számolt be, hogy csak a sajtóból értesült Mihajlo Podoljak nyilatkozatáról. 

„A hivatalos jelzések ezzel teljesen ellentétesek. Eddig minden egyes hivatalos csatornán azt az értesítést kaptuk Kijevből, hogy Ukrajna teljesíti a szerződéses kötelezettségeit, és biztosítja a tranzitot az olajszállítások vonatkozásában Magyarország és Szlovákia felé” – mondta. 

„Mi ezen hivatalos jelzéseket tudjuk csak figyelembe venni, sajtóhíreket pedig nem akarunk kommentálni” – tette hozzá.

Korábban írtuk:

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója egy interjúban arról beszélt: jövő év január elsejétől leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése – számolt be róla a Mandiner.

Podoljak szerint ezzel a döntéssel Moszkva a legjobb piacát veszti el. 

Európa megbízható és jó piac volt, az oroszok itt érték el a legnagyobb hasznot. Európában most mindenki azon dolgozik, hogy Oroszország ne játsszon szerepet a földrészen

 – húzta alá.

Magyarország kőolajellátási biztonsága sérülhet, ugyanis csővezetéken a Barátság mellett csak a Horvátország felől érkező Adria csővezetéken tudunk olajat importálni.

A Világgazdaság arról írt, hogy Mihajlo Podoljak azt is közölte, a gáz mellett 2025 januárjától megszűnik az orosz olaj tranzitja Ukrajna területén a Druzsba, tehát a Barátság olajvezetéken keresztül. 

Mol Nyrt: a Barátság kőolajvezeték leállításáról semmilyen jelzést nem kapott a társaság

Ebben a témában semmilyen jelzést nem kapott a Mol Nyrt., „holott ha lenne változás, elsőként tájékoztatnának minket” – közölte a társaság pénteken az MTI-vel, arra a hírre reagálva, hogy az ukrán elnöki tanácsadó bejelentése szerint januártól leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték.

A Mol közleménye szerint ebben a témában nem kapott semmilyen jelzést, „az ukrán féllel továbbra is meglévő és jó üzleti kapcsolatunk van, valamint a szállítások is folyamatosak”.

A hvg.hu által idézett interjúban pénteken Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója azt mondta, a vezetékek leállításával, illetve az orosz energiahordozók kizárásával Moszkva a legjobb piacát veszti el.

Vaclav Bartuska, a cseh külügyminisztérium energiabiztonsági különmegbízottja a Reutersnek nyilatkozva pénteken elmondta: az Ukrajnán áthaladó Barátság kőolajvezeték esetleges leállása a jövő évtől nem jelentene problémát a Cseh Köztársaság számára. Hozzátette: Ukrajna nem először figyelmeztetett egy esetleges leállásra, és meg kell várni, mi történik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában